Avisos

Torroella de Montgrí recupera un important llegat de la memòria històrica local de la Guerra Civil

El Museu de la Mediterrània recull un gran nombre de materials, documents i testimonis orals relacionats amb aquest tràgic període

El directora del museu, Gerard Cruset, i la regidora de Cultura, Annamaria Mercader, durant l'acte.
El directora del museu, Gerard Cruset, i la regidora de Cultura, Annamaria Mercader, durant l'acte.
El camp de concentració d'Argelers
El camp de concentració d'Argelers
Pont del Ter enderrocat
Pont del Ter enderrocat
Carta de suport a l'exalcalde republicà Francesc Salís.
Carta de suport a l'exalcalde republicà Francesc Salís.
Màscara antigàs
Màscara antigàs

25.04.2019

El Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí ha aconseguit la cessió d'un important volum de material particular relacionat amb la Guerra Civil, que permetrà conèixer amb més detall el desenvolupament d'aquest tràgic període al municipi. La cessió ha estat formalitzada per 16 persones en el marc d'una campanya de recollida de memòria  material i immaterial que es va promoure arran de la I Jornada de Memòria Històrica Local, celebrada el febrer i març. Amb aquesta iniciativa es vol recuperar el passat històric de la vila en el període comprès entre la Segona República i la transició democràtica. La primera edició es va centrar en la Guerra Civil, amb motiu dels 80 anys de la retirada republicana i l'entrada de les tropes franquistes a Torroella. A banda de les conferències, projeccions i de la visita a l'aeròdrom de Canet, també es va programar una campanya de recollida de materials i memòria oral entre la població. La iniciativa va tenir molt bona acollida i el museu ha pogut gestionar la cessió d'un total de 164 elements, entre objectes, fotografies, relats i documents, provinents de 16 particulars.

Entre els elements cedits es poden destacar dues màscares antigàs, un dipòsit de combustible de l'aeròdrom de Canet, un fusell, una fotografia del camp de concentració de Saint Cyprien, una fotografia del pont del Ter enderrocat, sis dietaris i una carta de suport a l'exalcalde republicà Francesc Salís, datada de l'octubre de 1940. Tot això, només per citar alguns exemples, ja que el conjunt conté cartes personals i documents de gran valor històric, per conèixer amb detall el dia a dia d'aquell trist període.

Tot el material ha estat inventariat, classificat i digitalitzat, i ja es troba a disposició dels investigadors i de tothom que el vulgui consultar. En funció de la seva tipologia, es custodia a l'Arxiu Municipal, al Centre de Documentació o al Fons de Reserva del museu.

Aquest matí s'ha fet a l'auditori de l'equipament un petit acte institucional de tancament i balanç de la campanya, en el que hi han participat algunes de les persones que han cedit material. Per part de l'Ajuntament, l'acte ha comptat amb la presència de l'alcalde, Josep Maria Rufí; del primer tinent d'alcalde, Jordi Colomí; de la regidora de Cultura, Annamaria Mercader i el director del Museu de la Mediterrània, Gerard Cruset. També hi han assistit els tres tècnics que han coordinat el projecte Natàlia Varela, Miquel Sais i Èlia Bantí, que han desenvolupat el projecte en el marc de la seva incorporació al museu, durant sis mesos, a través del Programa de Garantia Juvenil.

16.04.2024

El Museu de la Mediterrània continua treballant en fer gran el projecte Fer de Músic, un treball de recuperació, preservació i divulgació, a... (Llegir més)

15.04.2024

Benvolgudes famílies, Us informem que properament s’obrirà el període de preinscripció i matrícula per al curs escolar 2024-2025 a les... (Llegir més)

12.04.2024

Les obres d’ampliació del CAP de Torroella de Montgrí han finalitzat aquest mes d’abril i han permès doblar el nombre de consultes del centre,... (Llegir més)

10.04.2024

Aquest mes d’abril, el consistori torroellenc ha començat a utilitzar aigua regenerada de la Depuradora del municipi, per netejar la via pública,... (Llegir més)

04.04.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí condemna fermament l’atac masclista i de violència vicària que ha passat a Bellcaire d'Empordà aquesta... (Llegir més)

02.04.2024

Benvolguts/des, Us informem que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert una convocatòria pública de subvencions a entitats del municipi... (Llegir més)

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

18.03.2024

Del 30 de març al 7 de juliol l’ÍTACA 2024 oferirà un total de 18 actuacions a sis municipis d’arreu de l’Empordà (l’Escala, Gualta,... (Llegir més)

18.03.2024

Prop de quatre-cents ballarins i ballarines de vint-i-dues companyies de tot Catalunya participen en la tercera edició de l'esdeveniment que ... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis