Avisos

L’Associació de Masos de Torroella i l’Estartit repassa la tradició ovina al Montgrí

L’exposició “Ovelles i pastors al Montgrí” es podrà visitar a la Capella fins al 9 de desembre

03.12.2019

La Capella de Sant Antoni acull fins al 9 de desembre l'exposició «Ovelles i pastors al Montgrí», una mostra que és el resultat d'una important recerca promoguda per l'Associació de Masos de Torroella i l'Estartit (AMTE). Si bé, com es diu a la introducció, no és fruit d'un estudi exhaustiu, sí recull un ampli testimoni de la memòria gràfica i oral de molts pastors que han engegat els seus ramats al massís, principals dins del terme municipal de Torroella de Montgrí. Entre aquests pastors, el recentment desaparegut Jordi Muxach, ha estat un dels més complerts i mediàtics. Part del seu llegat i coneixement queda recollit a la mostra, on es pot veure, en una vitrina, la seva característica camisa de quadres, el bastó, el xiulet, la samarra o la Medalla del Montgrí que se li va concedir el 1998. La seva aportació a l'ofici ha estat molt transversal (ovella ripollesa, esquilada, transhumància, corrals, concursos d'atura, etc.).

La ramaderia ovina és present a l'entorn del Montgrí des del neolític, de manera que és difícil d'entendre la història dels municipis de l'entorn sense considerar els fets vinculats a aquesta activitat. El massís va ser durant segles un pol d'atracció de ramats que aprofitaven les seves zones de pastura. Això va fer que  al seu voltant es desenvolupés una activitat comercial molt important.

Històricament era lloc d'acollida de pastors transhumants que, després d'alimentar el bestiar la temporada d'estiu a les pastures del Pirineu, els desplaçaven fins aquí per passar l'hivern. Els refugis de pastor, les jaces, els corrals de molts masos, entre d'altres elements, encara en donen testimoni. Per això, les relacions econòmiques i demogràfiques amb municipis de l'Alt Ripollès, principalment de la vall de Ribes de Freser, han estat intenses.

La mostra ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí, l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de l'Estartit, el Museu de la Mediterrània, els Amics de la Fotografia de Torroella de Montgrí i la Fundació Mascort.

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

18.03.2024

Del 30 de març al 7 de juliol l’ÍTACA 2024 oferirà un total de 18 actuacions a sis municipis d’arreu de l’Empordà (l’Escala, Gualta,... (Llegir més)

18.03.2024

Prop de quatre-cents ballarins i ballarines de vint-i-dues companyies de tot Catalunya participen en la tercera edició de l'esdeveniment que ... (Llegir més)

11.03.2024

L’Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Baix Empordà i l’Ajuntament de Torroella de Montgrí han organitzat conjuntament, la... (Llegir més)

07.03.2024

El teixit associatiu, els centres educatius i els equipaments públics municipals de Torroella de Montgrí i l’Estartit s’han unit per programar... (Llegir més)

04.03.2024

Benvolguts comerciants, Us recordem que abans de Setmana Santa estan previstes vàries recollides de cartró comercial, que se sumen a les... (Llegir més)

04.03.2024

Prop de quatre-cents ballarins i ballarines de vint-i-dues companyies de tot Catalunya prendran part en les diferents activitats programades pel... (Llegir més)

29.02.2024

L'Agrupació de Defensa Forestal Montgrí ha presentat avui un nou vehicle, gràcies a la col·laboració de la Gala Solidària Pro Baix Ter 2022 i a... (Llegir més)

19.02.2024

El Pla de Sostenibilitat Turística de Torroella de Montgrí i l'Estartit encara la seva recta final amb pràcticament totes les accions... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis