Avisos

L’educació a la Segona República centrarà la III Jornada de Memòria Històrica Local de Torroella de Montgrí

El Museu del Montgrí programa dues conferències, un diàleg i un documental, del 14 al 28 de maig

13.05.2021

El món de l’educació a Catalunya durant la Segona República serà el tema central de la III Jornada per la Memòria Històrica Local, que programa el Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí entre el 14 i el 18 de maig. Coincidint el 90è aniversari de la proclamació de la República, el museu ha volgut convertir aquesta jornades en un espai de reflexió i d’homenatge a l’escola republicana, un ensenyament que encara avui és un referent on emmirallar-se.

Les jornades pretenen recuperar la història a través, principalment, de la memòria oral d’aquelles persones que varen viure la Segona República, la Guerra Civil, l'Exili, la lluita contra el Franquisme i la transició cap a la democràcia. S’han programat quatre activitats diferents, dues conferències, un diàleg i la projecció d’un documental. I a més a més hi haurà obert l’espai de Recepció de Memòria, per tal que tots aquells que vulguin ens puguin llegar objectes, documents o transmetre la seva memòria oral.

III Jornada de Memòria Històrica Local “Des de la rereguarda”

La temàtica d’enguany, «L’educació a Catalunya durant la Segona República i la Guerra Civil (1931-1939)», ens porta a reflexionar sobre un fet que ens acompanya durant tota la vida: l’educació. L’ensenyament d’aquells anys a Catalunya és encara avui un referent on emmirallar-nos. En poc temps, el nostre país va aconseguir situar-se a l’avançada europea en renovació pedagògica, traduint políticament el que feia anys que s’estava gestant en les escoles catalanes. I més enllà de polítiques i lleis: mestres. Persones que deixaren la seva vida per intentar aconseguir un esdevenir millor de la humanitat.

Les terceres jornades seran també això, un homenatge als mestres, gent activa, compromesa, entusiasta, amb inquietuds, amb ganes de canviar l’escola. Són mestres que experimenten els mètodes dels grans pedagogs del moment, una generació excepcional de mestres que revolucionen l’ensenyament del país i esdevenen referents des d’aleshores fins als nostres dies.

Programa d’activitats

  • Divendres 14 de maig, 19h. Conferència “Els mestres de la República” a càrrec de Salomó Marquès, pedagog i professor emèrit de la Universitat de Girona.
  • Divendres 21 de maig, 19h. Conferència “L’educació en temps de guerra i revolució a Catalunya” a càrrec d’Emili Cortavitarte, escriptor, historiador i professor.
  • Dissabte 22 de maig, 17.00h. Projecció del documental “Els mestres catalans, de la guerra a l’exili” d’Agustí Corominas, cineasta i pedagog. Cinema Montgrí (taquella inversa).
  • Divendres 28 de maig, 19h.  Diàleg “De l’educació republicana a l’educació actual. Passat i present: reptes” a càrrec de Miquel Àngel Montón, llicenciat en història i professor de secundària de l’Institut Montgrí, i Rosa Cañadell, llicenciada en Psicologia i Magisteri.

Recepció de memòria

Aprofitant la celebració de les jornades es torna a fer una crida a les persones per tal que ens aportin memòria oral, objectes, documents i records del què va ser aquella època i els seus esdeveniments. Valorant les memòries personals perquè puguin esdevenir memòries col·lectives. L’espai de Recepció de Memòria estarà obert els dilluns 17, 24 i 31 de maig de 10.00 a 13.00 h.

02.12.2022

El Pomatec ha arribat a la 22a edició amb l'emergència climàtica i els problemes i reptes que planteja com a element central. El Cinema Montgrí... (Llegir més)

01.12.2022

Formen part del projecte la Diputació de Girona, juntament amb els ajuntaments de Gualta, de Torroella de Montgrí i d'Ullà, la Universitat de... (Llegir més)

01.12.2022

Aquesta setmana passada han finalitzat els treballs d'acondicionament acústic del menjador escolar de l'Escola Guillem de Montgrí i també de... (Llegir més)

01.12.2022

Aquesta setmana han començat les obres de millora del parc infantil, situat a la plaça 11 de setembre, que s’allargaran durant un mes i mig... (Llegir més)

29.11.2022

La nova temporada, de gener a juny, oferirà una vintena d’espectacles amb propostes destacades que estan protagonitzades per dones com ‘La... (Llegir més)

25.11.2022

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí s'ha volgut sumar avui #25N a la commemoració del Dia Internacional contra la violència vers les dones, per... (Llegir més)

24.11.2022

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí s’ha adherit a la celebració de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus (EWWR), una iniciativa que... (Llegir més)

24.11.2022

Benvolguts veïns i veïnes, Us informem que aquesta propera setmana començaran les obres de pavimentació i millora del Camí de les Dunes,... (Llegir més)

23.11.2022

El Ple de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha aprovat les subvencions per a projectes i accions de solidaritat i cooperació internacional de... (Llegir més)

22.11.2022

L’Ajuntament de de Torroella de Montgrí ha obert una Oficina de Rehabilitació Energètica destinada a donar informació, orientació i... (Llegir més)

17.11.2022

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí impulsa la creació d'una comunitat energètica local (CEL) amb l'objectiu de fomentar l'autoconsum compartit... (Llegir més)

08.11.2022

Els alcaldes i alcaldesses dels municipis afectats pel macro parc eòlic marí projectat a la Costa Brava han mantingut una reunió de treball aquest... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis