Avisos

L'Associació de Masos de Torroella i l'Estartit apropa la cultura del blat al Baix Ter en una exposició a la Capella

«El Blat, un cultiu divers» es podrà visitar fins al 28 de desembre

07.12.2020

L'Associació de Masos de Torroella i l'Estartit (AMTE) ha estat fidel, un any més, a la seva cita amb la Fira de Sant Andreu, on des de fa uns anys hi presenta una gran exposició vinculada amb el sector primari, des de diferents punts de vista. En aquesta ocasió, el muntatge, que es va inaugurar el divendres 27 de novembre i es podrà visitar fins al 28 de desembre a la Capella, està centrat en el món del blat. L'exposició porta per títol «El Blat, un cultiu divers» i és fruït d'un exhaustiu treball de recerca. Té una clara voluntat divulgativa, per apropar la història i les particularitats d'aquest cereal al gran públic, a partir de la seva vinculació amb el Baix Ter.

El treball compta amb la col·laboració de l'Associació d'Amics de la Fotografia de Torroella de Montgrí, la Fundació Mascort i el Museu de la Mediterrània. Els visitants hi trobaran plafons en què s'intercalen explicacions i fotografies de gran format, d'extraordinària qualitat, i una mostra d'estris relacionats amb el cultiu del blat i l'elaboració de la farina.

Aquesta exposició, conjuntament amb el pessebre monumental de Josep Mir, al Museu de la Mediterrània, han estat les dues úniques activitats de la Fira de Sant Andreu que s'han pogut celebrar enguany.

«El blat, un cultiu divers»
El blat arriba al Baix Ter durant el neolític. Amb el temps, esdevé un dels conreus amb una major superfície cultivada i la principal matèria primera per l’elaboració del pa, que durant molts anys és un dels aliments bàsics de la població. És una espècie molt diversa, resultat de la intervenció humana després de processos com la domesticació i la millora genètica. El primer permet convertir espècies silvestres, amb espigues fràgils que cauen al terra, en d’altres cultivables, on el gra resta més temps resguardat en les inflorescències.

També fa possible transformar espècies que es recullen amb el gra vestit (les espeltes),en d’altres amb el gra nu (blats durs i tous). Més recentment, el coneixements genètics permeten augmentar els rendiments i la qualitat. És el pas de les poblacions autòctones, caracteritzades per una gran altura de la planta, on MONTJUÏC és el principal exponent, a les més recents, més baixes. Avui en dia,l’espècie més important és el blat tou, però encara és visible aquesta diversitat amb el cultiu de les espeltes (petita, bessona i gran) i els blats durs o forts (forment i kamut).

18.04.2024

Les obres guanyadores de la VIIª edició dels Premis literaris El Càlam de Sant Jordi són les següents: Pel que fa a la modalitat PROSA, les... (Llegir més)

18.04.2024

El novembre de 2023, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va aprovar, provisionalment, la nova ordenança d’ocupació de la via pública, espais... (Llegir més)

16.04.2024

El Museu de la Mediterrània continua treballant en fer gran el projecte Fer de Músic, un treball de recuperació, preservació i divulgació, a... (Llegir més)

15.04.2024

Benvolgudes famílies, Us informem que properament s’obrirà el període de preinscripció i matrícula per al curs escolar 2024-2025 a les... (Llegir més)

12.04.2024

Les obres d’ampliació del CAP de Torroella de Montgrí han finalitzat aquest mes d’abril i han permès doblar el nombre de consultes del centre,... (Llegir més)

10.04.2024

Aquest mes d’abril, el consistori torroellenc ha començat a utilitzar aigua regenerada de la Depuradora del municipi, per netejar la via pública,... (Llegir més)

04.04.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí condemna fermament l’atac masclista i de violència vicària que ha passat a Bellcaire d'Empordà aquesta... (Llegir més)

02.04.2024

Benvolguts/des, Us informem que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert una convocatòria pública de subvencions a entitats del municipi... (Llegir més)

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis