L'Estat escull Torroella i l'Estartit per implementar un pla de sostenibilitat turística per valor de 3,4 milions d'euros

S'estructura en 16 actuacions, distribuïdes en 6 línies estratègiques, que s’executaran en 3 anys

01.10.2020

El Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme; la Generalitat i l'Ajuntament subvencionaran amb 3,4 milions d'euros un ambiciós pla d'actuacions municipal per a Torroella i l'Estartit que permetrà millorar l'oferta turística i cultural, i continuar amb l'aposta per la sostenibilitat i posada en valor del territori.

El govern espanyol va fer públic ahir a la tarda els 25 projectes seleccionats en el marc del programa «Planes de Sostenibilitat Turística», entre els quals hi ha el presentat per l'Ajuntament de Torroella de Montgrí, sota el títol genèric "Compromesos amb la qualitat, la sostenibilitat i la cultura". Serà el més ben dotat de la convocatòria, a la qual hi han optat 154 destinacions turístiques.

Serà un ambiciós pla municipal, molt transversal, que té com a objectiu principal consolidar l'estratègia de reposicionament sostenible com a destinació de qualitat, innovadora en l'oferta de sol i platja i de turisme actiu, i responsable amb els valors de Parc Natural.

El pla municipal s'estructura en 16 actuacions específiques distribuïdes en 6 línies estratègiques, que s’executaran en 3 anys. Es tracta d'una iniciativa de gestió molt ambiciosa i transversal que permetrà donar un gran impuls a la millora de la destinació a partir de l'aposta per la sostenibilitat, el territori i la cultura. Aquest treball ha estat reconegut amb diversos premis i ha fet que la destinació Torroella-l'Estartit-Illes Medes sigui referent en aquests àmbits de gestió turística i mediambiental.

Full de ruta transversal
Segons ha expressat l'alcalde, Jordi Colomí, «aquest pla esdevindrà el full de ruta de gestió molt transversal, dirigit per l'àrea de Turisme, per consolidar el canvi de model turístic que s'ha anat gestant els darrers anys. Permetrà donar a la destinació un salt de qualitat enorme perquè farà possible avançar en el temps moltes actuacions de futur, gràcies a la important aportació econòmica que faran l'Estat i la Generalitat.»

També ha volgut traslladar públicament la seva felicitació a tot l'equip de tècnics municipals, encapçalats per l'assessor turístic Josep Capellà, i la cap de Turisme, Lídia Alonso, que han fet possible presentar la candidatura a la convocatòria feta per l'Estat en ple estiu i per la via d'urgència, perquè sense el seu esforç i professionalitat, aquest pla no es podria fer realitat. Ha remarcat, a més, el fet que dels 16 escollits per l'Estat, ha resultat ser el que tindrà una dotació econòmica més elevada, la qual cosa demostra la confiança que ha generat.

La regidora de Destinació Turística Torroella-l’Estartit-Illes Medes, Dúnia Oliveras, també s’ha mostrat molt satisfeta i il·lusionada amb la concessió d’aquest pla i assegura que no només a la proposta d'actuacions presentada, sinó a la feina feta al llarg de molts anys, i a la credibilitat que la destinació ha anat acumulant amb les administracions superiors, sigui amb la Generalitat, l'Estat o la Unió Europea. És conscient, però, que al davant es presenten tres anys d’intens treball per concretar totes les actuacions programades, però assegura que l’Ajuntament i l’EMD de l’Estartit disposen de l’equip humà i l’experiència per fer-les realitat amb solvència. Per Oliveras els resultats que se’n derivaran del pla són un estímul per treballar i per continuar creient que Torroella-l’Estartit-Illes Medes és una de les referents més potents, diversificades i amb futur de la Costa Brava.

El president de l’EMD de l’Estartit, Francesc Ferrer, també s’ha mostrat enormement satisfet per l’anunci de l’aprovació del pla i la millora que representarà per al nucli, especialment en un context de dificultats derivades de la COVID-19. Ferrer recorda que l’impacte de la pandèmia ha estat molt sever en les destinacions turístiques, de manera que la possibilitat d’executar les actuacions del pla de sostenibilitat i dinamització turística permetrà generar noves oportunitats econòmiques i d'ocupació, i millorar la qualitat de vida dels residents. Posa l’accent en el caràcter transversal i municipal de les actuacions i la bona entesa que hi ha entre Ajuntament i EMD per impulsar un projecte compartit que incrementi els elevats estàndards de qualitat de la destinació.

Corregir debilitats
L'execució de les actuacions projectades estan orientades a reforçar fortaleses, però també a corregir alguns dels aspectes negatius i debilitats de la destinació, com la necessitat de fer compatible els interessos dels diferents tipus de visitants (sol i platja, familiar, turisme actiu, sèniors, etc.); saturació o ús inapropiat d'alguns espais d'interès natural, pèrdua de competitivitat d'una part del teixit empresarial, abandonament d'alguns edificis emplaçats a la façana marítima, deteriorament del paisatge urbà en algunes de les zones de major afluència, modernització de l'oferta o necessitat d'allargar l'ocupació en temporada baixa.

Objectius específics

- Millorar l'entorn urbà i facilitar l'accessibilitat a espais públics, zones comercials i platges
- Consolidar el compromís amb la sostenibilitat i l'ecomobilitat.
- Posar en valor el territori i el principals atractius naturals i culturals com a elements d'identitat de la destinació
- Adaptar els serveis d'acollida al visitant, avançant en el concepte d'Smart destination
- Reforçar la promoció de la destinació, associant-la a la marca Parc Natural i segmentant els mercats
- Reforçar la col·laboració público-privada i la participació ciutadana en el model de gestió turística

Actuacions projectades per línies estratègiques

Millora de l'oferta

 • Qualitat de platges
 • Creació de nous equipaments
 • Implementació d'un programa de gestió de platges
 • Creació d'accessos directes al mar entre l'espigó de Llevant i el Molinet

 

 • Paisatge urbà
 • Nou passeig marítim de l'Estartit
 • Remodelació del parc de La Pineda
 • Dinamització i millora estètica del teixit comercial i serveis de l'Estartit

Sostenibilitat

 • Mobilitat sostenible
 • Creació de noves bosses d'aparcament a l'entrada de l'Estartit i al darrere dels Griells
 • Millora de la xarxa d'itineraris per descobrir el Parc Natural
 • Consolidació de la xarxa de carrils bici i la via verda entre Torroella i l'Estartit
 • Foment del reciclatge
 • Campanyes de sensibilització ciutadana
 • Incorporació d'agents cívics
 • Manteniment de segells i marques de qualitat turística
 • Potenciar el SIGQMA per a platges i oficines de turisme; el Green Destinations, per al conjunt de la destinació i la Carta Europea del Turisme Sostenible (CETS) d'Europarc, per a tots els serveis relacionats amb el Parc Natural

        Posada en valor del territori

 • Projecte de valorització i interpretació del nucli antic i comercial de Torroella
 • Projecte d'interpretació dels paisatge marins i la tradició pesquera de l'Estartit
 • Renovació estètica i de continguts de la senyalització informativa
 • Programa de gestió i promoció de l'Espai Medes
 • Contractació d'una empresa externa per a la redacció del projecte executiu de gestió i la definició del pla de comunicació i de promoció.

Acollida de visitants

 • Nova Oficina de Turisme i rehabilitació de can Castells
 • Es crearà una nova Oficina de Turisme a la plaça de la Vila de Torroella, a l'edifici municipal de can Castells. La nova oficina també donarà a conèixer els productes agroalimentaris i d'artesania del Parc Natural.

 

 • Programa "Smart Destination"
 • Es contractarà una assistència tècnica externa que afavoreixi la reconversió del municipi, adaptant-se a les necessitats dels visitants a través d'un coneixement més profund de les seves preferències i comportaments. Aquest procés permetrà millorar la gestió dels serveis públics en àmbits com la mobilitat, gestió de residus, informació sobre l'estat de les platges, implementació de noves tecnologies, etc.

Creació de producte, promoció i suport a la comercialització

 • Integració a marques turístiques de referència
 • "Viles Marineres", a l'Estartit, i "Ciutats i Viles amb Encant", a Torroella
 • Promoure que les empreses certificades amb la CETS s'integrin a l'Associación de Ecoturismo de España
 • Pla de promoció turística del Parc Natural
 • Execució d'algunes de les accions incloses en el pla de promoció que des del febrer de 2020 estan impulsant la Generalitat i els ajuntaments del Parc Natural.
 • Reforç de la promoció en línia

Foment de la participació empresarial i ciutadana

 • Contractació d'una assistència externa especialitzada
 • Implementació d'un procés participatiu
 • Contractació d'una estratègia de comunicació interna i externa per donar a conèixer l'execució del projecte i el seu impacte en el model turístic del municipi
19.02.2024

El Pla de Sostenibilitat Turística de Torroella de Montgrí i l'Estartit encara la seva recta final amb pràcticament totes les accions... (Llegir més)

16.02.2024

L’Alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí i Massanas, com a president de la Junta d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter, juntament amb el... (Llegir més)

16.02.2024

Els representants del Servei Territorial de Carreteres de Girona han presentat avui els primers esbossos de l’avantprojecte de millora de la... (Llegir més)

16.02.2024

La Sala de Plens de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha acollit avui una sessió de benvinguda als alumnes del curs de coneixement de medi i... (Llegir més)

15.02.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí, amb la col·laboració del Consell Comarcal del Baix Empordà, està preparant per al dimarts 12 de març de... (Llegir més)

09.02.2024

L'Ajuntament, a través de Montgrí Aigua, ha portat a terme, recentment, treballs de rehabilitació d'un dels dos pous  que abasteixen Torroella de... (Llegir més)

08.02.2024

Mig centenar alumnes d’I4 de l’Escola Guillem de Montgrí experimenten, creen i s’apropen a l’art contemporani en el marc d’una... (Llegir més)

07.02.2024

Un equip d’educació ambiental ha iniciat les visites a comerços de Torroella de Montgrí i de l'Estartit per donar-los a conèixer la normativa... (Llegir més)

31.01.2024

Torroella de Montgrí s'ha tornat a concentrar aquest matí a la plaça de la Vila per condemnar l'assassinat de Fàtima Dahan, un crim que, després... (Llegir més)

31.01.2024

Degut a les darreres notícies que ens han arribat de la mort de la nostra veïna Fàtima, avui dimecres 31 de gener a les 12 h del migdia es... (Llegir més)

29.01.2024

Avui a les 19 h ha tingut lloc a la plaça de la Vila una multitudinària concentració, organitzada per l'Ajuntament de Torroella de Montgrí, per... (Llegir més)

29.01.2024

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí lamenta profundament comunicar l'assassinat d'una veïna del nostre poble i vol manifestar la més enèrgica... (Llegir més)

24.01.2024

Benvolgudes famílies,                                                        Escollir l’escola dels... (Llegir més)

24.01.2024

Aquesta setmana s'ha presentat la segona edició del Correpoble, que tindrà lloc el 23 de març de 2024 al terme municipal de Calonge i Sant... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis