Torroella de Montgrí acollirà dissabte l'acte central per commemorar els 25 anys de la Coordinadora d'ONG Solidàries

L'acte fundacional de l'entitat va tenir lloc a la vila el 23 de gener de 1994

Recollida del Premi Sant Fèlix 1999, concedit pel Bisbat de Girona. Al centre hi apareix l'exregidora i exconsellera torroellenca empresonada Dolors Bassa.
Recollida del Premi Sant Fèlix 1999, concedit pel Bisbat de Girona. Al centre hi apareix l'exregidora i exconsellera torroellenca empresonada Dolors Bassa.

02.05.2019

Torroella de Montgrí acull aquest dissabte l'acte central de commemoració del 25è aniversari de la Coordinadora d'ONG Solidàries de les comarques gironines i l'Alt Maresme. L'acte se celebrarà al Museu de la Mediterrània i l'elecció del municipi no es fruit de l'atzar, sinó que té una gran càrrega simbòlica, ja que va ser justament a Torroella de Montgrí on va tenir lloc l'acte fundacional de l'entitat. En concret, els seus orígens s'emmarquen en la celebració els dies 21 i 23 de gener de 1994 d'una Trobada sobre Cooperació Solidaritat Nord-Sud a les comarques gironines, en la que van participar 34 representants d’ajuntaments i entitats de cooperació, cultura de Pau i defensa dels Drets Humans. D’aquella reunió en va sortir un acord: posar en marxa una coordinadora que aglutinés els grups i entitats de cooperació i solidaritat de la demarcació.

D’entre els acords assolits en aquelles jornades es recollia la demanda històrica del 0,7% als ajuntaments per a les tasques de cooperació, orientar els projectes cap als països del Sud dels quals es començava a rebre més immigració, fomentar la cooperació al desenvolupament a la demarcació o bé, facilitar un espai de formació i reflexió sobre el necessari canvi per fer front a les desigualtats. Cinc anys més tard, la Coordinadora va crear el seu òrgan de gestió, el Centre de Recursos per la Pau i la Solidaritat (CeDRe), que inicialment va tenir la seva seu al soterrani de l’antiga Estació d’Olot de Girona. Des de l'any 2011, es troba a l'Espai de Solidaritat (Ctra. Sta. Eugènia, 17, Girona)

Vint-i-cinc anys després, algunes d’aquelles primeres entitats fundadores, com la Fundació SER.GI, Oxfam Intermón, Càritas Girona, Comissió de l'Agenda Llatinoamericana, Justícia i Pau Girona o SOARPAL, encara són ben actives dins de la coordinadora. L'entitat integra, actualment, més de mig centenar de col·lectius.

Al llarg d'aquests anys han promogut actuacions i campanyes tan conegudes com la consulta social sobre el deute extern (any 2000); la visita de Rigoberta Menchú, Nobel de la Pau, a Salt i Girona (1998), la caravana solidària cap al Sàhara, la Mostra de Teatre Inclusiu o a campanya pel Dret a Vot ( 2007), entre d'altres. L'entitat va rebre el 2014 Premi Solidaritat.

Tot i que l'acte és tancat, al migdia es farà una arrossada de germanor i a les 16.30 h hi haurà un espectacle de dansa africana al pati de Can Quintana, obert a tot el públic, a càrrec de l’Associació de Dones Subsaharianes de Banyoles Legki Yakaru.

L'acte coincideix amb la jornada anual de l'entitat i servirà per fer balanç i plantejar l'estratègia de futur de la solidaritat i la justícia social a les comarques gironines.

JORNADA ANUAL. VINT-I-CINC ANYS DE TRAJECTÒRIA
10 h Informe 25è aniversari. Amb Manel Mesquita i Jaume Soler, Nic. Tot seguit, conversa «Mirant enrere».
11.30 h Pausa Cafè. A càrrec d'Oxfam Intermón Girona
12 h  El futur que volem
        1. Ara som aquí. Amb Montse Fiol
        2. Escenaris polítics i econòmics. Amb Rafel Villena i Lluís Puigdemont.
        3. On volem anar, on podem anar? Treball de grups amb Resilience Earth.
14.30 h Arrossada de Germanor apta per a tothom (sense porc ni gluten). 7 euros (El menú inclou amanida + arròs + postre+ aigua, vi, pa i cafè)
16.30 h  Àfrica en dansa amb Legki Yakaru. Espectacle i taller opcional de dansa africana

03.04.2020

(03.04.20 - 19.30 h) L'Ajuntament de Torroella de Montgrí i l'EMD de l'Estartit han tancat un atapeït programa d'activitats diverses obertes a tota... (Llegir més)

03.04.2020

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí i l'EMD de l'Estartit han tancat un atapeït programa d'activitats diverses obertes a tota la població amb... (Llegir més)

03.04.2020

El Centre de Distribució d'Aliments (CDA) de Torroella de Montgrí ha registrat un increment del 7,5 % en el nombre d'usuaris arran de la crisi... (Llegir més)

02.04.2020

Malgrat ser el festival on tot és possible, l'imaginable i l'inimaginable, el FIMAG 2020 no ha trobat la vareta màgica que permeti celebrar... (Llegir més)

01.04.2020

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha decidit suspendre la VII Fira L'Empordà, Cuina i Salut programada per al 30 d'abril i el 2 i 3 de maig, a... (Llegir més)

31.03.2020

El consultori mèdic de l'Estartit quedarà tancat a partir de demà dimecres 1 d'abril i fins que no remeti el risc de contagi pel Covid-19. Els... (Llegir més)

29.03.2020

Malgrat la crisi del coronavirus, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí manté vigent la convocatòria dels Premis Literaris El Càlam, que es... (Llegir més)

27.03.2020

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha rebut 2.000 mascaretes provinents de dos lliuraments, d'un miler cadascun, realitzats per la comunitat... (Llegir més)

26.03.2020

La Policia Local de Torroella de Montgrí està treballant activament per garantir la protecció de la població i fer complir les mesures decretades... (Llegir més)

25.03.2020

(25.03.20 - 16 h) El proper divendres 27 de març es repartiran les targetes moneder que ha creat el Departament d'Educació per les famílies que... (Llegir més)

24.03.2020

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha activitat un servei especial de neteja viària amb productes desinfectants específics com a mesura per... (Llegir més)

21.03.2020

(21.03.20 - 12.30 h) El sector de l'alimentació és un dels serveis essencials i pot continuar la seva activitat extremant i seguint les mesures de... (Llegir més)

19.03.2020

Les obres d'emergència que està realitzant l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) per reparar la mota del Ter a Torroella de Montgrí avancen a bon... (Llegir més)

16.03.2020

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha acordat flexibilitzar (ajornar o prorrogar) el pagament dels impostos i taxes municipals amb la finalitat de... (Llegir més)

19.03.2020

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí, després d'un llarg i complex procés judicial interposat l'any 2012 per la Delegación del Gobierno a... (Llegir més)

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR
eventis