L’Ajuntament estima en uns 4,3 milions d’euros els danys ocasionats pel temporal Gloria a Torroella i a l’Estartit

Temporal Gloria a TdME
Temporal Gloria a TdME
Temporal Gloria a TdME
Temporal Gloria a TdME
Temporal Gloria a TdME
Temporal Gloria a TdME
Temporal Gloria a TdME
Temporal Gloria a TdME

27.01.2020

 La valoració dels desperfectes ocasionats pel temporal Glòria a Torroella de Montgrí i a l'Estartit és d'uns 4,3 milions d’euros, segons les estimacions que han realitzat els tècnics municipals. Tot i així, a mesura que avancin els dies, aquesta xifra es pot haver de recalcular a l’alça. El fet que el municipi es trobi en el tram final del Ter i en la seva desembocadura fa que els efectes d’aquest tipus d’episodis extraordinaris tinguin un impacte especialment greu a Torroella i a l’Estartit.

L’afectació més important, a nivell econòmic, se centra en les reparacions de la planta potabilitzadora, que va quedar totalment inundada, de la mota del riu i de la canonada de subministrament d’aigua potable. Per reparar la potabilitzadora s’estima una inversió d’1,3 milions d’euros, mentre que per la mota i de canonada, l’import serà d’uns 900.000 euros.

A banda de la seva incidència en infraestructures i serveis bàsics, també ha estat molt significativa la brutícia acumulada a les platges per l'aportació de material orgànic ( canyes, branques i arbres sencers), i inorgànic, en forma de residus de tota mena i mida (plàstics i vidre, sobretot). Aquesta circumstància s'ha produït, especialment, a la platja Gran, Ter Vell, Griells, la Pletera, la Gola, Mas Pinell. La platja, en molts trams, ha desaparegut completament sota un gruixut mantell de tones i tones de residus arrossegats pel riu i dipositats a terra per la força de la llevantada. S’estima que netejar i reparar els serveis vinculats a la platges costarà més de 350.000 euros.

Altres partides importants s’hauran de destinar a la reparació de la comporta i la canonada de retorn del rec del Molí i el Ter (150.000 euros) i les reparacions del camí de pujada a l’antiga base Loran (120.000) i del camí vell entre l’Estartit i Montgó (150.000 euros).

Des del primer dia, l'impacte del temporal ha estat molt sever a diferents punts del municipi. En un primer moment, les conseqüències es van centrar en la franja litoral: passejos, platges i carrers de l'Estartit. A partir de dijous a la matinada, però, l'afectació es va estendre a una bona part de la plana i del nucli urbà de Torroella, com a conseqüència de la inundació ocasionada pel desembassament de Susqueda. Segons els registres, pel pont del riu Ter, a Torroella, es van superar els 1.300 metres cúbics per segon.

Tenint en compte la combinació de circumstàncies que s'han produït en aquest temporal (fort vent, pluja i creixement sobtat del riu Ter), els efectes sobre el municipi han estat de molt diversa tipologia: infraestructures, camins, aparcaments, equipaments, serveis, brutícia acumulada a la platja, interrupció del servei d’aigua potable, entre d’altres.

El temporal també ha afectat greument el servei municipal d’aigua potable. En un primer moment, el dia 22 de gener, no es va poder garantir la potabilitat de l’aigua als nuclis de la Bolleria i Sobrestany, per l’augment de la terbolesa del pou de Bellcaire. L’endemà, 23 de gener, es va declarar no apta per al consum l’abastament de Torroella. El servei, però, es va haver d’interrompre el divendres a la tarda quan es va inundar la potabilitzadora de Torroella. El servei es va poder restablir dissabte al matí després d’una nit intensa de treballs a càrrec de tècnics municipals i de Sorea, però sense poder-ne garantir la qualitat. Es preveu que el servei retorni a la plena normalitat en la propera setmana o deu dies.

Pel que fa a la via pública, aquest matí, un cop s’ha aturat l’entrada d’aigua a la urbanització dels Griells, a l’Estartit, s’està treballant intensament per treure-la dels carrers afectats i bombejar-la cap al Ter Vell.

Aquest matí, a primera hora, ha tingut lloc una reunió de seguiment i avaluació de danys amb tècnics i regidors de l' Ajuntament de Torroella de Montgrí. En aquesta reunió, presidida per l'alcalde, Jordi Colomí, també hi ha participat el president de l' EMD de l'Estartit, Francesc Ferrer. Posteriorment, la memòria tècnica i la valoració de danys s'ha traslladat a la Generalitat i l’Estat, per iniciar la tramitació de sol·licitud de subvencions i ajuts per cobrir els danys derivats de situacions d'emergència o de naturalesa catastròfica.

Per la seva banda, el primer tinent d'alcalde, Marc Calvet, ha estat reunit també aquest matí a la seu del Consell Comarcal del Baix Empordà per tal de fer una valoració dels danys al municipi i al conjunt de la comarca.

Així mateix, a mig matí, s’ha celebrat al despatx d’alcaldia, una reunió de treball amb el delegat territorial del Govern de la Generalitat, Pere Vila, en la qual hi han participat l’alcalde, Jordi Colomí; el regidor de Territori i Sostenibilitat, Jordi Oliver, i el regidor de Seguretat,  Josep Martinoy.

Agraïment públic
En aquests moments difícils, des de l'Ajuntament es vol agrair, ben sincerament, el paper responsable que ha mostrat la ciutadania a l'hora de seguir els consells i recomanacions dels cossos de seguretat. També es vol reconèixer el paper col·laborador de les escoles i els seus esquips directiu, que han estat en contacte permanent amb l'Ajuntament, per seguir les directrius marcades pel Departament d'Ensenyament i el de Protecció Civil. L’agraïment també es fa extensiu a tots els tècnics municipals que han participat en el dispositiu especial d’emergència i a l’empresa Sorea. Així mateix, es vol donar les gràcies als organitzadors i als centenars de persones que de manera voluntària ahir van participar en una jornada de neteja de les platges. Aquesta iniciativa s'anirà repetint en properes jornades.

18.09.2020

L’emblemàtica ermita de Santa Caterina de Torroella de Montgrí i els serveis que hi estan vinculats de menjador, barbacoes i lavabos d’ús... (Llegir més)

18.09.2020

L'Ajuntament ha instal·lat dues càmeres lectores de matrícules als accessos de Torroella de Montgrí, pel pont del Ter i per Ullà, amb l'objectiu... (Llegir més)

16.09.2020

L'Auditori Teatre Espai Ter repetirà, un any més, com a seu del prestigiós festival Temporada Alta-Festival de Tardor de Catalunya, amb la... (Llegir més)

16.09.2020

Benvolguts veïns, Us informem que a partir del 15 de setembre de 2020, el pas de vehicles motoritzats pels camins del massís del Montgrí queda... (Llegir més)

15.09.2020

El Museu de la Mediterrània fa un balanç positiu d’un estiu atípic marcat per la pandèmia del COVID19. L’aposta arriscada per mantenir la... (Llegir més)

14.09.2020

L’Auditori Espai Ter, de Torroella de Montgrí, reprèn aquest mes de setembre la seva programació estable que va quedar aturada el passat mes de... (Llegir més)

09.09.2020

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí, l'EMD de l'Estartit i l'entitat sense ànim de lucre Ecovidrio han tancat aquest matí la campanya de... (Llegir més)

07.09.2020

Avui arrenca el període d'inscripcions als cursos de l'Escola d'Adults de Torroella de Montgrí. Es podran formalitzar fins al divendres 18, a la... (Llegir més)

04.09.2020

Avui han començat els treballs de neteja del tram final del torrent soterrant al passeig de Catalunya. Es tracta d'una de les principals... (Llegir més)

04.09.2020

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí fa una valoració molt positiva del desenvolupament de la Festa Major de Sant Genís que, malgrat les... (Llegir més)

01.09.2020

L’Àrea de Promoció del Territori de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, en col·laboració amb Montgrí Comerç, posa en marxa des d'avui 1... (Llegir més)

31.08.2020

Aquest agost s'han instal·lat diversos aparells per mesurar les variacions del nivell de les aigües subterrànies a la bassa del Fra Ramon, a la... (Llegir més)

13.08.2020

Una seixantena de bars i restaurants de l’Estartit participen en l’operativa d'estiu que ha engegat l'Ajuntament de Torroella de Montgrí i... (Llegir més)

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR
eventis