El Museu de la Mediterrània dedica la II Jornada de Memòria Històrica a la rereguarda de la Guerra Civil

Demà, a les 19 h, es fa la conferència «El paper de la dona durant la Guerra Civil», a càrrec de Sonya Torres

La Sala de Torroella de Montgrí, l'any 1937, quan es va col·lectivitzar i s'hi van instal·lar les perruqueries i barberies de la vila. Fons Pérez de Rozas. Arxiu Fotogràfic de Barcelona.
La Sala de Torroella de Montgrí, l'any 1937, quan es va col·lectivitzar i s'hi van instal·lar les perruqueries i barberies de la vila. Fons Pérez de Rozas. Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

20.02.2020

El Museu de la Mediterrània impulsa la II Jornada de Memòria Històrica Local, que aquesta edició se centra en la rereguarda, i molt especialment en el paper que van desenvolupar les dones durant la guerra civil, les col·lectivitzacions i els refugis antiaeris. La proposta inclou enguany dues conferències, una taula rodona, un cinefòrum, un memòria fotogràfica i una sortida guiada. 

Com ja es va fer molt exitosament l'any passat, es torna obrir un espai de recepció de memòria cada dilluns de març i abril de 10 a 13 h (també es poden resoldre dubtes o concertar una cita a: info@museudelamediterrania.cat o al telèfon 972 75 51 80). L'any passat es varen poder recollir nombrosos i molt valuosos testimonis orals, documents, fotografies, objectes, etc. de la Guerra Civil.

L'objectiu de les Jornades de Memòria que organitza el Museu de la Mediterrània és el de recuperar el passat històric de la vila de Torroella, els records dels testimonis que van viure els fets que en cada edició es vagin tractant. El concepte Memòria Històrica comprèn totes aquelles mesures de foment del coneixement del passat i de reconeixement d’aquelles persones que durant la Guerra Civil Espanyola o la dictadura franquista van patir actes injustos per motius polítics, ideològics o religiosos. Conèixer la nostra història ens permet posar-la en valor i obrir el camí per a construir un present i un futur amb més consciència sobre el nostre passat.

Programa

• Dijous 13 de febrer, 17.30 h. Llar de jubilats El Recer. Projecte Memòria Fotogràfica.
Divendres 21 de febrer, 19 h. Museu de la Mediterrània. Conferència: «El paper de la dona durant la Guerra Civil», a càrrec de Sonya Torres
Divendres 28 de febrer, 19 h. Conferència «Les col·lectivitzacions a l’Empordà», a càrrec de Marciano Càrdaba.
• Dissabte 29 de febrer, 19 h. Cinema Montgrí. Projecció del documental Economia Col·lectiva. L'última revolució d'Europa, d'Eulàlia Comas, amb col·loqui posterior amb la directora.
• Divendres 6 de març, 19 h. Tertúlia: Les dones torroellenques durant la Guerra Civil
• Dissabte 7 de març, 11 h. Visita guiada «Alarma antiaèria, els refugis de la Guerra Civil», a càrrec de Laia de Quintana

07.04.2020

(07.04.20) L'ANC inicia demà el repartiment de mascaretes per a la població a través dels establiments de Torroella i l'Estartit... (Llegir més)

07.04.2020

L'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) iniciarà demà la distribució d'un miler de mascaretes a través dels establiments que continuen oberts a... (Llegir més)

07.04.2020

La Policia Local de Torroella de Montgrí ha intensificat aquest darrer cap de setmana els controls de vehicles i de vianants. L'objectiu era... (Llegir més)

06.04.2020

 Malgrat el confinament, des de l'Espai Ter hem continuat treballant intensament per defensar la cultura i reforçar els llaços teixits entre la... (Llegir més)

03.04.2020

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí i l'EMD de l'Estartit han tancat un atapeït programa d'activitats diverses obertes a tota la població amb... (Llegir més)

03.04.2020

El Centre de Distribució d'Aliments (CDA) de Torroella de Montgrí ha registrat un increment del 7,5 % en el nombre d'usuaris arran de la crisi... (Llegir més)

02.04.2020

Malgrat ser el festival on tot és possible, l'imaginable i l'inimaginable, el FIMAG 2020 no ha trobat la vareta màgica que permeti celebrar... (Llegir més)

01.04.2020

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha decidit suspendre la VII Fira L'Empordà, Cuina i Salut programada per al 30 d'abril i el 2 i 3 de maig, a... (Llegir més)

31.03.2020

El consultori mèdic de l'Estartit quedarà tancat a partir de demà dimecres 1 d'abril i fins que no remeti el risc de contagi pel Covid-19. Els... (Llegir més)

29.03.2020

Malgrat la crisi del coronavirus, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí manté vigent la convocatòria dels Premis Literaris El Càlam, que es... (Llegir més)

27.03.2020

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha rebut 2.000 mascaretes provinents de dos lliuraments, d'un miler cadascun, realitzats per la comunitat... (Llegir més)

26.03.2020

La Policia Local de Torroella de Montgrí està treballant activament per garantir la protecció de la població i fer complir les mesures decretades... (Llegir més)

25.03.2020

(25.03.20 - 16 h) El proper divendres 27 de març es repartiran les targetes moneder que ha creat el Departament d'Educació per les famílies que... (Llegir més)

24.03.2020

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha activitat un servei especial de neteja viària amb productes desinfectants específics com a mesura per... (Llegir més)

21.03.2020

(21.03.20 - 12.30 h) El sector de l'alimentació és un dels serveis essencials i pot continuar la seva activitat extremant i seguint les mesures de... (Llegir més)

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR
eventis