Avisos

Torroella de Montgrí acollirà dissabte l'acte central per commemorar els 25 anys de la Coordinadora d'ONG Solidàries

L'acte fundacional de l'entitat va tenir lloc a la vila el 23 de gener de 1994

Recollida del Premi Sant Fèlix 1999, concedit pel Bisbat de Girona. Al centre hi apareix l'exregidora i exconsellera torroellenca empresonada Dolors Bassa.
Recollida del Premi Sant Fèlix 1999, concedit pel Bisbat de Girona. Al centre hi apareix l'exregidora i exconsellera torroellenca empresonada Dolors Bassa.

02.05.2019

Torroella de Montgrí acull aquest dissabte l'acte central de commemoració del 25è aniversari de la Coordinadora d'ONG Solidàries de les comarques gironines i l'Alt Maresme. L'acte se celebrarà al Museu de la Mediterrània i l'elecció del municipi no es fruit de l'atzar, sinó que té una gran càrrega simbòlica, ja que va ser justament a Torroella de Montgrí on va tenir lloc l'acte fundacional de l'entitat. En concret, els seus orígens s'emmarquen en la celebració els dies 21 i 23 de gener de 1994 d'una Trobada sobre Cooperació Solidaritat Nord-Sud a les comarques gironines, en la que van participar 34 representants d’ajuntaments i entitats de cooperació, cultura de Pau i defensa dels Drets Humans. D’aquella reunió en va sortir un acord: posar en marxa una coordinadora que aglutinés els grups i entitats de cooperació i solidaritat de la demarcació.

D’entre els acords assolits en aquelles jornades es recollia la demanda històrica del 0,7% als ajuntaments per a les tasques de cooperació, orientar els projectes cap als països del Sud dels quals es començava a rebre més immigració, fomentar la cooperació al desenvolupament a la demarcació o bé, facilitar un espai de formació i reflexió sobre el necessari canvi per fer front a les desigualtats. Cinc anys més tard, la Coordinadora va crear el seu òrgan de gestió, el Centre de Recursos per la Pau i la Solidaritat (CeDRe), que inicialment va tenir la seva seu al soterrani de l’antiga Estació d’Olot de Girona. Des de l'any 2011, es troba a l'Espai de Solidaritat (Ctra. Sta. Eugènia, 17, Girona)

Vint-i-cinc anys després, algunes d’aquelles primeres entitats fundadores, com la Fundació SER.GI, Oxfam Intermón, Càritas Girona, Comissió de l'Agenda Llatinoamericana, Justícia i Pau Girona o SOARPAL, encara són ben actives dins de la coordinadora. L'entitat integra, actualment, més de mig centenar de col·lectius.

Al llarg d'aquests anys han promogut actuacions i campanyes tan conegudes com la consulta social sobre el deute extern (any 2000); la visita de Rigoberta Menchú, Nobel de la Pau, a Salt i Girona (1998), la caravana solidària cap al Sàhara, la Mostra de Teatre Inclusiu o a campanya pel Dret a Vot ( 2007), entre d'altres. L'entitat va rebre el 2014 Premi Solidaritat.

Tot i que l'acte és tancat, al migdia es farà una arrossada de germanor i a les 16.30 h hi haurà un espectacle de dansa africana al pati de Can Quintana, obert a tot el públic, a càrrec de l’Associació de Dones Subsaharianes de Banyoles Legki Yakaru.

L'acte coincideix amb la jornada anual de l'entitat i servirà per fer balanç i plantejar l'estratègia de futur de la solidaritat i la justícia social a les comarques gironines.

JORNADA ANUAL. VINT-I-CINC ANYS DE TRAJECTÒRIA
10 h Informe 25è aniversari. Amb Manel Mesquita i Jaume Soler, Nic. Tot seguit, conversa «Mirant enrere».
11.30 h Pausa Cafè. A càrrec d'Oxfam Intermón Girona
12 h  El futur que volem
        1. Ara som aquí. Amb Montse Fiol
        2. Escenaris polítics i econòmics. Amb Rafel Villena i Lluís Puigdemont.
        3. On volem anar, on podem anar? Treball de grups amb Resilience Earth.
14.30 h Arrossada de Germanor apta per a tothom (sense porc ni gluten). 7 euros (El menú inclou amanida + arròs + postre+ aigua, vi, pa i cafè)
16.30 h  Àfrica en dansa amb Legki Yakaru. Espectacle i taller opcional de dansa africana

16.07.2019

El Ple de Torroella de Montgrí ha aprovat el Codi de conducta d'alts càrrecs i el compromís d'elaborar un Pla anual de control financer, dues... (Llegir més)

16.07.2019

Una setantena de joves provinents dels millors conservatoris, escoles superiors de música d'Europa i institucions, ompliran durant quatre dies... (Llegir més)

04.07.2019

Ahir a la tarda es va portar a terme l'acte simbòlic de lliurament de claus dels horts comunitaris i ecològics que ha promogut l'Ajuntament de... (Llegir més)

04.07.2019

Un total de 28 empreses vinculades amb activitats turístiques dins l’àmbit del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter han estat... (Llegir més)

03.07.2019

L'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, acompanyat de diversos regidors del nou equip de govern, ha mantingut aquest matí una reunió... (Llegir més)

28.06.2019

El nou cartipàs de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí per al mandat 2019-2023 vol donar resposta als grans reptes de futur que té el municipi... (Llegir més)

28.06.2019

L'episodi extrem de calor que estem patint ha comportat l'activació simultània del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) i del Pla... (Llegir més)

19.06.2019

El Grup Enderrock i la productora Seed Music, en col·laboració amb l'Espai Ter, han promogut un espectacle de tribut a La Trinca amb motiu de la... (Llegir més)

17.06.2019

Aquest matí, operaris de la Brigada Municipal de Medi Ambient de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí han fet efectiu el tancament de l'accés... (Llegir més)

15.06.2019

Jordi Colomí (UPM) ha estat proclamat aquest migdia alcalde de Torroella de Montgrí amb el suport de 10 dels 17 regidors que configuren el nou... (Llegir més)

12.06.2019

El proper dissabte 15 de juny, a les 12 h, a l'Auditori del Museu de la Mediterrània, se celebrarà el Ple d'investidura que donarà el tret de... (Llegir més)

10.06.2019

Benvolguts, benvolgudes, El proper 15 de juny, coincidint amb la constitució del nou consistori i l’elecció del nou alcalde, posaré fi a... (Llegir més)

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR
eventis