Front comú del territori per exigir a la Generalitat un pla integral per posar fi a les recurrents inundacions del Baix Ter

La Junta d'Aigües del Baix Ter recollirà i canalitzarà les reivindicacions del territori, expressades insistentment pels alcaldes, agricultors i fruticultors

24.04.2020

(24.04.20) La Junta Central d'Usuaris d'Aigües del Baix Ter (JCUABT) reclamarà a la Generalitat una pla territorial integral d'infraestructures que eviti o minimitzi els greus impactes econòmics, mediambientals i socials que ocasionen temporals com el Glòria o el viscut aquest darrers dies. Jordi Colomí, alcalde de Torroella de Montgrí i president de la junta, ha demanat hora per reunir-se, juntament amb els tècnics de l'ens, amb el conseller de Territori, Damià Calvet, i traslladar-li la indignació del territori davant una problemàtica recorrent que està impactant de manera molt severa i generalitzada a tot el Baix Ter. D'aquesta manera, des de la junta es vol assumir i canalitzar les reivindicacions expressades insistentment pels alcaldes, agricultors i fruticultors del Baix Ter.

D'altra banda, la Junta d'Aigües convocarà per la setmana vinent una reunió virtual amb els membres de la junta de govern de l'ens i els alcaldes del Baix ter per tal de recollir i canalitzar totes les sensibilitats en relació amb aquesta problemàtica.

Per Colomí, la paciència i generositat del territori ja arribat a un límit insostenible, i lamenta que la manca de determinació per abordar la problemàtica posi en risc no només l'activitat econòmica, sobretot l'agrícola, sinó també la seguretat de les persones. En només tres mesos de diferència s'ha reproduït una situació molt similar, amb carreteres tallades, camps negats, cultius perduts, danys en béns immobles i tot el patiment que això comporta a la població.

Com ja es va fer amb el front comú de municipis articulat fa cinc anys per reclamar una millora de la fràgil i insegura xarxa de carreteres del Baix Ter, ara, des de  la Junta Centra d'Aigües es vol fer seu el clam del territori i, sobretot, de la pagesia, un dels sectors més directament afectats pels aiguats, per exigir una solució definitiva que no es pot demorar més en el temps.

Segons la junta, la problemàtica ve de fa temps, però el context accelerat de canvi climàtic i de temporals més freqüents i impactants, fa urgent una actuació ambiciosa des de la Generalitat, que és qui té competències en la gestió del territori.

La solució que s'exigeix passa per l'elaboració d'un pla integral de drenatge que determini les infraestructures necessàries i garanteixi la correcta evacuació de les aigües del territori després de situacions meteorològiques com les passades. L'experiència ha demostrat que les actuals infraestructures són del tot insuficients, han quedat obsoletes i no s'han mantingut amb la suficient cura.  Això s'ha vist molt clarament, per exemple, en el manteniment de les motes del Ter i la neteja dels recs i/o en alguns casos, desaparició i els drenatges de les carreteres.

Per Colomí, «l'experiència també ha demostrat que fins i tot si es fes una bona gestió dels desembassaments i dels drenatges actuals, la problemàtica es continua reproduint, la capacitat d'escorro del territori s'ha vist superada una vegada més, per la qual cosa és necessari un nou plantejament per posar solució a situacions que cada vegada sembla que són més freqüents».

Colomí recorda que el territori ha estat històricament i és extremadament solidari, a través del transvasament d'aigua cap a l'àrea metropolitana de Barcelona, però com a contrapartida pateix situacions extremes de sequera o d'aiguats, segons l'època de l'any. així mateix, l'aqüífer del Baix Ter també pateix problemes de disminució de les seves reserves i de salinització. Aquesta situació de fragilitat hídrica, d'infraestructures de drenatge i de comunicacions viàries ens debilita com a territori, ens fa ser menys competitius i perjudica la qualitat de vida dels que hi vivim.

07.08.2020

El municipi empordanès ja ho té tot apunt per gaudir de la Festa Major de Sant Genís, en un any marcat per l’adaptació de la festa a les... (Llegir més)

07.08.2020

El Ple de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí va acordar ahir al vespre concedir la Medalla del Montgrí d'enguany, de manera única, conjunta i... (Llegir més)

03.08.2020

El Museu de la Mediterrània aposta per seguir endavant amb la cultura i celebra la 5a edició dels Capvespres musicals amb dos concerts de petit... (Llegir més)

31.07.2020

El nombre d’usuaris del Centre de Distribució d'Aliments (CDA) de Torroella de Montgrí s’ha incrementat d’un 20 % arran de la crisi del... (Llegir més)

30.07.2020

Aquest matí han començat els treballs per instal·lar  unes 25 boies ecològiques de manera que es pugui compatibilitzar la conservació de la... (Llegir més)

29.07.2020

Durant el mes de juliol s'ha portat a terme una renovació en profunditat del servei d'atenció ciutadana de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí.... (Llegir més)

22.07.2020

Avui, dimecres 22 de juliol, el Consell Comarcal del Baix Empordà ha lliurat els distintius de qualitat turística a 63 empreses i entitats... (Llegir més)

24.07.2020

L'Associació per les relacions multinacionals Costa Brava ha fet una aportació de 1.000 euros per destinar a famílies amb mancances alimentàries... (Llegir més)

17.07.2020

Un grup de 15 joves d'arreu de Catalunya estan participant aquests dies en el camp de treball “Queda’t de pedra al Montgrí!”, una iniciativa... (Llegir més)

16.07.2020

Després d’uns mesos molt complicats pel confinament i ben entrats ja a la coneguda com a “nova normalitat” o “represa”, el Museu de la... (Llegir més)

15.07.2020

A Torroella de Montgrí i a l’Estartit comptarem aquest estiu amb un equip format per 18 persones, entre informadors de platges (3), agents cívics... (Llegir més)

10.07.2020

Benvolguts veïns, Us informem que el proper dilluns 13 de juliol de 2020, el mercat setmanal de Torroella de Montgrí tornarà a la seva... (Llegir més)

07.07.2020

Ahir al vespre es va realitzar l'acte simbòlic de lliurament de les claus i les taquilles dels horts comunitaris i ecològics a 8 nous hortolans.... (Llegir més)

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR
eventis