Avisos

Els municipis del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter exploren les oportunitats de desenvolupament local lligades al parc en una jornada tècnica a l’Auditori de Can Quintana

L’acte ha servit per presentar el pla d’acció de desenvolupament local que s’executarà en els propers tres anys i per explorar bones pràctiques en territoris amb similituds amb el del Montgrí

Jornada Tècnica de Desenvolupament Local
Jornada Tècnica de Desenvolupament Local
Jornada Tècnica de Desenvolupament Local del Parc Natural
Jornada Tècnica de Desenvolupament Local del Parc Natural
Jornada Tècnica de Desenvolupament Local del Parc Natural
Jornada Tècnica de Desenvolupament Local del Parc Natural
Jornada Tècnica de Desenvolupament Local del Parc Natural
Jornada Tècnica de Desenvolupament Local del Parc Natural
Jornada Tècnica Parc Natural
Jornada Tècnica Parc Natural

27.05.2022

L’Auditori de Can Quintana de Torroella de Montgrí ha acollit la Jornada Tècnica ‘Espais Naturals i Desenvolupament Local’. Una jornada que ha servit per explicar quines oportunitats té l’Espai Natural Protegit del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter i com es pot fer compatible la conservació del territori amb un desenvolupament econòmic que millori l’ocupació, creï oportunitats de negoci, fixi i capti nova població i atragui turisme.

En el marc d’aquesta jornada, amb la participació dels 8 municipis que formen el parc, s’ha presentat el projecte estratègic de desenvolupament local de la regió del Parc Natural i la seva vinculació amb el Pla d’Acció de la Carta Europea de Turisme Sostenible.

Explorar un nou model de desenvolupament local

L’Alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, ha obert la jornada posant en valor la diversitat dels municipis del parc i assegurant que tots ells són necessaris i complementaris pel desenvolupament de la regió. El batlle ha indicat la importància que els pobles més petits se sentin implicats en el projecte.

El President del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, Marc Casadellà, ha advertit que actualment el Baix Empordà és una de les comarques més pobres de Catalunya i que el model que va permetre creixement econòmic als 70 i 80 basat en el turisme de masses, la construcció i el sol i platja s’ha acabat i no tornarà. En aquest sentit, ha afirmat que el futur econòmic de la regió passa per valors com la identitat, la natura i la sostenibilitat. Valors lligats al Parc Natural.

“El parc és una oportunitat per construir menys i rehabilitar més, recuperar els conreus, abandonar els macroparcs energètics de l’oligopoli i fer generació distribuïda, deixar de plantar palmeres i plantar tamarius i consumir producte de proximitat”, ha especificat.

Un pla amb cinc línies estratègiques

L’element central de la jornada ha estat la presentació del Pla de Desenvolupament Local, a càrrec de la tècnica coordinadora Carme Sanchiz, i que s’executarà en els propers tres anys. Un pla que consta de cinc línies estratègiques amb dos programes cada una i diferents accions que pretenen generar un model de desenvolupament sostenible i cohesionar el territori.

El pla es desenvoluparà d’acord amb una diagnosi prèvia que es va encarregar a l’empresa Activa Prospect i que ha identificat mancances i oportunitats en quatre sectors estratègics com són el turisme, el comerç, el sector agroalimentari i les activitats esportives en el medi natural. A partir d’aquí, s’identificaran projectes que afavoreixin que el Parc Natural es converteixi en un instrument de desenvolupament del territori.

Experiències nacionals i internacionals inspiradores

Més enllà de presentar el pla de desenvolupament local lligat al Parc, la Jornada ha servit per explicar bones pràctiques nacionals i internacionals que poden servir de precedent i inspiració per desenvolupar projectes al Baix Ter. L'expert en turisme i desenvolupament local Josep Capellà ha parlat de la Camarga francesa, el Luberon francès  o la Cinqueterre italiana, entre altres exemples.

També s’han presentat experiències més properes com la de Turisme Garrotxa o El Parc a Taula de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.

Complementàriament a aquestes explicacions s’ha fet cinc cèntims d’un projecte més concret i vinculat al territori com el de l’oli del Montgrí.

La renovació de la Carta Europea de Turisme Sostenible

Tot plegat molt vinculat a la Carta Europea de Turisme Sostenible (CETS), una iniciativa de la Federació Europarc que promou el turisme en espais protegits en clau de sostenibilitat i ho certifica a través d'uns principis i un mètode que han de seguir els diferents actors que participen del fet turístic.

El director del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, Ramon Alturo, ha explicat l'estratègica CETS vinculada al Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter.

La jornada l'ha acomiadat , el Director General de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat, Marc Vilahur qui ha dit que cal treballar per un desenvolupament social que respecti, preservi i promogui la biodiversitat. Per l’alt càrrec del Govern els Parcs Naturals no només han de ser òrgans gestors d’un espai protegit sinó també un espai de desenvolupament socioeconòmic on l’activitat humana no tan sols no és contraproduent sinó que és essencial per la protecció dels espais protegits.

Vilahur ha dit que el Fons de Patrimoni Natural ajudarà a desenvolupar projectes que puguin permetre aquesta conservació d’espais.  

Dia Europeu dels Parcs Naturals

Aquesta jornada s'ha fet en el marc de la celebració del Dia Europeu dels Parcs, celebrat aquesta setmana. Una diada que commemora la declaració dels primers parcs nacionals europeus a Suècia el 24 de maig.

La intenció de l'organització és que aquesta jornada es pugui repetir cada any per debatre de quina manera els Espais Naturals Protegits poden esdevenir un instrument de desenvolupament local per la població que hi viu i per explicar els casos de bones pràctiques d’altres indrets que han servit d’inspiració pel pla estratègic del Parc Natural del Montgrí les Illes Medes i el Baix Ter.

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

18.03.2024

Del 30 de març al 7 de juliol l’ÍTACA 2024 oferirà un total de 18 actuacions a sis municipis d’arreu de l’Empordà (l’Escala, Gualta,... (Llegir més)

18.03.2024

Prop de quatre-cents ballarins i ballarines de vint-i-dues companyies de tot Catalunya participen en la tercera edició de l'esdeveniment que ... (Llegir més)

11.03.2024

L’Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Baix Empordà i l’Ajuntament de Torroella de Montgrí han organitzat conjuntament, la... (Llegir més)

07.03.2024

El teixit associatiu, els centres educatius i els equipaments públics municipals de Torroella de Montgrí i l’Estartit s’han unit per programar... (Llegir més)

04.03.2024

Benvolguts comerciants, Us recordem que abans de Setmana Santa estan previstes vàries recollides de cartró comercial, que se sumen a les... (Llegir més)

04.03.2024

Prop de quatre-cents ballarins i ballarines de vint-i-dues companyies de tot Catalunya prendran part en les diferents activitats programades pel... (Llegir més)

29.02.2024

L'Agrupació de Defensa Forestal Montgrí ha presentat avui un nou vehicle, gràcies a la col·laboració de la Gala Solidària Pro Baix Ter 2022 i a... (Llegir més)

19.02.2024

El Pla de Sostenibilitat Turística de Torroella de Montgrí i l'Estartit encara la seva recta final amb pràcticament totes les accions... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis