Avisos

L'Ajuntament manté ferm el seu compromís amb el dret a l'habitatge

Aquest matí ha participat a la concentració de la campanya Persones sense Llar promoguda per Càritas

L'alcalde, Jordi Colomí, durant la seva intervenció.
L'alcalde, Jordi Colomí, durant la seva intervenció.

26.11.2020

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí està intensificant aquest mandat les actuacions orientades a garantir el dret de la població a disposar d'un habitatge digne i en condicions assequibles. Paral·lelament, està lluitant activament contra l'ocupació delinqüencial que, a banda de representar la usurpació d'una propietat aliena, sovint va acompanyada de molèsties al veïnat.

La regidora d'Acció Social, Anna Maria Bonada, recorda que «l’accés a l’habitatge a un preu assequible és una de les principals preocupacions dels ciutadans i una de les prioritats de l’Ajuntament. L’habitatge és un dret social i la voluntat de l’Ajuntament és fer-lo efectiu i garantir que tothom hi tingui accés, especialment aquelles persones i famílies que es trobin en situació de risc d'exclusió residencial i d'especial vulnerabilitat social.»

Per fer-ho efectiu, l'Ajuntament treballa en dues línies: generar una bossa municipal d'habitatge per destinar a lloguer social i mobilitzar pisos buits que també es puguin destinar a lloguer social.

Aquest any l'Ajuntament ha incorporat un nou habitatge a la bossa municipal, que ja compta amb 6 habitatges, però s'està treballant intensament per buscar-ne de nous.

D'altra banda, per activar la promoció d’habitatges a preus assequibles i la dinamització del mercat de lloguer, l'Ajuntament ha aprovat aquest any endurir els recàrrecs sobre béns immobles d'ús residencial de grans tenidors, que es trobin desocupats amb caràcter permanent. Això complementa les subvencions que destina l’Ajuntament a propietaris que incorporin habitatges a la Borsa de Mediació que gestiona l’Oficina Local d’Habitatge del Consell Comarcal. L’ajut pot arribar a representar fins al 150 % de l’IBI. Aquesta subvenció s'aplica d'ofici des de l'Ajuntament i no cal que la sol·liciti el propietari. Cal remarcar, a més, que a banda de la bonificació fiscal, s’ofereixen garanties a la propietat durant la vigència del contracte d'arrendament.

Ocupació delinqüencial

Pel que fa a l'ocupació delinqüencial, el mes de maig el Ple va aprovar una moció promoguda per l'equip de govern que té com a objectiu impulsar una modificació de la Llei d’Enjudiciament Civil que faculti els jutges a aplicar diligències cautelars en els processos contra les ocupacions delinqüencials i agilitzi els tràmits per poder recuperar finques ocupades il·legalment. Per bé que al municipi no hi ha molts casos d'ocupació, des del govern municipal s'ha considerat necessari abordar la problemàtica amb determinació, abans que la situació, els propers anys, sigui més greu. En aquest sentit, la regidora argumenta que la llei deixa poc marge d'actuació als ajuntaments, però els ens locals, com a administració més propera al ciutadà, pateixen molt directament la problemàtica que se'n deriva. Reconeix que la problemàtica és molt complexa perquè, a banda de qüestions legals i de convivència, en determinats casos hi ha una problemàtica social i de necessitat real d'habitatge. En aquest sentit, ha deixat ben clar que des de l'Ajuntament no es farà res per deixar ningú al carrer, però es treballarà per defensar la convivència i la cohesió social i ajudar els propietaris afectats.

En aquests moments l'Ajuntament està treballant en l'elaboració d'un Protocol municipal d’actuació en les ocupacions irregulars d’immobles del municipi. Mentrestant, una de les mesures que s'ha implementat, amb molt bon resultat, ha estat la de fer que la Policial Local realitzi patrulles regulars i diàries a dos blocs del municipi que pateixin aquesta problemàtica. Aquest operatiu s'ha pogut fer amb l'acord de la comunitat de propietaris i es actuacions han reduït notablement les molèsties de convivència.

Bonada ha informat que en breu es convocarà la Taula Local de Coordinació pel Dret a l’Habitatge i Contra la Pobresa Energètica per fer balanç de les actuacions portades a terme durant el mandat i avançar les línies en què s'està treballant. En aquest òrgan consultiu municipal, que es va crear el 2015, i hi són representats  tots els agents que, a nivell local i supralocal, intervenen en l’àmbit de l’habitatge Serveis socials municipal, Servei  d’Habitatge  municipal, entitats bancàries, Càritas Baix Ter, Plataforma d’Afectats per l’Hipoteca (PAH) i grups municipals.

Campanya Persones sense Llar 2020

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha participat aquest matí en la campanya Persones sense Llar 2020 que organitza Càritas, amb l'objectiu de donar una major visibilitat a aquesta problemàtica.  Amb motiu de la campanya, avui s'han celebrat diverses concentracions arreu de les comarques gironines, una de les quals a la plaça de la Vila de Torroella, on s'ha llegit un manifest. L’alcalde, Jordi Colomí, ha tancat l’acte amb una intervenció en la qual ha refermat el compromís municipal i ha explicat el treball que s’està fent des de l’Ajuntament.

>> Descarregar el manifest aquí

18.04.2024

Les obres guanyadores de la VIIª edició dels Premis literaris El Càlam de Sant Jordi són les següents: Pel que fa a la modalitat PROSA, les... (Llegir més)

18.04.2024

El novembre de 2023, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va aprovar, provisionalment, la nova ordenança d’ocupació de la via pública, espais... (Llegir més)

16.04.2024

El Museu de la Mediterrània continua treballant en fer gran el projecte Fer de Músic, un treball de recuperació, preservació i divulgació, a... (Llegir més)

15.04.2024

Benvolgudes famílies, Us informem que properament s’obrirà el període de preinscripció i matrícula per al curs escolar 2024-2025 a les... (Llegir més)

12.04.2024

Les obres d’ampliació del CAP de Torroella de Montgrí han finalitzat aquest mes d’abril i han permès doblar el nombre de consultes del centre,... (Llegir més)

10.04.2024

Aquest mes d’abril, el consistori torroellenc ha començat a utilitzar aigua regenerada de la Depuradora del municipi, per netejar la via pública,... (Llegir més)

04.04.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí condemna fermament l’atac masclista i de violència vicària que ha passat a Bellcaire d'Empordà aquesta... (Llegir més)

02.04.2024

Benvolguts/des, Us informem que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert una convocatòria pública de subvencions a entitats del municipi... (Llegir més)

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis