La Biblioteca Municipal Pere Blasi va triplicar el préstec de llibres digitals el 2020

22.03.2021

La Biblioteca Municipal Pere Blasi, de Torroella de Montgrí, va triplicar el 2020 el préstec de llibre digitals (1.240), respecte l'any 2019 (372). Aquest servei, realitzat a través de la plataforma e-Biblio, no ha parat de créixer des que es va posar en marxa l'any 2016 (186), però l'any passat, a conseqüència, sobretot, de la pandèmia, el volum de préstec digitals es va disparar. Des de la direcció de l’equipament es confia a mantenir uns nivells similars malgrat es normalitzi situació sanitària perquè és un bon canal per accedir a la lectura i perquè molta gent l’ha descobert o s’hi ha familiaritzat durant la pandèmia.

Aquesta és una de les dades que es recullen en la memòria 2020 de la biblioteca que, en un any extremadament difícil marcat per la COVID-19, fa un balanç molt positiu i constata la important capacitat d'adaptació que va tenir el servei al nou context. La biblioteca va restar confinada durant dos mesos, però, malgrat això, durant aquest període va traslladar tota la seva activitat en línia (seccions de col·lecció local, concursos, recitació de poemes, conta-contes., etc.), i va registrar una molt bona acollida.

El 2020, la biblioteca ha rebut 21.064 visites, la qual cosa representa una mitjana de 95 usuaris diaris en els 221 dies d’obertura. Pel que fa als préstecs, se’n van gestionar 20.924 (16.479 llibres, 3.391 pel·lícules,1.148 revistes i 222 música i d’altres.)

Al llarg de l’any, un total de 705 usuaris han utilitzat el servei de connexió a internet, que s’ofereix per garantir l’accés a tota la població, especialment a la que en té més dificultat.

Malgrat les restriccions d'aforament i de realització d'actes públics, des de la biblioteca s'ha pogut continuar oferint un complet programa del Club de Lectura, Llegir Teatre, Hora del Conte i presentacions, visites escolars, taller i formacions. En conjunt, es van programar 38 activitats, que van comptar amb 1.010 participants.

Un aspectes mol ben valorat tant pels responsables de l’equipament, com pels usuaris ha estat la incorporació d’un canal de Whatsapp per millorar el contacte directe, fer reserves fàcilment i difondre noves adquisicions.

La directora de la biblioteca, Cristina Rufí, aclareix que «és difícil comparar un any tan atípic com el 2020 amb anys anteriors, però tot i així podem dir que el préstec s’ha mantingut prou bé i hem pogut mantenir força activitats que hem complementat amb propostes que s’han anat fent a les xarxes. Una dada destacable és el préstec de desembre en llibres, una dada que supera la del gener del mateix any, cosa que ens demostra el que acabem de mencionar.»

Rufí també ha explicat que «durant aquest any el fons de la biblioteca ha disminuït, ja que aprofitant la pandèmia hem començat a fer una esporgada molt important: cal tenir en compte que s’adquireixen molts llibres i en una biblioteca es fa necessària aquesta tasca per tal que el fons sigui actiu i útil, eliminant tot allò que ocupa espai i ja no fa cap servei.»

Esperant la nova biblioteca de l’Estartit
Pel que fa a la biblioteca de l’Estartit, Rufí recorda que actualment és un equipament petit i s’usa bàsicament per Internet i wifi i com a sala d’estudi. El 2020, la pandèmia i l’espai reduït de la biblioteca van fer que els visitants fossin molt pocs (2.644 visites: una mitjana de 13 usuaris diaris en els 205 dies d’obertura). Tot i així, el préstec es va mantenir força estable (2.709) i pel que fa la resposta dels participants de les poques activitats que s’han fet ha estat molt positiva.

Rufí explica que «el 2021 esperem estrenar la nova biblioteca i agafar nou personal que tiri endavant l’equipament amb més projectes i augmentant els usuaris i les activitats que s’hi facin, a més de dotar la biblioteca d’un fons interessant.»

08.04.2021

Demà divendres tindrà lloc la inauguració formal de la 7a edició del Festival de Fotografia Mirades, que organitza bianualment l'associació... (Llegir més)

30.03.2021

(30.03.21) L’Ajuntament de Torroella de Montgrí cerca una persona per a ocupar el lloc de treball de tècnic/a de medi ambient, mentre duri el... (Llegir més)

25.03.2021

Des de l’ABS de Torroella de Montgrí es continua desplegant la campanya de vacunació contra la COVID-19, que es va iniciar el mes de febrer,... (Llegir més)

25.03.2021

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí continua fomentant les polítiques actives d'ocupació i aquest any ha incorporat tres persones desocupades a... (Llegir més)

24.03.2021

El Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter ha enllestit l’últim cens hivernal d’aus aquàtiques, elaborat el mes de gener, amb... (Llegir més)

18.03.2021

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí reprèn la setmana vinent la convocatòria dels Consells de Barri, un any després de l'aturada forçada per la... (Llegir més)

16.03.2021

L'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, ha participat aquest matí en el seminari nacional online del projecte europeu de turisme... (Llegir més)

15.03.2021

Alumnes d'Ostelea, Escola de Management en Turisme, de Barcelona, i del grau de Geografia de la UdG han conegut de primera mà com s'ha gestat, quins... (Llegir més)

08.03.2021

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí, l'EMD de l'Estartit i el Departament d'Educació de la Generalitat han acordat que l'Escola Portitxol pugui... (Llegir més)

03.03.2021

L’Ajuntament i l'EMD iniciaran el 8 de març, coincidint amb el Dia de la Dona, la fase de propostes d'un procés participatiu promogut per tal de... (Llegir més)

04.03.2021

Benvolguts/des, Us informem que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert una convocatòria pública de subvencions a entitats del municipi... (Llegir més)

04.03.2021

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí està enllestint la redacció del projecte definitiu per urbanitzar el carrer de Fàtima, amb l'objectiu que es... (Llegir més)

eventis