Avisos

Torroella de Montgrí referma el seu compromís en defensa del model d'escola catalana

11.01.2022

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí va aprovar en el darrer Ple una moció institucional d'adhesió al manifest de la plataforma Somescola.cat i de disconformitat amb la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per la qual s'obliga les escoles catalanes a impartir un mínim del 25% de les classes en castellà. L'aprovació es va fer amb els vots a favor dels grups municipals que van consensuar presentar-la de forma conjunta: UPM i ERC —equip de govern—, Junts, CUP, Compromís i LEST. El grup municipal de Ciutadans va votar-hi en contra.

La moció destaca, entre d'altres aspectes, que «al llarg dels anys, la immersió lingüística ha fet possible l’aprenentatge equilibrat de les dues llengües oficials de Catalunya, una model pedagògic d’èxit que ha estat avalat pel Consell d’Europa (19 de setembre de 2019) i que els estudis existents posen de manifest que l’aprenentatge del català a l’escola amplia la capacitat comunicativa de l’alumnat i incideix positivament en els seus aprenentatges.»

A més, s'afegeix que «tot i els avenços que s’ha produït en l’extensió del coneixement de la llengua, el català continua sent una llengua minoritzada i sotmesa a un procés permanent d’erosió i exclusió de determinats àmbits de la vida pública (xarxes socials, plataformes digitals, judicatura, etc.), el darrer episodi del qual ha estat la no admissió a tràmit del recurs presentat pel Departament d’Educació contra la darrera sentència del TSJC».

El Ple torroellenc manifesta que cap tribunal pot usurpar la capacitat dels centres educatius de prendre les decisions pedagògiques i didàctiques oportunes per assegurar la formació lingüística i comunicativa de l’alumnat i que qualsevol actuació feta la marge d’aquestes consideracions educatives suposa una distorsió greu en el procés d’aprenentatge de l’alumnat. 

Així mateix, es defensa el mode d'escola catalana i es rebutja aquest nou atac al nervi del sistema educatiu, un atac a la llengua fet des del desconeixement absolut de la realitat educativa catalana, que imposa percentatges d’hores lectives de llengües quan l’escola catalana fa temps que parla d’innovació educativa i de competències transversals.

El plenari acorda subscriure's al manifest de Somescola.cat (https://somescola.cat) per refermar el suport al model lingüístic de l’escola catalana i al model de cohesió social que aquesta representa.

En el torn d'intervencions, previ a la votació de la moció, la regidora Debora Aguilar (CUP), va dir, entre d'altres coses que «no es pot permetre que faci fractura social amb la segregació lingüística, convertint la llengua en arma llancívola contra els nostres infants; i que  calia respondre els atacs contra la cohesió social del municipi.

Per la seva banda, el portaveu de Ciutadans, Pere Cuadros, va lamentar que no s'hagi vist cap condemna de cap partit polític pel que ha passat a Canet de Mar, on s'ha assenyalat i amenaçat un nen, sinó tot el contrari,s'ha intentat normalitzar l’assetjament d’aquesta família. Lamenta, també, que només es vulgui una escola monolingüe, on només s’hi parli en català.

També va intervenir la regidora Annamaria Mercader (Junts), per traslladar el ple suport a la moció i lamentar el posicionament de Cuadros.

Va tancar les intervencions l'alcalde, Jordi Colomí, que es va dirigir directament a Cuadros per qüestionar-li el seu posicionament, «tenint en compte que va néixer a Torroella, que va fer els seus estudis en català i que segur parla bé tant el castellà, com el català». L’alcalde va assegurar que el castellà no havia retrocedit ni un centímetre i que fer política amb la llengua el molesta molt. Va argumentar, també, que en aquest Ajuntament sempre defensarà l’escola en català perquè és una part de la nostra història i identitat. També va mostrar-se molt disgustat per la referència que va fer Cuadros al nen de Canet de Mar, que «podria entendre-ho veure a Telecinco, però no al Ple de Torroella de Montgrí». L'alcalde va manifestar el seu desig que el seny s’imposi en «aquests partits que busquen fractura i se’n donin vergonya del que fan amb una cosa tant sensible com és la llengua». Va acabar la seva intervenció demanant al portaveu de Ciutadans que «fes arribar al seu partit, si és que en queda alguna cosa, que amb la llengua no s’hi juga.»

Descarregar la moció.

18.04.2024

Les obres guanyadores de la VIIª edició dels Premis literaris El Càlam de Sant Jordi són les següents: Pel que fa a la modalitat PROSA, les... (Llegir més)

18.04.2024

El novembre de 2023, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va aprovar, provisionalment, la nova ordenança d’ocupació de la via pública, espais... (Llegir més)

16.04.2024

El Museu de la Mediterrània continua treballant en fer gran el projecte Fer de Músic, un treball de recuperació, preservació i divulgació, a... (Llegir més)

15.04.2024

Benvolgudes famílies, Us informem que properament s’obrirà el període de preinscripció i matrícula per al curs escolar 2024-2025 a les... (Llegir més)

12.04.2024

Les obres d’ampliació del CAP de Torroella de Montgrí han finalitzat aquest mes d’abril i han permès doblar el nombre de consultes del centre,... (Llegir més)

10.04.2024

Aquest mes d’abril, el consistori torroellenc ha començat a utilitzar aigua regenerada de la Depuradora del municipi, per netejar la via pública,... (Llegir més)

04.04.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí condemna fermament l’atac masclista i de violència vicària que ha passat a Bellcaire d'Empordà aquesta... (Llegir més)

02.04.2024

Benvolguts/des, Us informem que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert una convocatòria pública de subvencions a entitats del municipi... (Llegir més)

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis