Front comú del territori per exigir a la Generalitat un pla integral per posar fi a les recurrents inundacions del Baix Ter

La Junta d'Aigües del Baix Ter recollirà i canalitzarà les reivindicacions del territori, expressades insistentment pels alcaldes, agricultors i fruticultors

24.04.2020

(24.04.20) La Junta Central d'Usuaris d'Aigües del Baix Ter (JCUABT) reclamarà a la Generalitat una pla territorial integral d'infraestructures que eviti o minimitzi els greus impactes econòmics, mediambientals i socials que ocasionen temporals com el Glòria o el viscut aquest darrers dies. Jordi Colomí, alcalde de Torroella de Montgrí i president de la junta, ha demanat hora per reunir-se, juntament amb els tècnics de l'ens, amb el conseller de Territori, Damià Calvet, i traslladar-li la indignació del territori davant una problemàtica recorrent que està impactant de manera molt severa i generalitzada a tot el Baix Ter. D'aquesta manera, des de la junta es vol assumir i canalitzar les reivindicacions expressades insistentment pels alcaldes, agricultors i fruticultors del Baix Ter.

D'altra banda, la Junta d'Aigües convocarà per la setmana vinent una reunió virtual amb els membres de la junta de govern de l'ens i els alcaldes del Baix ter per tal de recollir i canalitzar totes les sensibilitats en relació amb aquesta problemàtica.

Per Colomí, la paciència i generositat del territori ja arribat a un límit insostenible, i lamenta que la manca de determinació per abordar la problemàtica posi en risc no només l'activitat econòmica, sobretot l'agrícola, sinó també la seguretat de les persones. En només tres mesos de diferència s'ha reproduït una situació molt similar, amb carreteres tallades, camps negats, cultius perduts, danys en béns immobles i tot el patiment que això comporta a la població.

Com ja es va fer amb el front comú de municipis articulat fa cinc anys per reclamar una millora de la fràgil i insegura xarxa de carreteres del Baix Ter, ara, des de  la Junta Centra d'Aigües es vol fer seu el clam del territori i, sobretot, de la pagesia, un dels sectors més directament afectats pels aiguats, per exigir una solució definitiva que no es pot demorar més en el temps.

Segons la junta, la problemàtica ve de fa temps, però el context accelerat de canvi climàtic i de temporals més freqüents i impactants, fa urgent una actuació ambiciosa des de la Generalitat, que és qui té competències en la gestió del territori.

La solució que s'exigeix passa per l'elaboració d'un pla integral de drenatge que determini les infraestructures necessàries i garanteixi la correcta evacuació de les aigües del territori després de situacions meteorològiques com les passades. L'experiència ha demostrat que les actuals infraestructures són del tot insuficients, han quedat obsoletes i no s'han mantingut amb la suficient cura.  Això s'ha vist molt clarament, per exemple, en el manteniment de les motes del Ter i la neteja dels recs i/o en alguns casos, desaparició i els drenatges de les carreteres.

Per Colomí, «l'experiència també ha demostrat que fins i tot si es fes una bona gestió dels desembassaments i dels drenatges actuals, la problemàtica es continua reproduint, la capacitat d'escorro del territori s'ha vist superada una vegada més, per la qual cosa és necessari un nou plantejament per posar solució a situacions que cada vegada sembla que són més freqüents».

Colomí recorda que el territori ha estat històricament i és extremadament solidari, a través del transvasament d'aigua cap a l'àrea metropolitana de Barcelona, però com a contrapartida pateix situacions extremes de sequera o d'aiguats, segons l'època de l'any. així mateix, l'aqüífer del Baix Ter també pateix problemes de disminució de les seves reserves i de salinització. Aquesta situació de fragilitat hídrica, d'infraestructures de drenatge i de comunicacions viàries ens debilita com a territori, ens fa ser menys competitius i perjudica la qualitat de vida dels que hi vivim.

08.04.2021

Demà divendres tindrà lloc la inauguració formal de la 7a edició del Festival de Fotografia Mirades, que organitza bianualment l'associació... (Llegir més)

30.03.2021

(30.03.21) L’Ajuntament de Torroella de Montgrí cerca una persona per a ocupar el lloc de treball de tècnic/a de medi ambient, mentre duri el... (Llegir més)

25.03.2021

Des de l’ABS de Torroella de Montgrí es continua desplegant la campanya de vacunació contra la COVID-19, que es va iniciar el mes de febrer,... (Llegir més)

25.03.2021

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí continua fomentant les polítiques actives d'ocupació i aquest any ha incorporat tres persones desocupades a... (Llegir més)

24.03.2021

El Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter ha enllestit l’últim cens hivernal d’aus aquàtiques, elaborat el mes de gener, amb... (Llegir més)

22.03.2021

La Biblioteca Municipal Pere Blasi, de Torroella de Montgrí, va triplicar el 2020 el préstec de llibre digitals (1.240), respecte l'any 2019 (372).... (Llegir més)

18.03.2021

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí reprèn la setmana vinent la convocatòria dels Consells de Barri, un any després de l'aturada forçada per la... (Llegir més)

16.03.2021

L'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, ha participat aquest matí en el seminari nacional online del projecte europeu de turisme... (Llegir més)

15.03.2021

Alumnes d'Ostelea, Escola de Management en Turisme, de Barcelona, i del grau de Geografia de la UdG han conegut de primera mà com s'ha gestat, quins... (Llegir més)

08.03.2021

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí, l'EMD de l'Estartit i el Departament d'Educació de la Generalitat han acordat que l'Escola Portitxol pugui... (Llegir més)

03.03.2021

L’Ajuntament i l'EMD iniciaran el 8 de març, coincidint amb el Dia de la Dona, la fase de propostes d'un procés participatiu promogut per tal de... (Llegir més)

04.03.2021

Benvolguts/des, Us informem que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert una convocatòria pública de subvencions a entitats del municipi... (Llegir més)

04.03.2021

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí està enllestint la redacció del projecte definitiu per urbanitzar el carrer de Fàtima, amb l'objectiu que es... (Llegir més)

eventis