L'Ajuntament inicia un procés per ordenar i millorar la gestió de les colònies de gats de carrer

04.05.2021

L’Ajuntament ha iniciat un procés per ordenar i millorar la gestió de les colònies de gats urbans de Torroella i l’Estartit. Després d’un anys en servei, se n’ha avaluat el seu funcionament i es volen implementar diverses mesures perquè es converteixen, de manera efectiva, en un mitjà que permeti regular la superpoblació de gats i les molèsties veïnals, especialment en els punts més conflictius.

Les colònies controlades pretenen cercar un equilibri de relació entre les persones i els animals. Es tracta d'uns punts de l'espai públic on conviuen un grup de gats que han estat capturat i esterilitzats. Als espais de la via pública on s'implanten, s'hi instal·len sistemes que serviran d'aixopluc i per a posar-hi el pinso i l'aigua. Les colònies són gestionades per l’Ajuntament i el voluntariat i les protectores d'animals són una peça fonamental per tal que funcioni, ja que són els encarregats d’alimentar els animals i es comprometen a tenir cura de les colònies.

La regidora de Salut Pública, Anna Maria Bonada, ha informat que després d’uns anys en funcionament, s’ha considerat oportú introduir diverses millores tant pel que fa al funcionament de les menjadores, com al seu nombre i emplaçaments. Reconeix que, malgrat haver-se mostrat un sistema efectiu en molts punts, en d’altres els gats de carrer continuen generant queixes veïnals a les quals es vol donar resposta. També es manté latent la mala pràctica d’alimentar-los a la via pública, sense autorització municipal, la qual cosa, està prohibida i sancionada amb multes que oscil·len entre els 100 i els 400 euros.

Acreditacions al voluntariat
Per posar-hi ordre i millorar el funcionament de les menjadores, l'Ajuntament ha acreditat una vintena de persones amb un carnet que els autoritza a alimentar els gats de les colònies urbanes. Bonada assenyala que «la implicació de voluntaris i voluntàries és fonamental, però cal que es faci bé i d'una manera ordenada. Amb aquest carnets, se'ls dota de més seguretat jurídica i s'eviten denúncies per part de veïns i veïnes, molts dels quals no tenen una bona imatge de les persones que alimenten els gats.»

Sensibilització ciutadana
L'estiu passat, l'Ajuntament va portar a terme una campanya de sensibilització ciutadana per recordar a la població que està prohibit alimentar, lliurement i sense autorització, els animals a la via pública. Darrerament s'havia detectat un increment preocupant d'aquesta mala pràctica, que comporta un greu perjudici de salut pública i posa en risc, per exemple, el programa municipal engegat fa uns anys per gestionar i establir colònies controlades de gats. Aquestes conductes incíviques han estat denunciades reiteradament en els consells de barri.

El menjar a la via pública, situat en escocells, voreres o a l'entorn dels contenidors, genera un greu problema d'insalubritat i augmenta la presència de rosegadors, insectes, paneroles i coloms a tot el municipi.

Aquest mes, a banda del lliurament de les acreditacions als alimentadors i a les alimentadores, l'Ajuntament ha distribuït un tríptic informatiu per incidir en la difusió de la campanya de controli gestió de les colònies de gats urbans i del programa CER (Captura-Esterilització-Retorn).

 Descarregar tríptic informatiu

26.10.2021

Agents de la Policia de la Generalitat–Mossos d’Esquadra de la comissaria de la Bisbal d’Empordà van detenir ahir, a Torroella de Montgrí, un... (Llegir més)

26.10.2021

El Centre de Distribució d’Aliments (CDA) s’ha traslladat aquest mes a una nau situada en el carrer Montgrí, núm. 10. En el nou espai se... (Llegir més)

26.10.2021

Aquest dimecres s'iniciarà la campanya de vacunació contra la grip que s'allargarà fins al 31 de gener de l'any vinent. Igual que l'any passat,... (Llegir més)

15.10.2021

Les residències Vila Vella, Santa Caterina i Vila Montgrí, de Torroella de Montgrí, ja han rebut el material finançat gràcies a la primera... (Llegir més)

14.10.2021

L'alcalde de Torroella de Montgri, Jordi Colomí, i el primer tinent d'alcalde i regidor de Serveis Municipals i Residus, Marc Calvet, han rebut... (Llegir més)

14.10.2021

Aquest matí s'ha realitzat la presentació, en format telemàtic, de la segona edició del projecte educatiu i cultural «Connectats pel teatre»,... (Llegir més)

07.10.2021

Aquest matí hem presentat formalment la setzena edició de les Jornades Gastronòmiques «La Poma a la Cuina», de Torroella de Montgrí i... (Llegir més)

06.10.2021

Torroella-l'Estartit-Illes Medes ha estat escollida per la prestigiosa associació internacional Green Destinations com un exemple de bones... (Llegir més)

01.10.2021

Avui s'inicia la setzena edició de les Jornades Gastronòmiques «La Poma a la Cuina», de Torroella de Montgrí i l'Estartit. Estan organitzades... (Llegir més)

30.09.2021

La restauració dels sistemes litorals de la Pletera, a l'Estartit, i la limitació d’accés a determinades zones de la duna litoral i de... (Llegir més)

22.09.2021

Les darreres setmanes s'ha pogut constatar la mort per enverinament de gats de carrer a Torroella i a l'Estartit. Davant d'aquesta circumstància,... (Llegir més)

22.09.2021

L'Estartit celebrarà aquest cap de setmana la XVII Fira de Pirates i Corsaris a les Illes Medes, amb el propòsit de continuar divulgant una part... (Llegir més)

22.09.2021

L’Auditori Teatre Espai Ter, de Torroella de Montgrí, inaugura aquest cap de setmana la seva temporada estable amb el musical La filla del Mar... (Llegir més)

16.09.2021

Aquest proper diumenge 19 de setembre es tornarà a obrir l'ermita de Santa Caterina. Aquests primers dies, l'horari d'obertura serà els diumenges... (Llegir més)

eventis