Avisos

L'Estat escull Torroella i l'Estartit per implementar un pla de sostenibilitat turística per valor de 3,4 milions d'euros

S'estructura en 16 actuacions, distribuïdes en 6 línies estratègiques, que s’executaran en 3 anys

01.10.2020

El Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme; la Generalitat i l'Ajuntament subvencionaran amb 3,4 milions d'euros un ambiciós pla d'actuacions municipal per a Torroella i l'Estartit que permetrà millorar l'oferta turística i cultural, i continuar amb l'aposta per la sostenibilitat i posada en valor del territori.

El govern espanyol va fer públic ahir a la tarda els 25 projectes seleccionats en el marc del programa «Planes de Sostenibilitat Turística», entre els quals hi ha el presentat per l'Ajuntament de Torroella de Montgrí, sota el títol genèric "Compromesos amb la qualitat, la sostenibilitat i la cultura". Serà el més ben dotat de la convocatòria, a la qual hi han optat 154 destinacions turístiques.

Serà un ambiciós pla municipal, molt transversal, que té com a objectiu principal consolidar l'estratègia de reposicionament sostenible com a destinació de qualitat, innovadora en l'oferta de sol i platja i de turisme actiu, i responsable amb els valors de Parc Natural.

El pla municipal s'estructura en 16 actuacions específiques distribuïdes en 6 línies estratègiques, que s’executaran en 3 anys. Es tracta d'una iniciativa de gestió molt ambiciosa i transversal que permetrà donar un gran impuls a la millora de la destinació a partir de l'aposta per la sostenibilitat, el territori i la cultura. Aquest treball ha estat reconegut amb diversos premis i ha fet que la destinació Torroella-l'Estartit-Illes Medes sigui referent en aquests àmbits de gestió turística i mediambiental.

Full de ruta transversal
Segons ha expressat l'alcalde, Jordi Colomí, «aquest pla esdevindrà el full de ruta de gestió molt transversal, dirigit per l'àrea de Turisme, per consolidar el canvi de model turístic que s'ha anat gestant els darrers anys. Permetrà donar a la destinació un salt de qualitat enorme perquè farà possible avançar en el temps moltes actuacions de futur, gràcies a la important aportació econòmica que faran l'Estat i la Generalitat.»

També ha volgut traslladar públicament la seva felicitació a tot l'equip de tècnics municipals, encapçalats per l'assessor turístic Josep Capellà, i la cap de Turisme, Lídia Alonso, que han fet possible presentar la candidatura a la convocatòria feta per l'Estat en ple estiu i per la via d'urgència, perquè sense el seu esforç i professionalitat, aquest pla no es podria fer realitat. Ha remarcat, a més, el fet que dels 16 escollits per l'Estat, ha resultat ser el que tindrà una dotació econòmica més elevada, la qual cosa demostra la confiança que ha generat.

La regidora de Destinació Turística Torroella-l’Estartit-Illes Medes, Dúnia Oliveras, també s’ha mostrat molt satisfeta i il·lusionada amb la concessió d’aquest pla i assegura que no només a la proposta d'actuacions presentada, sinó a la feina feta al llarg de molts anys, i a la credibilitat que la destinació ha anat acumulant amb les administracions superiors, sigui amb la Generalitat, l'Estat o la Unió Europea. És conscient, però, que al davant es presenten tres anys d’intens treball per concretar totes les actuacions programades, però assegura que l’Ajuntament i l’EMD de l’Estartit disposen de l’equip humà i l’experiència per fer-les realitat amb solvència. Per Oliveras els resultats que se’n derivaran del pla són un estímul per treballar i per continuar creient que Torroella-l’Estartit-Illes Medes és una de les referents més potents, diversificades i amb futur de la Costa Brava.

El president de l’EMD de l’Estartit, Francesc Ferrer, també s’ha mostrat enormement satisfet per l’anunci de l’aprovació del pla i la millora que representarà per al nucli, especialment en un context de dificultats derivades de la COVID-19. Ferrer recorda que l’impacte de la pandèmia ha estat molt sever en les destinacions turístiques, de manera que la possibilitat d’executar les actuacions del pla de sostenibilitat i dinamització turística permetrà generar noves oportunitats econòmiques i d'ocupació, i millorar la qualitat de vida dels residents. Posa l’accent en el caràcter transversal i municipal de les actuacions i la bona entesa que hi ha entre Ajuntament i EMD per impulsar un projecte compartit que incrementi els elevats estàndards de qualitat de la destinació.

Corregir debilitats
L'execució de les actuacions projectades estan orientades a reforçar fortaleses, però també a corregir alguns dels aspectes negatius i debilitats de la destinació, com la necessitat de fer compatible els interessos dels diferents tipus de visitants (sol i platja, familiar, turisme actiu, sèniors, etc.); saturació o ús inapropiat d'alguns espais d'interès natural, pèrdua de competitivitat d'una part del teixit empresarial, abandonament d'alguns edificis emplaçats a la façana marítima, deteriorament del paisatge urbà en algunes de les zones de major afluència, modernització de l'oferta o necessitat d'allargar l'ocupació en temporada baixa.

Objectius específics

- Millorar l'entorn urbà i facilitar l'accessibilitat a espais públics, zones comercials i platges
- Consolidar el compromís amb la sostenibilitat i l'ecomobilitat.
- Posar en valor el territori i el principals atractius naturals i culturals com a elements d'identitat de la destinació
- Adaptar els serveis d'acollida al visitant, avançant en el concepte d'Smart destination
- Reforçar la promoció de la destinació, associant-la a la marca Parc Natural i segmentant els mercats
- Reforçar la col·laboració público-privada i la participació ciutadana en el model de gestió turística

Actuacions projectades per línies estratègiques

Millora de l'oferta

 • Qualitat de platges
 • Creació de nous equipaments
 • Implementació d'un programa de gestió de platges
 • Creació d'accessos directes al mar entre l'espigó de Llevant i el Molinet

 

 • Paisatge urbà
 • Nou passeig marítim de l'Estartit
 • Remodelació del parc de La Pineda
 • Dinamització i millora estètica del teixit comercial i serveis de l'Estartit

Sostenibilitat

 • Mobilitat sostenible
 • Creació de noves bosses d'aparcament a l'entrada de l'Estartit i al darrere dels Griells
 • Millora de la xarxa d'itineraris per descobrir el Parc Natural
 • Consolidació de la xarxa de carrils bici i la via verda entre Torroella i l'Estartit
 • Foment del reciclatge
 • Campanyes de sensibilització ciutadana
 • Incorporació d'agents cívics
 • Manteniment de segells i marques de qualitat turística
 • Potenciar el SIGQMA per a platges i oficines de turisme; el Green Destinations, per al conjunt de la destinació i la Carta Europea del Turisme Sostenible (CETS) d'Europarc, per a tots els serveis relacionats amb el Parc Natural

        Posada en valor del territori

 • Projecte de valorització i interpretació del nucli antic i comercial de Torroella
 • Projecte d'interpretació dels paisatge marins i la tradició pesquera de l'Estartit
 • Renovació estètica i de continguts de la senyalització informativa
 • Programa de gestió i promoció de l'Espai Medes
 • Contractació d'una empresa externa per a la redacció del projecte executiu de gestió i la definició del pla de comunicació i de promoció.

Acollida de visitants

 • Nova Oficina de Turisme i rehabilitació de can Castells
 • Es crearà una nova Oficina de Turisme a la plaça de la Vila de Torroella, a l'edifici municipal de can Castells. La nova oficina també donarà a conèixer els productes agroalimentaris i d'artesania del Parc Natural.

 

 • Programa "Smart Destination"
 • Es contractarà una assistència tècnica externa que afavoreixi la reconversió del municipi, adaptant-se a les necessitats dels visitants a través d'un coneixement més profund de les seves preferències i comportaments. Aquest procés permetrà millorar la gestió dels serveis públics en àmbits com la mobilitat, gestió de residus, informació sobre l'estat de les platges, implementació de noves tecnologies, etc.

Creació de producte, promoció i suport a la comercialització

 • Integració a marques turístiques de referència
 • "Viles Marineres", a l'Estartit, i "Ciutats i Viles amb Encant", a Torroella
 • Promoure que les empreses certificades amb la CETS s'integrin a l'Associación de Ecoturismo de España
 • Pla de promoció turística del Parc Natural
 • Execució d'algunes de les accions incloses en el pla de promoció que des del febrer de 2020 estan impulsant la Generalitat i els ajuntaments del Parc Natural.
 • Reforç de la promoció en línia

Foment de la participació empresarial i ciutadana

 • Contractació d'una assistència externa especialitzada
 • Implementació d'un procés participatiu
 • Contractació d'una estratègia de comunicació interna i externa per donar a conèixer l'execució del projecte i el seu impacte en el model turístic del municipi
05.08.2022

Aquesta setmana han començat les obres d'adequació i millora de l'accés sud de l'Escola Guillem de Montgrí. Tenen com a objectiu substituir la... (Llegir més)

03.08.2022

L’Àrea de Serveis Socials de Torroella de Montgrí ha atès el darrer any un total de 48 casos relacionats amb la violència masclista.... (Llegir més)

29.07.2022

La 42a edició del Festival de Torroella de Montgrí s'iniciarà demà dissabte 30 de juliol a l'Espai Ter, amb Extinció, espectacle que... (Llegir més)

29.07.2022

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí està renovant tots els cartells informatius de la prohibició d'accés amb vehicles motoritzats al massís del... (Llegir més)

22.07.2022

A partir del 2 d'agost es posen a la venda les entrades dels espectacles de pagament de la Festa Major de Sant Genís 2022. Aquesta venda es farà... (Llegir més)

21.07.2022

El director general de Joventut de la Generalitat de Catalunya, Àlex Sastre, juntament amb la coordinadora territorial de Joventut a Girona, Montse... (Llegir més)

20.07.2022

Aquest dimecres 20 d'agost, la directora territorial del Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya, Maria Josep Porta, ha dut a... (Llegir més)

19.07.2022

Continuem amb el desplegament del projecte de millora de la qualitat urbana i embelliment dels centres comercials de Torroella i de... (Llegir més)

19.07.2022

L’Auditori Teatre Espai Ter programarà més d’una vintena d’espectacles a la nova temporada de l’equipament cultural que tindrà lloc des... (Llegir més)

14.07.2022

L'exjutge de pau Narcís Coll, el compositor Eduardo Rincon i les seccions locals d'AECC – Catalunya Contra El Càncer i d'Oncolliga Girona, rebran... (Llegir més)

13.07.2022

El Fringe Festival Torroella de Montgrí-l'Estartit, organitzat per Joventuts Musicals de Torroella de Montgrí, inaugura la seva novena edició... (Llegir més)

12.07.2022

La Carnisseria Seli de Torroella de Montgrí ha rebut aquest matí el diploma i la placa de forja que l'acredita com a Establiment Històric. Aquest... (Llegir més)

08.07.2022

Després de l’èxit de la primera edició, Giropoma i l’Auditori Teatre Espai Ter, de Torroella de Montgrí, posen en marxa la segona edició de... (Llegir més)

Cercador
eventis