Avisos

L'auditori de Casa Pastors i l'escola d'adults de Torroella de Montgrí tindran nom de dona

El Ple aprova la distribució dels 12 noms escollits durant el procés participatiu per feminitzar el nomeclàtor de Torroella i l'Estartit

18.05.2022

En el darrer Ple municipal de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí es va aprovar per unanimitat la proposta de denominació de noms de carrers, vials i equipaments acordada per la Comissió Municipal de Nomenclàtor, a partir dels resultats obtinguts en el procés participatiu promogut per feminitzar el nomenclàtor de Torroella i l'Estartit. Aquest procés es va desenvolupar l'any passat i es va tancar amb una selecció final de 12 noms de dones (4 de l'àmbit local, 4 de l'àmbit dels Països Catalans i 4 de l'àmbit universal.) El següent pas, un cop feta la tria, va ser el de traslladar-la a la Comissió Municipal de Nomenclàtor per tal que fos aquest l'ens consultiu en el qual s'acordés com es distribuirien aquests noms.

Tot i que la majoria de noms s'han posat a carrers o passatges, s'ha acordat posar nom de dona a dos equipaments emblemàtics del municipi, com són l'auditori de Casa Pastors, que portarà el nom de Joana Darné, i l'Escola Municipal d'Adults, que passarà a anomenar-se de Maria Rosa Llos. Joana Darné, Medalla del Montgrí 2005, va ser una gran activista local estretament vinculada al teixit cultural. Per la seva banda, Llos Comalat va ser una filòloga torroellenca plenament compromesa amb l'educació i el país i pionera en la Normalització Lingüística.

Pel que fa als altres dos noms locals escollits durant el procés participatiu, el de Quimeta de l'Horta es posarà a la zona de parc que hi ha davant de l'Espai Ter, cantonada del carrer del Riu i del carrer del Safareig, on hi havia hagut el mas on vivia; mentre que el de Marta Rigau, es posarà a la zona urbana del camí de la Font dels Capellans, entre la ronda Pau Casals i l’avinguda Francesc Macià. 

També tindran nom de dona dos importants vials projectats en el planejament municipal com són els que s'obriran al sud de la zona urbana de Torroella, a cada costat de la carretera de Palafrugell. Aquests portaran els noms de Joana Raspall i Muriel Casals.

Per altra banda, el vial sense denominació del nucli de la Bolleria portarà el nom de Neus Català, mentre que els passatges de vianants que hi ha a la zona de la Granja, de nord a sud, quedaran de la següent manera: passatge Rosa Parks, passatge Marsha P. Johnson, passatge Berta Cáceres, passatge Anaïns Nin. Aquests van ser els quatre noms universals finalistes en el procés participatiu.

Finalment, la comissió de nomenclàtor va decidir col·locar una placa a l’actual carrer Víctor Català, que serveixi per explicar que aquest era un pseudònim emprat per l’escriptora Caterina Albert i Paradís.

Les propostes guanyadores durant el procés participatiu per feminitzar el nomenclàtor de Torroella i l'Estartit van ser:

LOCALS

Marta Rigau
(Torroella de Montgrí, 1865 - 1904 ?) Va ser una instrumentista de tenora, considerada una de les primeres intèrprets de cobla. Va néixer el 1865 en una família de músics de Torroella de Montgrí. Segons l’historiador Radressa, va ser avançada al seu temps, ja que fins un segle després no es torna a registrar una altra dona interpretant música a les files d’una cobla.

Quimeta de l'Horta
El comerç tradicional, diari, de verdures, a la plaça es va acabar amb aquesta senyora, que vivia en l'horta que hi havia on actualment hi ha l'Espai Ter. Durant molts anys, fes el temps que fes, aquesta senyora va estar asseguda darrera dos coves, sota la volta de can Salís.

Joana Darné
Medalla del Montgrí 2005, va morir el 29 de juliol del 2014 als 78 anys. Participava en nombroses iniciatives de caire cívic i cultural a la vila i formava part de diverses entitats locals, com ara el Casal del Montgrí, la Comissió d'Agermanament amb Torrelles i Xibeques del Cau. Era una persona molt treballadora i voluntariosa, sempre estava disposada a col·laborar per organitzar actes culturals a Torroella.

Maria Rosa Llos Comalat
(Torroella de Montgrí, 28 de març del 1930 - 25 d'agost del 2005). Torroellenca compromesa amb l'educació i el país. Filòloga, co-fundadora del Col·legi Montgrí, a Barcelona. Religiosa de les M. Nazaret, va servir a Veneçuela, Canàries i Barcelona. A principis dels 70 penja els hàbits i torna a Torroella. Treballa al col·legi sant Miquel, d'on ha de plegar per ensenyar Els Segadors. Va ser pionera en la docència de Normalització Lingüística.

PAÏSOS CATALANS

Joana Raspall
(Barcelona, 1 de juliol de 1913 – Sant Feliu de Llobregat?, 4 de desembre de 2013). Escriptora, lexicòloga i bibliotecària única, va crear un món poètic en català per als infants. Tot i que és coneguda per l'obra poètica infantil, escrigué també per a adults i dins la seva obra hi ha teatre, contes i novel·les. Va treballar molt per la llengua catalana i la va fer arribar a tots els infants de Catalunya.

Muriel Casals i Courturier
(Avinyó, 6 d'abril de 1945 - Barcelona, 14 de febrer de 2016). Fou una economista, professora universitària i política catalana. Va ser presidenta d'Òmnium Cultural i diputada del Parlament de Catalunya per Junts pel Sí. Se la considerava una de les principals artífexs i cares visibles del procés independentista català.

Caterina Albert
(L'Escala, 11 de setembre del 1869 - 27 de gener del 1966). Fou una escriptora catalana, autora de la novel·la Solitud (1905), una de les obres literàries cabdals del modernisme. També va desenvolupar una carrera com a pintora, escultora i dibuixant. El nom de Víctor Català era el seu pseudònim, un nom d'home amb el que va haver de signar els seus escrits per tenir llibertat d'escriure el què volia. Es proposa canviar el nom del carrer Víctor Català per al de Caterina Albert.

Neus Català
(Els Guiamets, 6 d'octubre de 1915-13 d'abril de 2019). Va ser una activista antifeixista catalana, lluitadora i republicana, membre de les Joventuts del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC) durant la Guerra Civil. Va ser la penúltima supervivent catalana viva del camp de concentració nazi de Ravensbrück 

UNIVERSALS

Rosa Parks
Rosa Louise McCauley, coneguda com a Rosa Parks (Tuskegee, Alabama, 4 de febrer del 1913 — Detroit, Michigan, 24 d'octubre del 2005) va ser una costurera activista, d'origen afroamericà que es va negar a cedir el seu seient en un autobús durant el període de segregació dels Estats Units, envia un missatge a totes les dones que lluiten pels drets civils, i que estan fartes de cedir.

Marsha P. Johnson
(Elizabeth, Nova Jersey, 1945 – Nova York, 1992) Va ser una dona transgènere popular en l'ambient gai i artístic de Nova York entre 1960 a 1990, activista del Moviment d'alliberament LGBT. És considerada una de les activistes més importants en els fets de Stonewall. A principis de la dècada de 1970, Johnson i la seva amiga Sylvia Rivera van cofundar l'organització Street Transvestite Action Revolutionaries (STAR; Revolucionàries activistes transvestides de carrer).

Berta Càceres
(La Esperanza, Hondures, 4 de març de 1971, 1972 o 1973 - La Esperanza, 2 de març de 2016). Activista hondurenya que va defensar la terra, els pobles indígenes i l'ecologia de l'acció de les multinacionals. Premi Shalom, a Alemanya, i Premi Goldman del Medi Ambient (el Nobel del Medi Ambient). Després d'aconseguir que s'aturessin alguns projectes de gran interès polític-econòmic va morir assassinada als 45 anys.

Anaïs Nin
(Neuilly-sur-Seine, 21 de febrer de 1903-Los Angeles, 14 de gener de 1977). Reconeguda escriptora en llengua anglesa, d'origen francès i pare català. Molt coneguda pels seus Diaris d'Anaïs Nin. Va residir en diferents països i de la seva obra en destaquen les cèlebres novel·les La seducció del minotaure o Un espia a la casa de l'amor, entre d'altres. La seva obra destaca per l'ús d'un llenguatge poètic i altament simbòlic, sovint esotèric, que a partir del relat fragmentat, se submergeix en els abismes dels seus personatges.

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

18.03.2024

Del 30 de març al 7 de juliol l’ÍTACA 2024 oferirà un total de 18 actuacions a sis municipis d’arreu de l’Empordà (l’Escala, Gualta,... (Llegir més)

18.03.2024

Prop de quatre-cents ballarins i ballarines de vint-i-dues companyies de tot Catalunya participen en la tercera edició de l'esdeveniment que ... (Llegir més)

11.03.2024

L’Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Baix Empordà i l’Ajuntament de Torroella de Montgrí han organitzat conjuntament, la... (Llegir més)

07.03.2024

El teixit associatiu, els centres educatius i els equipaments públics municipals de Torroella de Montgrí i l’Estartit s’han unit per programar... (Llegir més)

04.03.2024

Benvolguts comerciants, Us recordem que abans de Setmana Santa estan previstes vàries recollides de cartró comercial, que se sumen a les... (Llegir més)

04.03.2024

Prop de quatre-cents ballarins i ballarines de vint-i-dues companyies de tot Catalunya prendran part en les diferents activitats programades pel... (Llegir més)

29.02.2024

L'Agrupació de Defensa Forestal Montgrí ha presentat avui un nou vehicle, gràcies a la col·laboració de la Gala Solidària Pro Baix Ter 2022 i a... (Llegir més)

19.02.2024

El Pla de Sostenibilitat Turística de Torroella de Montgrí i l'Estartit encara la seva recta final amb pràcticament totes les accions... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis