Avisos

L’educació a la Segona República centrarà la III Jornada de Memòria Històrica Local de Torroella de Montgrí

El Museu del Montgrí programa dues conferències, un diàleg i un documental, del 14 al 28 de maig

13.05.2021

El món de l’educació a Catalunya durant la Segona República serà el tema central de la III Jornada per la Memòria Històrica Local, que programa el Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí entre el 14 i el 18 de maig. Coincidint el 90è aniversari de la proclamació de la República, el museu ha volgut convertir aquesta jornades en un espai de reflexió i d’homenatge a l’escola republicana, un ensenyament que encara avui és un referent on emmirallar-se.

Les jornades pretenen recuperar la història a través, principalment, de la memòria oral d’aquelles persones que varen viure la Segona República, la Guerra Civil, l'Exili, la lluita contra el Franquisme i la transició cap a la democràcia. S’han programat quatre activitats diferents, dues conferències, un diàleg i la projecció d’un documental. I a més a més hi haurà obert l’espai de Recepció de Memòria, per tal que tots aquells que vulguin ens puguin llegar objectes, documents o transmetre la seva memòria oral.

III Jornada de Memòria Històrica Local “Des de la rereguarda”

La temàtica d’enguany, «L’educació a Catalunya durant la Segona República i la Guerra Civil (1931-1939)», ens porta a reflexionar sobre un fet que ens acompanya durant tota la vida: l’educació. L’ensenyament d’aquells anys a Catalunya és encara avui un referent on emmirallar-nos. En poc temps, el nostre país va aconseguir situar-se a l’avançada europea en renovació pedagògica, traduint políticament el que feia anys que s’estava gestant en les escoles catalanes. I més enllà de polítiques i lleis: mestres. Persones que deixaren la seva vida per intentar aconseguir un esdevenir millor de la humanitat.

Les terceres jornades seran també això, un homenatge als mestres, gent activa, compromesa, entusiasta, amb inquietuds, amb ganes de canviar l’escola. Són mestres que experimenten els mètodes dels grans pedagogs del moment, una generació excepcional de mestres que revolucionen l’ensenyament del país i esdevenen referents des d’aleshores fins als nostres dies.

Programa d’activitats

  • Divendres 14 de maig, 19h. Conferència “Els mestres de la República” a càrrec de Salomó Marquès, pedagog i professor emèrit de la Universitat de Girona.
  • Divendres 21 de maig, 19h. Conferència “L’educació en temps de guerra i revolució a Catalunya” a càrrec d’Emili Cortavitarte, escriptor, historiador i professor.
  • Dissabte 22 de maig, 17.00h. Projecció del documental “Els mestres catalans, de la guerra a l’exili” d’Agustí Corominas, cineasta i pedagog. Cinema Montgrí (taquella inversa).
  • Divendres 28 de maig, 19h.  Diàleg “De l’educació republicana a l’educació actual. Passat i present: reptes” a càrrec de Miquel Àngel Montón, llicenciat en història i professor de secundària de l’Institut Montgrí, i Rosa Cañadell, llicenciada en Psicologia i Magisteri.

Recepció de memòria

Aprofitant la celebració de les jornades es torna a fer una crida a les persones per tal que ens aportin memòria oral, objectes, documents i records del què va ser aquella època i els seus esdeveniments. Valorant les memòries personals perquè puguin esdevenir memòries col·lectives. L’espai de Recepció de Memòria estarà obert els dilluns 17, 24 i 31 de maig de 10.00 a 13.00 h.

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

18.03.2024

Del 30 de març al 7 de juliol l’ÍTACA 2024 oferirà un total de 18 actuacions a sis municipis d’arreu de l’Empordà (l’Escala, Gualta,... (Llegir més)

18.03.2024

Prop de quatre-cents ballarins i ballarines de vint-i-dues companyies de tot Catalunya participen en la tercera edició de l'esdeveniment que ... (Llegir més)

11.03.2024

L’Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Baix Empordà i l’Ajuntament de Torroella de Montgrí han organitzat conjuntament, la... (Llegir més)

07.03.2024

El teixit associatiu, els centres educatius i els equipaments públics municipals de Torroella de Montgrí i l’Estartit s’han unit per programar... (Llegir més)

04.03.2024

Benvolguts comerciants, Us recordem que abans de Setmana Santa estan previstes vàries recollides de cartró comercial, que se sumen a les... (Llegir més)

04.03.2024

Prop de quatre-cents ballarins i ballarines de vint-i-dues companyies de tot Catalunya prendran part en les diferents activitats programades pel... (Llegir més)

29.02.2024

L'Agrupació de Defensa Forestal Montgrí ha presentat avui un nou vehicle, gràcies a la col·laboració de la Gala Solidària Pro Baix Ter 2022 i a... (Llegir més)

19.02.2024

El Pla de Sostenibilitat Turística de Torroella de Montgrí i l'Estartit encara la seva recta final amb pràcticament totes les accions... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis