La Generalitat es compromet a desbloquejar les millores de les carreteres del Baix Ter

El gener de 2017 va anunciar un pla xifrat en 20 milions d'euros, en resposta a la reivindicació del territori

Colomí i Martinoy, a la dreta de la imatge, durant la reunió.
Colomí i Martinoy, a la dreta de la imatge, durant la reunió.

21.02.2020

La Generalitat ha reiterat en el seu compromís de desplegar el programa de millores de la xarxa viària del Baix Ter que va presentar el gener de 2017, amb una inversió prevista de 20 milions d'euros. Així ho va expressar ahir el secretari d’Infraestructures i Mobilitat, en una reunió que va mantenir a Girona amb representants dels ajuntaments i del Consell Comarcal del Baix Empordà.

A la trobada hi van assistir l'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, i el regidor de Mobilitat, Josep Martinoy. Tots dos van aprofitar per reivindicar, novament, la urgència de les actuacions per millorar la seguretat, la qualitat de vida dels residents i afavorir la dinamització econòmica local. Van recordar, a més, que el temporal Gloria va posar de manifest la gran fragilitat de la xarxa viària. Colomí considera «inadmissible» que en ple segle XXI Torroella i l'Estartit es puguin quedar aïllats, un situació que segurament no s'hauria produït si les carreteres es trobessin en bones condicions, com reclama el territori des de fa dècades. També va demanar que quan comencin les actuacions sobre el terreny, aquestes no s'aturin fins arribar a l'Estartit i completar tot el paquet de millores, del qual en tres anys només s'han fet els giratoris de l'Empalme i de Bellcaire.

Pel que fa als plans de la Generalitat, properament s’iniciaran les obres de condicionament de la GI-633 entre Sant Julià de Ramis i la variant de Sant Jordi  Desvalls, amb un pressupost de 3,7 MEUR. També licitarà aquesta primavera l'obra de rehabilitació i millora del pont de Verges (Baix Empordà) sobre el riu Ter (C-252) amb una inversió de més de quatre milions d'euros. Els treballs consistiran principalment en la rehabilitació de l’estructura, que data de la dècada de 1940. A més, el viaducte tindrà una nova secció més ampla que l’actual per a habilitar el pas tant de vianants com de ciclistes.

La Generalitat també té en marxa la redacció dels projectes de condicionament de la GI-633 i la GI-634 entre Colomers i Verges, amb una inversió prevista de 8 milions d'euros, i de millora de la GI-643 entre Gualta i Parlavà -dividida en dos trams- amb un pressupost estimat de 7,5 milions d'euros.

D'altra banda, té en estudi les millores de seguretat a desenvolupar a les travessies de Colomers, Jafre, Verges, Ullà, Torroella de Montgrí, Rupià, Parlavà i Serra de Daró.

Nova connexió entre els marges del Ter
Paral·lelament al desplegament d’aquest pla, el Departament de Territori i Sostenibilitat treballa, conjuntament amb els ens locals, en la definició d’una nova connexió viària entre el marge dret i el marge esquerre del riu Ter, per a millorar la mobilitat en aquest entorn, tant la viària com la de vianants i ciclistes. El nou vial, de dos quilòmetres de longitud, connectarà les carreteres C-31 i GI-643, entre els municipis de Fontanilles, Ullà i la Tallada d’Empordà. Actualment, estan en fase de redacció els estudis informatiu i d’impacte ambiental corresponents, amb la previsió de sotmetre’ls a informació pública aquest any.

Front comú d'alcaldes
Colomí ha recordat que aquest pla de millores de les carreteres del Baix Ter és la resposta de la Generalitat al front comú d'alcaldes que es va crear la tardor de 2016. Aquest front va donar continuïtat a les gestions que es van fer prèviament des de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí per exigir una solució als deficients accessos i a les cues al pont del Ter.

El 30 de setembre de 2016, diversos alcaldes i regidors de Torroella de Montgrí, Verges, Ullà, l’Escala, Bellcaire i la Tallada d’Empordà es van reunir a l’Ajuntament de Torroella per intercanviar inquietuds i posar en comú estratègies institucionals al voltant de la perillositat de les carreteres del Baix Ter. Van acordar coordinar les seves accions i intensificar la reivindicació històrica del territori per tal de resoldre aquesta problemàtica.

Posteriorment, el 21 d'octubre de 2016 es va celebrar una reunió al Museu de la Mediterrània, entre ajuntaments i Generalitat, on el govern es va comprometre a planificar amb el territori les millores de les carreteres del Baix Ter. Finalment, el 27 de gener de 2017, el conseller Rull va anunciar un pla de millores amb una inversió de 20 milions d'euros, a executar en 4 anys. D'aquest, a hores d'ara només s'han fet els giratoris de l'Empalme i Bellacaire.

18.04.2024

Les obres guanyadores de la VIIª edició dels Premis literaris El Càlam de Sant Jordi són les següents: Pel que fa a la modalitat PROSA, les... (Llegir més)

18.04.2024

El novembre de 2023, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va aprovar, provisionalment, la nova ordenança d’ocupació de la via pública, espais... (Llegir més)

16.04.2024

El Museu de la Mediterrània continua treballant en fer gran el projecte Fer de Músic, un treball de recuperació, preservació i divulgació, a... (Llegir més)

15.04.2024

Benvolgudes famílies, Us informem que properament s’obrirà el període de preinscripció i matrícula per al curs escolar 2024-2025 a les... (Llegir més)

12.04.2024

Les obres d’ampliació del CAP de Torroella de Montgrí han finalitzat aquest mes d’abril i han permès doblar el nombre de consultes del centre,... (Llegir més)

10.04.2024

Aquest mes d’abril, el consistori torroellenc ha començat a utilitzar aigua regenerada de la Depuradora del municipi, per netejar la via pública,... (Llegir més)

04.04.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí condemna fermament l’atac masclista i de violència vicària que ha passat a Bellcaire d'Empordà aquesta... (Llegir més)

02.04.2024

Benvolguts/des, Us informem que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert una convocatòria pública de subvencions a entitats del municipi... (Llegir més)

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis