Front comú del territori per exigir a la Generalitat un pla integral per posar fi a les recurrents inundacions del Baix Ter

La Junta d'Aigües del Baix Ter recollirà i canalitzarà les reivindicacions del territori, expressades insistentment pels alcaldes, agricultors i fruticultors

24.04.2020

(24.04.20) La Junta Central d'Usuaris d'Aigües del Baix Ter (JCUABT) reclamarà a la Generalitat una pla territorial integral d'infraestructures que eviti o minimitzi els greus impactes econòmics, mediambientals i socials que ocasionen temporals com el Glòria o el viscut aquest darrers dies. Jordi Colomí, alcalde de Torroella de Montgrí i president de la junta, ha demanat hora per reunir-se, juntament amb els tècnics de l'ens, amb el conseller de Territori, Damià Calvet, i traslladar-li la indignació del territori davant una problemàtica recorrent que està impactant de manera molt severa i generalitzada a tot el Baix Ter. D'aquesta manera, des de la junta es vol assumir i canalitzar les reivindicacions expressades insistentment pels alcaldes, agricultors i fruticultors del Baix Ter.

D'altra banda, la Junta d'Aigües convocarà per la setmana vinent una reunió virtual amb els membres de la junta de govern de l'ens i els alcaldes del Baix ter per tal de recollir i canalitzar totes les sensibilitats en relació amb aquesta problemàtica.

Per Colomí, la paciència i generositat del territori ja arribat a un límit insostenible, i lamenta que la manca de determinació per abordar la problemàtica posi en risc no només l'activitat econòmica, sobretot l'agrícola, sinó també la seguretat de les persones. En només tres mesos de diferència s'ha reproduït una situació molt similar, amb carreteres tallades, camps negats, cultius perduts, danys en béns immobles i tot el patiment que això comporta a la població.

Com ja es va fer amb el front comú de municipis articulat fa cinc anys per reclamar una millora de la fràgil i insegura xarxa de carreteres del Baix Ter, ara, des de  la Junta Centra d'Aigües es vol fer seu el clam del territori i, sobretot, de la pagesia, un dels sectors més directament afectats pels aiguats, per exigir una solució definitiva que no es pot demorar més en el temps.

Segons la junta, la problemàtica ve de fa temps, però el context accelerat de canvi climàtic i de temporals més freqüents i impactants, fa urgent una actuació ambiciosa des de la Generalitat, que és qui té competències en la gestió del territori.

La solució que s'exigeix passa per l'elaboració d'un pla integral de drenatge que determini les infraestructures necessàries i garanteixi la correcta evacuació de les aigües del territori després de situacions meteorològiques com les passades. L'experiència ha demostrat que les actuals infraestructures són del tot insuficients, han quedat obsoletes i no s'han mantingut amb la suficient cura.  Això s'ha vist molt clarament, per exemple, en el manteniment de les motes del Ter i la neteja dels recs i/o en alguns casos, desaparició i els drenatges de les carreteres.

Per Colomí, «l'experiència també ha demostrat que fins i tot si es fes una bona gestió dels desembassaments i dels drenatges actuals, la problemàtica es continua reproduint, la capacitat d'escorro del territori s'ha vist superada una vegada més, per la qual cosa és necessari un nou plantejament per posar solució a situacions que cada vegada sembla que són més freqüents».

Colomí recorda que el territori ha estat històricament i és extremadament solidari, a través del transvasament d'aigua cap a l'àrea metropolitana de Barcelona, però com a contrapartida pateix situacions extremes de sequera o d'aiguats, segons l'època de l'any. així mateix, l'aqüífer del Baix Ter també pateix problemes de disminució de les seves reserves i de salinització. Aquesta situació de fragilitat hídrica, d'infraestructures de drenatge i de comunicacions viàries ens debilita com a territori, ens fa ser menys competitius i perjudica la qualitat de vida dels que hi vivim.

15.01.2021

El centre de salut Federòptics Elisabet dedicat a l'optometria, contactologia i  l'audiometria de Torroella de Montgrí ha signat un acord de... (Llegir més)

14.01.2021

Tots els indicadors COVID-19 a Torroella i a l'Estartit s'han incrementat exponencialment en menys d'un mes, del 18 de desembre al 13 de gener,... (Llegir més)

13.01.2021

Seguidament, podreu informar-vos de les bonificacions fiscals previstes a les ordenances fiscals de l'any 2021, els criteris d'obtenció, els... (Llegir més)

11.01.2021

El trencament d'un petit tram de mur del torrent d'en Planes, a la zona urbana de l'Estartit, al carrer Palangre, ha estat la principal incidència... (Llegir més)

11.01.2021

El jurat del Concurs de decoració nadalenca de façanes, balcons i/o finestres, organitzat per l'Ajuntament de Torroella de Montgrí ja ha decidit... (Llegir més)

05.01.2021

Aquest matí s’ha fet la vacunació de residents i personal a les dues residències que gestiona la Fundació Hospital Asil de Pobres i Malalts de... (Llegir més)

04.01.2021

Els patges i els carters reials ja estan instal·lats a l'Espai Ter per recollir les cartes de les nenes i els nens de Torroella de Montgrí que els... (Llegir més)

05.01.2021

A partir del dijous 7 de gener entren en vigor noves mesures especials per contenir l’increment de casos de Covid-19 que s’ha produït en les... (Llegir més)

04.01.2021

Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE) ha fet la donació d’aliments, productes per a la higiene personal i de neteja a les... (Llegir més)

02.01.2021

Escolteu atentament el missatge que ens han deixat avui els Patges de SSMM Els Tres Reis de l'Orient  Missatge del Patges  (Llegir més)

30.12.2020

A partir d'avui i fins el 18 de gener del 2021 podeu visitar a la capella de Sant Antoni l’exposició dels dibuixos dels Cartells de Reis 2021.... (Llegir més)

28.12.2020

Com cada any i encara més si cap, ha estat molt difícil triar 3 premiats per cada categoria perquè els nens i nenes que s’hi han presentat han... (Llegir més)

23.12.2020

A partir de dilluns 28 podeu agafar el vostre torn per lliurar les vostres cartes a Ses Majestats Els Tres Reis de l'Orient. No oblideu que els... (Llegir més)

23.12.2020

L'Espai Ter anuncia una vintena d'espectacles pel 2021 amb el concert de Maria del Mar Bonet i les obres "Una història rea" i "La cabra", o "Qui és... (Llegir més)

22.12.2020

L'índex de rebrot (Rho) va arribar el 18 de desembre a l'1,41. El dia 13 vam superar el valor d'1 (valor de 1.01) que veníem mantenint per sota des... (Llegir més)

eventis