Avisos

L’educació a la Segona República centrarà la III Jornada de Memòria Històrica Local de Torroella de Montgrí

El Museu del Montgrí programa dues conferències, un diàleg i un documental, del 14 al 28 de maig

13.05.2021

El món de l’educació a Catalunya durant la Segona República serà el tema central de la III Jornada per la Memòria Històrica Local, que programa el Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí entre el 14 i el 18 de maig. Coincidint el 90è aniversari de la proclamació de la República, el museu ha volgut convertir aquesta jornades en un espai de reflexió i d’homenatge a l’escola republicana, un ensenyament que encara avui és un referent on emmirallar-se.

Les jornades pretenen recuperar la història a través, principalment, de la memòria oral d’aquelles persones que varen viure la Segona República, la Guerra Civil, l'Exili, la lluita contra el Franquisme i la transició cap a la democràcia. S’han programat quatre activitats diferents, dues conferències, un diàleg i la projecció d’un documental. I a més a més hi haurà obert l’espai de Recepció de Memòria, per tal que tots aquells que vulguin ens puguin llegar objectes, documents o transmetre la seva memòria oral.

III Jornada de Memòria Històrica Local “Des de la rereguarda”

La temàtica d’enguany, «L’educació a Catalunya durant la Segona República i la Guerra Civil (1931-1939)», ens porta a reflexionar sobre un fet que ens acompanya durant tota la vida: l’educació. L’ensenyament d’aquells anys a Catalunya és encara avui un referent on emmirallar-nos. En poc temps, el nostre país va aconseguir situar-se a l’avançada europea en renovació pedagògica, traduint políticament el que feia anys que s’estava gestant en les escoles catalanes. I més enllà de polítiques i lleis: mestres. Persones que deixaren la seva vida per intentar aconseguir un esdevenir millor de la humanitat.

Les terceres jornades seran també això, un homenatge als mestres, gent activa, compromesa, entusiasta, amb inquietuds, amb ganes de canviar l’escola. Són mestres que experimenten els mètodes dels grans pedagogs del moment, una generació excepcional de mestres que revolucionen l’ensenyament del país i esdevenen referents des d’aleshores fins als nostres dies.

Programa d’activitats

  • Divendres 14 de maig, 19h. Conferència “Els mestres de la República” a càrrec de Salomó Marquès, pedagog i professor emèrit de la Universitat de Girona.
  • Divendres 21 de maig, 19h. Conferència “L’educació en temps de guerra i revolució a Catalunya” a càrrec d’Emili Cortavitarte, escriptor, historiador i professor.
  • Dissabte 22 de maig, 17.00h. Projecció del documental “Els mestres catalans, de la guerra a l’exili” d’Agustí Corominas, cineasta i pedagog. Cinema Montgrí (taquella inversa).
  • Divendres 28 de maig, 19h.  Diàleg “De l’educació republicana a l’educació actual. Passat i present: reptes” a càrrec de Miquel Àngel Montón, llicenciat en història i professor de secundària de l’Institut Montgrí, i Rosa Cañadell, llicenciada en Psicologia i Magisteri.

Recepció de memòria

Aprofitant la celebració de les jornades es torna a fer una crida a les persones per tal que ens aportin memòria oral, objectes, documents i records del què va ser aquella època i els seus esdeveniments. Valorant les memòries personals perquè puguin esdevenir memòries col·lectives. L’espai de Recepció de Memòria estarà obert els dilluns 17, 24 i 31 de maig de 10.00 a 13.00 h.

25.05.2023

FIMAG, el Festival Internacional de Màgia de Torroella de Montgrí, vol que la màgia piqui a tothom. Per això, ja engega motors el dijous 1 de... (Llegir més)

23.05.2023

Benvolgudes famílies, Ja podeu consultar les llistes baremades dels infants que han fet sol·licitud de preinscripció a les escoles bressol... (Llegir més)

11.05.2023

La Fundació Philippe Cousteau “Unió dels Oceans” ha començat a impartir a l’Aula del Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, el... (Llegir més)

10.05.2023

El proper dijous 11 de maig de 2023 s'obre el període de sol·licituds d'ajuts al programa de Casals d'Estiu que coordinen l'Ajuntament de Torroella... (Llegir més)

09.05.2023

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí convoca un concurs de cartells per escollir la imatge publicitària que ha de servir per il·lustrar el... (Llegir més)

09.05.2023

El Servei Català de la Salut ha començat els preparatius previs per a l’execució de les obres d’ampliació del CAP de Torroella de Montgrí.... (Llegir més)

08.05.2023

L’Institut Montgrí ampliarà el curs vinent la seva oferta formativa amb la posada en marxa d’un cicle superior de Màrqueting i Publicitat. Es... (Llegir més)

05.05.2023

Més de 150 alumnes de 5è de primària del Col·legi Sant Gabriel i de l'Escola Guillem de Montgrí, de Torroella de Montgrí; de l'Escola... (Llegir més)

05.05.2023

Cala Montgó ha tornat a revalidar per tretzè any consecutiu la Bandera Blava que certifica la bona qualitat ambiental de la platja i... (Llegir més)

04.05.2023

El menjador escolar que gestiona l'AFA Guillem de Montgrí, de Torroella de Montgrí, ha revalidat per segon any consecutiu el certificat de qualitat... (Llegir més)

03.05.2023

Aquest matí ha tingut lloc una reunió de treball entre l'Ajuntament de Torrelles de la Salanca i l'Ajuntament de Torroella de Montgrí per marcar... (Llegir més)

03.05.2023

L’alcalde, Jordi Colomí, i el regidor d’Esports, Genís Pigem, han participat aquest matí en l’acte inaugural del festival Escola i Esport... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis