Avisos

Torroella de Montgrí acollirà dissabte l'acte central per commemorar els 25 anys de la Coordinadora d'ONG Solidàries

L'acte fundacional de l'entitat va tenir lloc a la vila el 23 de gener de 1994

Recollida del Premi Sant Fèlix 1999, concedit pel Bisbat de Girona. Al centre hi apareix l'exregidora i exconsellera torroellenca empresonada Dolors Bassa.
Recollida del Premi Sant Fèlix 1999, concedit pel Bisbat de Girona. Al centre hi apareix l'exregidora i exconsellera torroellenca empresonada Dolors Bassa.

02.05.2019

Torroella de Montgrí acull aquest dissabte l'acte central de commemoració del 25è aniversari de la Coordinadora d'ONG Solidàries de les comarques gironines i l'Alt Maresme. L'acte se celebrarà al Museu de la Mediterrània i l'elecció del municipi no es fruit de l'atzar, sinó que té una gran càrrega simbòlica, ja que va ser justament a Torroella de Montgrí on va tenir lloc l'acte fundacional de l'entitat. En concret, els seus orígens s'emmarquen en la celebració els dies 21 i 23 de gener de 1994 d'una Trobada sobre Cooperació Solidaritat Nord-Sud a les comarques gironines, en la que van participar 34 representants d’ajuntaments i entitats de cooperació, cultura de Pau i defensa dels Drets Humans. D’aquella reunió en va sortir un acord: posar en marxa una coordinadora que aglutinés els grups i entitats de cooperació i solidaritat de la demarcació.

D’entre els acords assolits en aquelles jornades es recollia la demanda històrica del 0,7% als ajuntaments per a les tasques de cooperació, orientar els projectes cap als països del Sud dels quals es començava a rebre més immigració, fomentar la cooperació al desenvolupament a la demarcació o bé, facilitar un espai de formació i reflexió sobre el necessari canvi per fer front a les desigualtats. Cinc anys més tard, la Coordinadora va crear el seu òrgan de gestió, el Centre de Recursos per la Pau i la Solidaritat (CeDRe), que inicialment va tenir la seva seu al soterrani de l’antiga Estació d’Olot de Girona. Des de l'any 2011, es troba a l'Espai de Solidaritat (Ctra. Sta. Eugènia, 17, Girona)

Vint-i-cinc anys després, algunes d’aquelles primeres entitats fundadores, com la Fundació SER.GI, Oxfam Intermón, Càritas Girona, Comissió de l'Agenda Llatinoamericana, Justícia i Pau Girona o SOARPAL, encara són ben actives dins de la coordinadora. L'entitat integra, actualment, més de mig centenar de col·lectius.

Al llarg d'aquests anys han promogut actuacions i campanyes tan conegudes com la consulta social sobre el deute extern (any 2000); la visita de Rigoberta Menchú, Nobel de la Pau, a Salt i Girona (1998), la caravana solidària cap al Sàhara, la Mostra de Teatre Inclusiu o a campanya pel Dret a Vot ( 2007), entre d'altres. L'entitat va rebre el 2014 Premi Solidaritat.

Tot i que l'acte és tancat, al migdia es farà una arrossada de germanor i a les 16.30 h hi haurà un espectacle de dansa africana al pati de Can Quintana, obert a tot el públic, a càrrec de l’Associació de Dones Subsaharianes de Banyoles Legki Yakaru.

L'acte coincideix amb la jornada anual de l'entitat i servirà per fer balanç i plantejar l'estratègia de futur de la solidaritat i la justícia social a les comarques gironines.

JORNADA ANUAL. VINT-I-CINC ANYS DE TRAJECTÒRIA
10 h Informe 25è aniversari. Amb Manel Mesquita i Jaume Soler, Nic. Tot seguit, conversa «Mirant enrere».
11.30 h Pausa Cafè. A càrrec d'Oxfam Intermón Girona
12 h  El futur que volem
        1. Ara som aquí. Amb Montse Fiol
        2. Escenaris polítics i econòmics. Amb Rafel Villena i Lluís Puigdemont.
        3. On volem anar, on podem anar? Treball de grups amb Resilience Earth.
14.30 h Arrossada de Germanor apta per a tothom (sense porc ni gluten). 7 euros (El menú inclou amanida + arròs + postre+ aigua, vi, pa i cafè)
16.30 h  Àfrica en dansa amb Legki Yakaru. Espectacle i taller opcional de dansa africana

18.04.2024

Les obres guanyadores de la VIIª edició dels Premis literaris El Càlam de Sant Jordi són les següents: Pel que fa a la modalitat PROSA, les... (Llegir més)

18.04.2024

El novembre de 2023, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va aprovar, provisionalment, la nova ordenança d’ocupació de la via pública, espais... (Llegir més)

16.04.2024

El Museu de la Mediterrània continua treballant en fer gran el projecte Fer de Músic, un treball de recuperació, preservació i divulgació, a... (Llegir més)

15.04.2024

Benvolgudes famílies, Us informem que properament s’obrirà el període de preinscripció i matrícula per al curs escolar 2024-2025 a les... (Llegir més)

12.04.2024

Les obres d’ampliació del CAP de Torroella de Montgrí han finalitzat aquest mes d’abril i han permès doblar el nombre de consultes del centre,... (Llegir més)

10.04.2024

Aquest mes d’abril, el consistori torroellenc ha començat a utilitzar aigua regenerada de la Depuradora del municipi, per netejar la via pública,... (Llegir més)

04.04.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí condemna fermament l’atac masclista i de violència vicària que ha passat a Bellcaire d'Empordà aquesta... (Llegir més)

02.04.2024

Benvolguts/des, Us informem que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert una convocatòria pública de subvencions a entitats del municipi... (Llegir més)

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis