El Museu de la Mediterrània es consolida com a Museu de Suport Territorial per al Baix Ter

Plafó de senyalització patrimonial a Gualta
Plafó de senyalització patrimonial a Gualta
Plafó de senyalització patrimonial a Gualta
Plafó de senyalització patrimonial a Gualta
Reunió a Bellacaire
Reunió a Bellacaire
Visita tècnica a Palau-sator
Visita tècnica a Palau-sator

16.11.2021

La dimensió territorial del Museu de la Mediterrà és una característica pròpia des de la seva fundació com a Museu del Montgrí i el Baix Ter. Gràcies a les relacions de confiança que ha anat establint al llarg dels anys i a molt treball de proximitat amb els municipis de l’entorn, el seu àmbit d'actuació depassa els límits municipals de Torroella de Montgrí i des de primers de 2020 està funcionant com a Museu de Suport Territorial-Baix Ter, una eina estratègica de foment i suport del patrimoni i la riquesa cultural, inclosa en el Pla de Museus 2030, de la Generalitat de Catalunya.

Per bé que ja fa uns mesos que s'està treballant en aquest projecte, el dijous 11 de novembre se'n va fer la presentació institucional pública, en un acte celebrat a l'Auditori que va servir per testimoniar la bona acollida i utilitzat de la iniciativa. L’acte va comptar amb la presència del director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona, Josep Calatayud; la cap del Servei de Museus i Protecció de Béns Mobles, Magda Gassó; el president del Consell Comarcal del Baix Empordà, Joan Loureiro, i l'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí; a banda d'una ampla representació institucional del territori.

El Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí, des dels seus inicis el 1983 sota la denominació de Museu del Montgrí i del Baix Ter, ha tingut un projecte encarat al territori. És un museu de territori que en la seva essència té una visió d’acció àmplia, i un discurs obert als pobles del voltant. Han estat moltes les accions teixides amb el territori, el lligam amb el Parc Natural, les activitats educatives, el Centre de Documentació del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter, les línies de recerca dels Premis Joan Torró i Cabratosa, entre altres.

És en aquest context que el Museu de la Mediterrània va optar a ser Museu de Suport Territorial i va presentar el seu projecte per a poder desenvolupar el programa de Museu de Suport Territorial 2020-2023. Així, des de l’inici de l’any 2020, ha començat a exercir com a Museu de Suport Territorial-Baix Ter amb l’objectiu d’articular accions conjuntes i de suport amb els municipis i els actius patrimonials del territori més proper.

Com a Museu de Suport Territorial–Baix Ter es dona suport als municipis de Bellcaire d’Empordà, Fontanilles, Gualta, Pals, Palau-Sator, la Tallada d’Empordà, Ullà i Verges. En aquests primers mesos de funcionament, ja s’han portat a terme diferents accions com ara assessoraments per projectes a Ullà i Verges, s’han mancomunat serveis per la creació de continguts a Bellcaire d’Empordà i Gualta o la creació d’activitats que s’han portat a terme a Pals, Palau-Sator i Fontanilles.

Amb l'experiència acumulada aquests mesos, s’han pogut copsar algunes de les fortaleses i oportunitats que permeten impulsar positivament els elements patrimonials de cada poble, així com s’han pogut compartir les principals demandes i coordinar accions per la seva dinamització o millora.

El programa Museu de Suport Territorial
El programa de Museu de Suport Territorial previst al Pla de Museus 2030 integra aquells museus acreditats que presten un programa de serveis de suport a equipaments patrimonials bàsics i béns culturals existents en un àmbit territorial. Poden esdevenir Museu de Suport Territorial els museus acreditats amb voluntat de prestar les funcions de suport a d’altres equipaments, i amb una trajectòria que avali la seva capacitat.

Actualment a Catalunya hi ha sis projectes de Museu de Suport Territorial que han elaborat cadascun un projecte adaptat a les característiques pròpies dels respectius territoris, aplicant una metodologia consensuada amb la Direcció General del Patrimoni Cultural.  Els altres cinc museus que també desenvolupen el projecte de Museu de Suport Territorial són l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, el Museu de les Terres de l’Ebre, el Museu Etnològic del Montseny - La Gabella, el Museu de la Noguera i el Museu del Ter.

29.11.2021

L'Ajuntament fa un balanç molt positiu de la 627a Fira de Sant Andreu que s'ha celebrat aquest cap de setmana amb un format molt proper a la... (Llegir més)

25.11.2021

Les darreres dues dècades, la molsa, els troncs, el naixement i les figures del pessebre han envaït el Museu de la Mediterrània de Torroella de... (Llegir més)

23.11.2021

Després de l'aturada obligada per la irrupció de la Covid-19, l'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat), la Indicació Geogràfica... (Llegir més)

12.11.2021

Torroella de Montgrí viurà el darrer cap de setmana de novembre una nova edició de la Fira de Sant Andreu, després de l'obligada interrupció,... (Llegir més)

20.11.2021

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí i l'EMD de l'Estartit han homenatjat aquest matí la torroellenca Rosa Busquets Puig i l'estartidenca Matilde... (Llegir més)

12.11.2021

Els presidents de la Comunitat d’Usuaris d’Aigua de la Plana Litoral de la Muga, l’alcalde de Castelló d'Empúries, Salvi Güell, i de la... (Llegir més)

05.11.2021

La regidora Natàlia Navarro (ERC) va formalitzar en la sessió plenària celebrada anit la seva renúncia al càrrec per les dificultats de... (Llegir més)

03.11.2021

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha completat recentment els treballs d’instal·lació de 32 panells d’energia solar fotovoltaica per a... (Llegir més)

29.10.2021

Dolors Bramon (Banyoles, 1943), doctora en filologia semítica i en història medieval i professora emèrita d'estudis àrabs i islàmics de la... (Llegir més)

29.10.2021

El proper dilluns 1 de novembre arrenca la fase de votació dels Pressupostos Participatius 2021/22 de Torroella de Montgrí i l’Estartit, que... (Llegir més)

29.10.2021

Jaume Pla, Mazoni, presentarà el seu nou treball Ludwig aquest diumenge a l'Auditori Espai Ter (19 h). Durant la presentació oficial, el cantant de... (Llegir més)

26.10.2021

Agents de la Policia de la Generalitat–Mossos d’Esquadra de la comissaria de la Bisbal d’Empordà van detenir ahir, a Torroella de Montgrí, un... (Llegir més)

26.10.2021

El Centre de Distribució d’Aliments (CDA) s’ha traslladat aquest mes a una nau situada en el carrer Montgrí, núm. 10. En el nou espai se... (Llegir més)

26.10.2021

Aquest dimecres s'iniciarà la campanya de vacunació contra la grip que s'allargarà fins al 31 de gener de l'any vinent. Igual que l'any passat,... (Llegir més)

eventis