Avisos

Front comú del territori per exigir a la Generalitat un pla integral per posar fi a les recurrents inundacions del Baix Ter

La Junta d'Aigües del Baix Ter recollirà i canalitzarà les reivindicacions del territori, expressades insistentment pels alcaldes, agricultors i fruticultors

24.04.2020

(24.04.20) La Junta Central d'Usuaris d'Aigües del Baix Ter (JCUABT) reclamarà a la Generalitat una pla territorial integral d'infraestructures que eviti o minimitzi els greus impactes econòmics, mediambientals i socials que ocasionen temporals com el Glòria o el viscut aquest darrers dies. Jordi Colomí, alcalde de Torroella de Montgrí i president de la junta, ha demanat hora per reunir-se, juntament amb els tècnics de l'ens, amb el conseller de Territori, Damià Calvet, i traslladar-li la indignació del territori davant una problemàtica recorrent que està impactant de manera molt severa i generalitzada a tot el Baix Ter. D'aquesta manera, des de la junta es vol assumir i canalitzar les reivindicacions expressades insistentment pels alcaldes, agricultors i fruticultors del Baix Ter.

D'altra banda, la Junta d'Aigües convocarà per la setmana vinent una reunió virtual amb els membres de la junta de govern de l'ens i els alcaldes del Baix ter per tal de recollir i canalitzar totes les sensibilitats en relació amb aquesta problemàtica.

Per Colomí, la paciència i generositat del territori ja arribat a un límit insostenible, i lamenta que la manca de determinació per abordar la problemàtica posi en risc no només l'activitat econòmica, sobretot l'agrícola, sinó també la seguretat de les persones. En només tres mesos de diferència s'ha reproduït una situació molt similar, amb carreteres tallades, camps negats, cultius perduts, danys en béns immobles i tot el patiment que això comporta a la població.

Com ja es va fer amb el front comú de municipis articulat fa cinc anys per reclamar una millora de la fràgil i insegura xarxa de carreteres del Baix Ter, ara, des de  la Junta Centra d'Aigües es vol fer seu el clam del territori i, sobretot, de la pagesia, un dels sectors més directament afectats pels aiguats, per exigir una solució definitiva que no es pot demorar més en el temps.

Segons la junta, la problemàtica ve de fa temps, però el context accelerat de canvi climàtic i de temporals més freqüents i impactants, fa urgent una actuació ambiciosa des de la Generalitat, que és qui té competències en la gestió del territori.

La solució que s'exigeix passa per l'elaboració d'un pla integral de drenatge que determini les infraestructures necessàries i garanteixi la correcta evacuació de les aigües del territori després de situacions meteorològiques com les passades. L'experiència ha demostrat que les actuals infraestructures són del tot insuficients, han quedat obsoletes i no s'han mantingut amb la suficient cura.  Això s'ha vist molt clarament, per exemple, en el manteniment de les motes del Ter i la neteja dels recs i/o en alguns casos, desaparició i els drenatges de les carreteres.

Per Colomí, «l'experiència també ha demostrat que fins i tot si es fes una bona gestió dels desembassaments i dels drenatges actuals, la problemàtica es continua reproduint, la capacitat d'escorro del territori s'ha vist superada una vegada més, per la qual cosa és necessari un nou plantejament per posar solució a situacions que cada vegada sembla que són més freqüents».

Colomí recorda que el territori ha estat històricament i és extremadament solidari, a través del transvasament d'aigua cap a l'àrea metropolitana de Barcelona, però com a contrapartida pateix situacions extremes de sequera o d'aiguats, segons l'època de l'any. així mateix, l'aqüífer del Baix Ter també pateix problemes de disminució de les seves reserves i de salinització. Aquesta situació de fragilitat hídrica, d'infraestructures de drenatge i de comunicacions viàries ens debilita com a territori, ens fa ser menys competitius i perjudica la qualitat de vida dels que hi vivim.

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

18.03.2024

Del 30 de març al 7 de juliol l’ÍTACA 2024 oferirà un total de 18 actuacions a sis municipis d’arreu de l’Empordà (l’Escala, Gualta,... (Llegir més)

18.03.2024

Prop de quatre-cents ballarins i ballarines de vint-i-dues companyies de tot Catalunya participen en la tercera edició de l'esdeveniment que ... (Llegir més)

11.03.2024

L’Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Baix Empordà i l’Ajuntament de Torroella de Montgrí han organitzat conjuntament, la... (Llegir més)

07.03.2024

El teixit associatiu, els centres educatius i els equipaments públics municipals de Torroella de Montgrí i l’Estartit s’han unit per programar... (Llegir més)

04.03.2024

Benvolguts comerciants, Us recordem que abans de Setmana Santa estan previstes vàries recollides de cartró comercial, que se sumen a les... (Llegir més)

04.03.2024

Prop de quatre-cents ballarins i ballarines de vint-i-dues companyies de tot Catalunya prendran part en les diferents activitats programades pel... (Llegir més)

29.02.2024

L'Agrupació de Defensa Forestal Montgrí ha presentat avui un nou vehicle, gràcies a la col·laboració de la Gala Solidària Pro Baix Ter 2022 i a... (Llegir més)

19.02.2024

El Pla de Sostenibilitat Turística de Torroella de Montgrí i l'Estartit encara la seva recta final amb pràcticament totes les accions... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis