Torroella de Montgrí acull aquest dissabte l'acte central de commemoració del 25è aniversari de la Coordinadora d'ONG Solidàries de les comarques gironines i l'Alt Maresme. L'acte se celebrarà al Museu de la Mediterrània i l'elecció del municipi no es fruit de l'atzar, sinó que té una gran càrrega simbòlica, ja que va ser justament a Torroella de Montgrí on va tenir lloc l'acte fundacional de l'entitat. En concret, els seus orígens s'emmarquen en la celebració els dies 21 i 23 de gener de 1994 d'una Trobada sobre Cooperació Solidaritat Nord-Sud a les comarques gironines, en la que van participar 34 representants d’ajuntaments i entitats de cooperació, cultura de Pau i defensa dels Drets Humans. D’aquella reunió en va sortir un acord: posar en marxa una coordinadora que aglutinés els grups i entitats de cooperació i solidaritat de la demarcació.
D’entre els acords assolits en aquelles jornades es recollia la demanda històrica del 0,7% als ajuntaments per a les tasques de cooperació, orientar els projectes cap als països del Sud dels quals es començava a rebre més immigració, fomentar la cooperació al desenvolupament a la demarcació o bé, facilitar un espai de formació i reflexió sobre el necessari canvi per fer front a les desigualtats. Cinc anys més tard, la Coordinadora va crear el seu òrgan de gestió, el Centre de Recursos per la Pau i la Solidaritat (CeDRe), que inicialment va tenir la seva seu al soterrani de l’antiga Estació d’Olot de Girona. Des de l'any 2011, es troba a l'Espai de Solidaritat (Ctra. Sta. Eugènia, 17, Girona)
Vint-i-cinc anys després, algunes d’aquelles primeres entitats fundadores, com la Fundació SER.GI, Oxfam Intermón, Càritas Girona, Comissió de l'Agenda Llatinoamericana, Justícia i Pau Girona o SOARPAL, encara són ben actives dins de la coordinadora. L'entitat integra, actualment, més de mig centenar de col·lectius.
Al llarg d'aquests anys han promogut actuacions i campanyes tan conegudes com la consulta social sobre el deute extern (any 2000); la visita de Rigoberta Menchú, Nobel de la Pau, a Salt i Girona (1998), la caravana solidària cap al Sàhara, la Mostra de Teatre Inclusiu o a campanya pel Dret a Vot ( 2007), entre d'altres. L'entitat va rebre el 2014 Premi Solidaritat.
Tot i que l'acte és tancat, al migdia es farà una arrossada de germanor i a les 16.30 h hi haurà un espectacle de dansa africana al pati de Can Quintana, obert a tot el públic, a càrrec de l’Associació de Dones Subsaharianes de Banyoles Legki Yakaru.
L'acte coincideix amb la jornada anual de l'entitat i servirà per fer balanç i plantejar l'estratègia de futur de la solidaritat i la justícia social a les comarques gironines.
JORNADA ANUAL. VINT-I-CINC ANYS DE TRAJECTÒRIA
10 h Informe 25è aniversari. Amb Manel Mesquita i Jaume Soler, Nic. Tot seguit, conversa «Mirant enrere».
11.30 h Pausa Cafè. A càrrec d'Oxfam Intermón Girona
12 h El futur que volem
1. Ara som aquí. Amb Montse Fiol
2. Escenaris polítics i econòmics. Amb Rafel Villena i Lluís Puigdemont.
3. On volem anar, on podem anar? Treball de grups amb Resilience Earth.
14.30 h Arrossada de Germanor apta per a tothom (sense porc ni gluten). 7 euros (El menú inclou amanida + arròs + postre+ aigua, vi, pa i cafè)
16.30 h Àfrica en dansa amb Legki Yakaru. Espectacle i taller opcional de dansa africana