El conseller Calvet rep la proposta d'actuacions elaborada pel territori per resoldre les recurrents inundacions al Baix Ter

Manté una trobada tècnica i política a la seu de la Junta Central d'Aigües del Baix Ter, a Canet de la Tallada, amb els seus màxims representants

06.07.2020

La Generalitat està treballant i es compromet a donar una resposta efectiva i consensuada amb el territori per minimitzar la problemàtica ocasionada per les inundacions al Baix Ter. Aquest va ser un dels principals missatges que va enviar el conseller de Territori i sostenibilitat, Damià Calvet, durant la reunió que dissabte va mantenir a Canet de la Tallada amb representants de la Junta Central d'Aigües del Baix Ter i una representació d’alcaldes i alcaldesses del Baix Ter.

La trobada tècnica i política es va realitzar en resposta a la petició feta el mes d'abril per la Junta Central, ens que està canalitzant la reivindicació del territori per posar fi, d'una vegada per totes, a les recurrents inundacions que pateix el Baix Ter. El conseller anava acompanyat de la secretaria de Medi Ambient, Marta Subirà, i del director de l’ACA, Lluís Ridao, i de la gerent de l’ACA, Anna Seijas.

Pla integral d'actuacions
Durant la reunió, la junta va lliurar al conseller un informe en el que es detallen els diferents episodis d'inundació patits darrerament i la proposta de les principals actuacions de millora i gestió de les infraestructures per evitar les inundacions al Baix Ter. Aquest pla s'estructura en sis bloc d'actuacions elaborades des del coneixement del territori, que poden resoldre amb immediatesa aquestes problemàtiques situacions i servir de base d’una correcta adaptació del Baix Ter als reptes que comporta el canvi climàtic:

  • Actuacions en els trams de carreteres del Baix Ter que queden tallades per acumulació d’aigua
  • Actuacions de prevenció i millora de la gestió de les avingudes dels rius Ter i Daró 
  • Actuacions de millora de les infraestructures de drenatge de la plana agrícola
  • Actuacions de millora de la gestió de les emergències hídriques al territori.
  • Compensació als particulars afectats en aquest darrer episodi de pluja 
  • Millora de la gestió dels embassaments del Ter

Millora de la xarxa de carreteres
Durant la trobada també es va tractar el pla de millora que està executant la Generalitat per resoldre la històrica deficiència i inseguretat de la xarxa de carreteres del Baix Ter. Com a novetat, a totes les actuacions ja planificades, es va demanar incloure el tram entre Verges i Torroella de Montgrí, que en el terme d'Ullà pateix inundacions amb molta facilitat que obliguen a tallar la circulació. També es va insistir, novament, en la necessitat de no demorar més l'execució de les obres, que porten molt retard en relació amb els compromisos adoptats en el seu moment.

L'alcalde de Torroella de Montgrí i president de la Junta Central, Jordi Colomí, ha valorat molt positivament el desenvolupament de la reunió i la màxima predisposició mostrada tant pel conseller com per l'ACA. Durant la trobada el conseller va demostrar un coneixement molt detallat de la problemàtica i va comunicar que des del seu departament ja s'estava treballant en diferents aspectes dels que s'havien plantejat des del territori. Sobre d'altres que requerien un estudi més aprofundit, va dir que donaria una resposta per escrit en les properes setmanes.

Front comú del territori
Jordi Colomí va aprofitar per agrair la resposta donada per l'ACA arran dels temporals Gloria i de Sant Jordi, però assegura que l'ens serà molt ferm en la defensa del territori davant d'una situació que és insostenible perquè afecta no només les activitats econòmiques sinó la seguretat de les persones. Colomí recorda que l'aigua ha estat històricament i és un dels elements vertebradors i generadors de riquesa del Baix Ter, però cal una gestió integral decidida per posar fi a les recurrents inundacions. Està convençut que la solució global passa per adoptar mesures molt assumibles, que s'han de començar a executar sense demora. En aquest sentit, recorda que els ajuntament ni per competències, ni per recursos tècnics i econòmics, tenen possibilitats de fer-hi front. En el seu moment, ja es varen fer gestions davant la Diputació de Girona per obrir una línia d’ajuts destinades als Ajuntaments per a la recuperació de camins.

La Junta Central d’Usuaris d'Aigües canalitza el clam del territori i, sobretot en aquest cas, de la pagesia, que és un dels sectors més directament afectats pels aiguats, per exigir una solució definitiva a les recurrents inundacions. La necessitat de millorar el drenatge de la plana no es pot demorar més en el temps. Aquesta situació, en el context accelerat de canvi climàtic i de temporals més freqüents i impactants, fa urgent s’abordi aquesta problemàtica des dels diferents organismes de la Generalitat, que és qui té les competències en la gestió del territori. Calen actuacions en els sis àmbits presentats al Conseller per minimitzar aquesta problemàtica, que, si no s’actua, en el futur es pot agreujar.

08.04.2021

Demà divendres tindrà lloc la inauguració formal de la 7a edició del Festival de Fotografia Mirades, que organitza bianualment l'associació... (Llegir més)

30.03.2021

(30.03.21) L’Ajuntament de Torroella de Montgrí cerca una persona per a ocupar el lloc de treball de tècnic/a de medi ambient, mentre duri el... (Llegir més)

25.03.2021

Des de l’ABS de Torroella de Montgrí es continua desplegant la campanya de vacunació contra la COVID-19, que es va iniciar el mes de febrer,... (Llegir més)

25.03.2021

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí continua fomentant les polítiques actives d'ocupació i aquest any ha incorporat tres persones desocupades a... (Llegir més)

24.03.2021

El Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter ha enllestit l’últim cens hivernal d’aus aquàtiques, elaborat el mes de gener, amb... (Llegir més)

22.03.2021

La Biblioteca Municipal Pere Blasi, de Torroella de Montgrí, va triplicar el 2020 el préstec de llibre digitals (1.240), respecte l'any 2019 (372).... (Llegir més)

18.03.2021

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí reprèn la setmana vinent la convocatòria dels Consells de Barri, un any després de l'aturada forçada per la... (Llegir més)

16.03.2021

L'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, ha participat aquest matí en el seminari nacional online del projecte europeu de turisme... (Llegir més)

15.03.2021

Alumnes d'Ostelea, Escola de Management en Turisme, de Barcelona, i del grau de Geografia de la UdG han conegut de primera mà com s'ha gestat, quins... (Llegir més)

08.03.2021

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí, l'EMD de l'Estartit i el Departament d'Educació de la Generalitat han acordat que l'Escola Portitxol pugui... (Llegir més)

03.03.2021

L’Ajuntament i l'EMD iniciaran el 8 de març, coincidint amb el Dia de la Dona, la fase de propostes d'un procés participatiu promogut per tal de... (Llegir més)

04.03.2021

Benvolguts/des, Us informem que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert una convocatòria pública de subvencions a entitats del municipi... (Llegir més)

04.03.2021

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí està enllestint la redacció del projecte definitiu per urbanitzar el carrer de Fàtima, amb l'objectiu que es... (Llegir més)

eventis