La Generalitat es compromet a desbloquejar les millores de les carreteres del Baix Ter

El gener de 2017 va anunciar un pla xifrat en 20 milions d'euros, en resposta a la reivindicació del territori

Colomí i Martinoy, a la dreta de la imatge, durant la reunió.
Colomí i Martinoy, a la dreta de la imatge, durant la reunió.

21.02.2020

La Generalitat ha reiterat en el seu compromís de desplegar el programa de millores de la xarxa viària del Baix Ter que va presentar el gener de 2017, amb una inversió prevista de 20 milions d'euros. Així ho va expressar ahir el secretari d’Infraestructures i Mobilitat, en una reunió que va mantenir a Girona amb representants dels ajuntaments i del Consell Comarcal del Baix Empordà.

A la trobada hi van assistir l'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, i el regidor de Mobilitat, Josep Martinoy. Tots dos van aprofitar per reivindicar, novament, la urgència de les actuacions per millorar la seguretat, la qualitat de vida dels residents i afavorir la dinamització econòmica local. Van recordar, a més, que el temporal Gloria va posar de manifest la gran fragilitat de la xarxa viària. Colomí considera «inadmissible» que en ple segle XXI Torroella i l'Estartit es puguin quedar aïllats, un situació que segurament no s'hauria produït si les carreteres es trobessin en bones condicions, com reclama el territori des de fa dècades. També va demanar que quan comencin les actuacions sobre el terreny, aquestes no s'aturin fins arribar a l'Estartit i completar tot el paquet de millores, del qual en tres anys només s'han fet els giratoris de l'Empalme i de Bellcaire.

Pel que fa als plans de la Generalitat, properament s’iniciaran les obres de condicionament de la GI-633 entre Sant Julià de Ramis i la variant de Sant Jordi  Desvalls, amb un pressupost de 3,7 MEUR. També licitarà aquesta primavera l'obra de rehabilitació i millora del pont de Verges (Baix Empordà) sobre el riu Ter (C-252) amb una inversió de més de quatre milions d'euros. Els treballs consistiran principalment en la rehabilitació de l’estructura, que data de la dècada de 1940. A més, el viaducte tindrà una nova secció més ampla que l’actual per a habilitar el pas tant de vianants com de ciclistes.

La Generalitat també té en marxa la redacció dels projectes de condicionament de la GI-633 i la GI-634 entre Colomers i Verges, amb una inversió prevista de 8 milions d'euros, i de millora de la GI-643 entre Gualta i Parlavà -dividida en dos trams- amb un pressupost estimat de 7,5 milions d'euros.

D'altra banda, té en estudi les millores de seguretat a desenvolupar a les travessies de Colomers, Jafre, Verges, Ullà, Torroella de Montgrí, Rupià, Parlavà i Serra de Daró.

Nova connexió entre els marges del Ter
Paral·lelament al desplegament d’aquest pla, el Departament de Territori i Sostenibilitat treballa, conjuntament amb els ens locals, en la definició d’una nova connexió viària entre el marge dret i el marge esquerre del riu Ter, per a millorar la mobilitat en aquest entorn, tant la viària com la de vianants i ciclistes. El nou vial, de dos quilòmetres de longitud, connectarà les carreteres C-31 i GI-643, entre els municipis de Fontanilles, Ullà i la Tallada d’Empordà. Actualment, estan en fase de redacció els estudis informatiu i d’impacte ambiental corresponents, amb la previsió de sotmetre’ls a informació pública aquest any.

Front comú d'alcaldes
Colomí ha recordat que aquest pla de millores de les carreteres del Baix Ter és la resposta de la Generalitat al front comú d'alcaldes que es va crear la tardor de 2016. Aquest front va donar continuïtat a les gestions que es van fer prèviament des de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí per exigir una solució als deficients accessos i a les cues al pont del Ter.

El 30 de setembre de 2016, diversos alcaldes i regidors de Torroella de Montgrí, Verges, Ullà, l’Escala, Bellcaire i la Tallada d’Empordà es van reunir a l’Ajuntament de Torroella per intercanviar inquietuds i posar en comú estratègies institucionals al voltant de la perillositat de les carreteres del Baix Ter. Van acordar coordinar les seves accions i intensificar la reivindicació històrica del territori per tal de resoldre aquesta problemàtica.

Posteriorment, el 21 d'octubre de 2016 es va celebrar una reunió al Museu de la Mediterrània, entre ajuntaments i Generalitat, on el govern es va comprometre a planificar amb el territori les millores de les carreteres del Baix Ter. Finalment, el 27 de gener de 2017, el conseller Rull va anunciar un pla de millores amb una inversió de 20 milions d'euros, a executar en 4 anys. D'aquest, a hores d'ara només s'han fet els giratoris de l'Empalme i Bellacaire.

07.07.2020

Ahir al vespre es va realitzar l'acte simbòlic de lliurament de les claus i les taquilles dels horts comunitaris i ecològics a 8 nous hortolans.... (Llegir més)

07.07.2020

El Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter ha estat premiat per la Federació EUROPARC en la categoria especial canvi climàtic, per... (Llegir més)

06.07.2020

La platja Gran de l'Estartit ha revalidat la Q de Qualitat Turística, un prestigios distintiu que concedeix el Instituto para la Calidad Turística... (Llegir més)

03.07.2020

El propi museu com a objecte de reflexió i de creació artística. Aquesta és la innovadora proposta del nou cicle d'art contemporani de producció... (Llegir més)

02.07.2020

Personal tècnic del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter ha alliberat 17 tortugues d’estany (Emys orbicularis) dins del seu... (Llegir més)

29.06.2020

La Meda Gran i el Castell del Montgrí són dues de les imatges que s'utilitzaran en la campanya promocional que ha impulsat Moventis Sarfa amb el... (Llegir més)

26.06.2020

Benvolgudes famílies, En resposta a les sol·licituds rebudes per part de les famílies dels infants nascuts al 2019, us comuniquem que... (Llegir més)

26.06.2020

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha reobert les instal·lacions esportives municipals i ha elaborat un protocol d'utilització que recull totes... (Llegir més)

25.06.2020

El vicepresident del Govern i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha escollit Torroella de Montgrí per presentar aquest matí, de... (Llegir més)

20.06.2020

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí se suma a la campanya de sensibilització «Fes un Gest per l’ELA (Esclerosi Lateral Amiotròfica)» pujant... (Llegir més)

19.06.2020

Aquest any, la crisi de la COVID-19 ens obligarà a viure la revetlla de Sant Joan, una de les celebracions populars més arrelades als Països... (Llegir més)

19.06.2020

La Federació ADF Les Gavarres, de la qual en forma part l'ADF Montgrí, va activar dimecres el dispositiu de vigilància al massís del Montgrí,... (Llegir més)

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR
eventis