Avisos

Torroella de Montgrí referma el seu compromís en defensa del model d'escola catalana

11.01.2022

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí va aprovar en el darrer Ple una moció institucional d'adhesió al manifest de la plataforma Somescola.cat i de disconformitat amb la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per la qual s'obliga les escoles catalanes a impartir un mínim del 25% de les classes en castellà. L'aprovació es va fer amb els vots a favor dels grups municipals que van consensuar presentar-la de forma conjunta: UPM i ERC —equip de govern—, Junts, CUP, Compromís i LEST. El grup municipal de Ciutadans va votar-hi en contra.

La moció destaca, entre d'altres aspectes, que «al llarg dels anys, la immersió lingüística ha fet possible l’aprenentatge equilibrat de les dues llengües oficials de Catalunya, una model pedagògic d’èxit que ha estat avalat pel Consell d’Europa (19 de setembre de 2019) i que els estudis existents posen de manifest que l’aprenentatge del català a l’escola amplia la capacitat comunicativa de l’alumnat i incideix positivament en els seus aprenentatges.»

A més, s'afegeix que «tot i els avenços que s’ha produït en l’extensió del coneixement de la llengua, el català continua sent una llengua minoritzada i sotmesa a un procés permanent d’erosió i exclusió de determinats àmbits de la vida pública (xarxes socials, plataformes digitals, judicatura, etc.), el darrer episodi del qual ha estat la no admissió a tràmit del recurs presentat pel Departament d’Educació contra la darrera sentència del TSJC».

El Ple torroellenc manifesta que cap tribunal pot usurpar la capacitat dels centres educatius de prendre les decisions pedagògiques i didàctiques oportunes per assegurar la formació lingüística i comunicativa de l’alumnat i que qualsevol actuació feta la marge d’aquestes consideracions educatives suposa una distorsió greu en el procés d’aprenentatge de l’alumnat. 

Així mateix, es defensa el mode d'escola catalana i es rebutja aquest nou atac al nervi del sistema educatiu, un atac a la llengua fet des del desconeixement absolut de la realitat educativa catalana, que imposa percentatges d’hores lectives de llengües quan l’escola catalana fa temps que parla d’innovació educativa i de competències transversals.

El plenari acorda subscriure's al manifest de Somescola.cat (https://somescola.cat) per refermar el suport al model lingüístic de l’escola catalana i al model de cohesió social que aquesta representa.

En el torn d'intervencions, previ a la votació de la moció, la regidora Debora Aguilar (CUP), va dir, entre d'altres coses que «no es pot permetre que faci fractura social amb la segregació lingüística, convertint la llengua en arma llancívola contra els nostres infants; i que  calia respondre els atacs contra la cohesió social del municipi.

Per la seva banda, el portaveu de Ciutadans, Pere Cuadros, va lamentar que no s'hagi vist cap condemna de cap partit polític pel que ha passat a Canet de Mar, on s'ha assenyalat i amenaçat un nen, sinó tot el contrari,s'ha intentat normalitzar l’assetjament d’aquesta família. Lamenta, també, que només es vulgui una escola monolingüe, on només s’hi parli en català.

També va intervenir la regidora Annamaria Mercader (Junts), per traslladar el ple suport a la moció i lamentar el posicionament de Cuadros.

Va tancar les intervencions l'alcalde, Jordi Colomí, que es va dirigir directament a Cuadros per qüestionar-li el seu posicionament, «tenint en compte que va néixer a Torroella, que va fer els seus estudis en català i que segur parla bé tant el castellà, com el català». L’alcalde va assegurar que el castellà no havia retrocedit ni un centímetre i que fer política amb la llengua el molesta molt. Va argumentar, també, que en aquest Ajuntament sempre defensarà l’escola en català perquè és una part de la nostra història i identitat. També va mostrar-se molt disgustat per la referència que va fer Cuadros al nen de Canet de Mar, que «podria entendre-ho veure a Telecinco, però no al Ple de Torroella de Montgrí». L'alcalde va manifestar el seu desig que el seny s’imposi en «aquests partits que busquen fractura i se’n donin vergonya del que fan amb una cosa tant sensible com és la llengua». Va acabar la seva intervenció demanant al portaveu de Ciutadans que «fes arribar al seu partit, si és que en queda alguna cosa, que amb la llengua no s’hi juga.»

Descarregar la moció.

24.05.2022

Benvolguts/des pares i mares, Ja podeu consultar les llistes baremades dels infants que han fet la sol·licitud a l’escola bressol municipal El... (Llegir més)

17.05.2022

 El proper dijous 19 de maig s'obre el període d'inscripcions i sol·licituds de beques al programa de casals d'estiu que coordinen l'Ajuntament de... (Llegir més)

17.05.2022

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí convoca un concurs de cartells per triar la imatge publicitària que ha de servir per il·lustrar el cartell... (Llegir més)

13.05.2022

La regidora de Cultura, Roser Font, i el president del Cine Club Torroellenc, Jordi Bellapart, han signat el conveni pel qual l'entitat continuarà,... (Llegir més)

12.05.2022

Torroella de Montgrí dedicarà monogràficament la quarta edició de les Jornades de Memòria Històrica Local, que organitza el Museu de la... (Llegir més)

12.05.2022

Cala Montgó ha revalidat un any més la Bandera Blava que certifica la bona qualitat ambiental de la platja i els seus serveis.  La Fundació... (Llegir més)

11.05.2022

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí i l'Estartit ha participat en la segona Jornada de Turisme Inclusiu del Baix Empordà que s’ha celebrat... (Llegir més)

11.05.2022

L'alcalde de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, acompanyat del president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Loureiro, ha... (Llegir més)

09.05.2022

El projecte Camins Escolars Segurs de Torroella de Montgrí incorporarà elements del que es coneix com a "urbanisme tàctic" per tal d'extremar al... (Llegir més)

02.05.2022

Benvolguts pares i mares, Us informem que properament s’obre el període de preinscripció i matrícula per al curs escolar 2022-2023 a... (Llegir més)

eventis