L'alcalde presenta a alumnes d'arquitectura de la UdG el model de gestió i desenvolupament territorial de Torroella i l’Estartit

26.02.2022

L'alcalde, Jordi Colomí, ha presentat aquesta setmana, davant d'un grup d'alumnes de la Facultat d'Arquitectura de la UdG, el model de desenvolupament urbanístic de Torroella de Montgrí i l’Estartit i l'aposta que des de fa dècades es ve fent per la sostenibilitat. L'acte es va fer dimecres a l'Auditori del Museu de la Mediterrània i durant la seva exposició, l'alcalde va aprofitar per reivindicar les valentes polítiques de planificació i protecció del territori promogudes per l'Ajuntament i concretades en els plans generals del 1983 i 2002.

Colomí va recordar que el pla general de 1967 preveia la urbanització del 90 % dels 15 km de costa, fins i tot de la muntanya del Montgrí, fins a una franja d'uns 3 quilòmetres cap a l'interior. D'acord amb aquesta previsió, es podria haver arribat a una població de 150.000 habitants. En contra de la dinàmica existent en aquell moment, el pla general de 1983 va fer possible una primera desclassificació, fins a situar la població potencial en els 15.000 habitants. No obstant això, no va ser fins al 2002 quan es va fer el salt de qualitat més important i es va aprovar un pla general molt innovador i pioner que apostava clarament per la reducció i la millor ordenació del sol urbanitzable, protegint espais d'alt valor.

Benestar i desenvolupament econòmic

L’alcalde va recordar que, en aquell moment, no era un pla de consens i que bona part de les crítiques provenien de sectors que consideraven que desqualificar era anar en contra del progrés i del desenvolupament econòmic. No obstant això, passats els anys s'ha demostrat que no ha generat més atur i que el municipi és un dels que tenen la renta per càpita més alta de Catalunya.

L’aposta per la sostenibilitat s’ha integrat com un element transversal en la gestió local, atesa la singularitat i l’alt valor mediambiental del municipi, on hi conflueixen una gran diversitat d’espais i hàbitats, protagonitzats pel massís del Montgrí, les illes Medes, els aiguamolls del Baix Ter i la fèrtil plana agrícola. Actualment, el 67 % del terme municipal es troba protegit fins del Parc Natural i només un 10% és sòl urbà.

Aquesta elevada qualitat ambiental es troba clarament reflectida en la franja litoral del municipi. Dels 15,1 km de longitud, només un 30% està urbanitzat i la major part dels 5,4 km de platges aptes per al bany, són de caire natural.

A part de l’evident protecció dels espais naturals, ja fa molts anys que es posen en marxa polítiques destinades a conjugar de manera adequada l’activitat turística del municipi amb la preservació del medi, en perfecte harmonia amb el desenvolupament econòmic. Així, hi ha una clara aposta per la sostenibilitat en tots els seus àmbits: desenvolupament turístic respectuós amb l’entorn, mobilitat, estalvi energètic, optimització de la gestió forestal pública, gestió de residus, recuperació d’espais, etc. Aquest model de desenvolupament ha estat reconegut amb diversos premis i reconeixements internacionals.

18.04.2024

Les obres guanyadores de la VIIª edició dels Premis literaris El Càlam de Sant Jordi són les següents: Pel que fa a la modalitat PROSA, les... (Llegir més)

18.04.2024

El novembre de 2023, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va aprovar, provisionalment, la nova ordenança d’ocupació de la via pública, espais... (Llegir més)

16.04.2024

El Museu de la Mediterrània continua treballant en fer gran el projecte Fer de Músic, un treball de recuperació, preservació i divulgació, a... (Llegir més)

15.04.2024

Benvolgudes famílies, Us informem que properament s’obrirà el període de preinscripció i matrícula per al curs escolar 2024-2025 a les... (Llegir més)

12.04.2024

Les obres d’ampliació del CAP de Torroella de Montgrí han finalitzat aquest mes d’abril i han permès doblar el nombre de consultes del centre,... (Llegir més)

10.04.2024

Aquest mes d’abril, el consistori torroellenc ha començat a utilitzar aigua regenerada de la Depuradora del municipi, per netejar la via pública,... (Llegir més)

04.04.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí condemna fermament l’atac masclista i de violència vicària que ha passat a Bellcaire d'Empordà aquesta... (Llegir més)

02.04.2024

Benvolguts/des, Us informem que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert una convocatòria pública de subvencions a entitats del municipi... (Llegir més)

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis