Avisos

Nota de condol per la mort de Jordi Muxach i Pagès, Medalla del Montgrí 1998

23.10.2019

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí vol expressar el condol per la mort de Jordi Muxach i vol traslladar a familiars i amics el seu suport i acompanyament per tan sentida pèrdua.

Muxach va rebre la Medalla del Montgrí l'any 1998, el màxim distintiu cívic que concedeix l'Ajuntament de Torroella de Montgrí. Des de l'aleshores, la seva activitat privada i pública ha mantingut l'esperit i els valors que el van fer mereixedor d'aquest reconeixement. Era conegut arreu per la seva activitat en el món dels concursos de gossos d'atura, activitat que li va donar una gran projecció mediàtica tant pels seus èxits, com pel seu activisme rural. La seva imatge és indeslligable de l'enyorada gossa Coloma (L’Estartit, 1989-2003), un exemplar únic i irrepetible de border collie, segons deia el mateix Muxach, amb qui mantenia una compenetració quasi màgica, forjada a través d'un llenguatge que transcendia les barreres entre l'home i l'animal. Amb aquesta entranyable gossa, Muxach va marcar un abans i un després en la història dels concursos de gossos d'atura. Així mateix, es va convertir en una parella molt coneguda a Catalunya, tant per les retransmissions dels concursos com de les exhibicions que feien, fins al punt d’instal·lar amb força en l'imaginari col·lectiu català, la famosa expressió "Coloma, jau".

No obstant això, on veritablement destacava era en el seu compromís amb una professió que es troba en retrocés a casa nostra. La seva projecció mediàtica no ens ha de fer oblidar que la seva principal notorietat residia en la intimitat, en el dia a dia al seu mas, amb el seu ramat i amb els seus gossos, una extensió de la seva passió per l'ofici i la terra. Tot plegat, en un entorn, la plana agrícola i el massís del Montgrí, on la seva activitat contribuïa a donar sentit i a custodiar un llegat patrimonial molt fràgil. Les pastures són aliment per als ramats, però són un element indeslligable d'una correcta gestió forestal, realitat de la qual n'era perfectament coneixedor. Ara, tot aquest llegat es mantenia viu en la granja escola que Muxach va posar en marxa al seu mas de l'Estartit, juntament amb la seva esposa Montserrat Vila.

Muxach ha estat un gran defensor de la feina de pastor i de la cria i l'ensinistrament de gossos d'atura. Tot això ho va fer amb una passió constant, heretada del seu pare, precursor indiscutible en aquest art. La seva tenacitat el va fer tenir a les seves mans alguns dels exemplars més reconeguts dels Països Catalans, de l'Estat i, fins i tot, d'Europa. Els seus èxits en concursos el van convertir en un referent indiscutible de l'especialitat i en un ambaixador del seu municipi.

La seva passió per la professió i els gossos d'atura i el seu compromís amb el municipi, on sempre es va mostrar com una persona molt activa i participativa, el van portar a organitzar l'any 1992, la primera edició el Concurs de Gossos d'Atura de Torroella de Montgrí. Després de 26 edicions, l'activitat s'ha convertit en un referent indiscutible del municipi, que sintetitza a la perfecció el caràcter transversal de la Fira de Sant Andreu, ja que hi vincula l'aspecte rural, amb el lúdic i el divulgatiu, valors amb els quals Jordi Muxach estava enormement compromès, tant en la seva activitat privada, com en la pública.

18.03.2024

Del 30 de març al 7 de juliol l’ÍTACA 2024 oferirà un total de 18 actuacions a sis municipis d’arreu de l’Empordà (l’Escala, Gualta,... (Llegir més)

18.03.2024

Prop de quatre-cents ballarins i ballarines de vint-i-dues companyies de tot Catalunya participen en la tercera edició de l'esdeveniment que ... (Llegir més)

11.03.2024

L’Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal del Baix Empordà i l’Ajuntament de Torroella de Montgrí han organitzat conjuntament, la... (Llegir més)

07.03.2024

El teixit associatiu, els centres educatius i els equipaments públics municipals de Torroella de Montgrí i l’Estartit s’han unit per programar... (Llegir més)

04.03.2024

Benvolguts comerciants, Us recordem que abans de Setmana Santa estan previstes vàries recollides de cartró comercial, que se sumen a les... (Llegir més)

04.03.2024

Prop de quatre-cents ballarins i ballarines de vint-i-dues companyies de tot Catalunya prendran part en les diferents activitats programades pel... (Llegir més)

29.02.2024

L'Agrupació de Defensa Forestal Montgrí ha presentat avui un nou vehicle, gràcies a la col·laboració de la Gala Solidària Pro Baix Ter 2022 i a... (Llegir més)

19.02.2024

El Pla de Sostenibilitat Turística de Torroella de Montgrí i l'Estartit encara la seva recta final amb pràcticament totes les accions... (Llegir més)

16.02.2024

L’Alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí i Massanas, com a president de la Junta d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter, juntament amb el... (Llegir més)

16.02.2024

Els representants del Servei Territorial de Carreteres de Girona han presentat avui els primers esbossos de l’avantprojecte de millora de la... (Llegir més)

16.02.2024

La Sala de Plens de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha acollit avui una sessió de benvinguda als alumnes del curs de coneixement de medi i... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis