Avisos

Torroella de Montgrí recupera un important llegat de la memòria històrica local de la Guerra Civil

El Museu de la Mediterrània recull un gran nombre de materials, documents i testimonis orals relacionats amb aquest tràgic període

El directora del museu, Gerard Cruset, i la regidora de Cultura, Annamaria Mercader, durant l'acte.
El directora del museu, Gerard Cruset, i la regidora de Cultura, Annamaria Mercader, durant l'acte.
El camp de concentració d'Argelers
El camp de concentració d'Argelers
Pont del Ter enderrocat
Pont del Ter enderrocat
Carta de suport a l'exalcalde republicà Francesc Salís.
Carta de suport a l'exalcalde republicà Francesc Salís.
Màscara antigàs
Màscara antigàs

25.04.2019

El Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí ha aconseguit la cessió d'un important volum de material particular relacionat amb la Guerra Civil, que permetrà conèixer amb més detall el desenvolupament d'aquest tràgic període al municipi. La cessió ha estat formalitzada per 16 persones en el marc d'una campanya de recollida de memòria  material i immaterial que es va promoure arran de la I Jornada de Memòria Històrica Local, celebrada el febrer i març. Amb aquesta iniciativa es vol recuperar el passat històric de la vila en el període comprès entre la Segona República i la transició democràtica. La primera edició es va centrar en la Guerra Civil, amb motiu dels 80 anys de la retirada republicana i l'entrada de les tropes franquistes a Torroella. A banda de les conferències, projeccions i de la visita a l'aeròdrom de Canet, també es va programar una campanya de recollida de materials i memòria oral entre la població. La iniciativa va tenir molt bona acollida i el museu ha pogut gestionar la cessió d'un total de 164 elements, entre objectes, fotografies, relats i documents, provinents de 16 particulars.

Entre els elements cedits es poden destacar dues màscares antigàs, un dipòsit de combustible de l'aeròdrom de Canet, un fusell, una fotografia del camp de concentració de Saint Cyprien, una fotografia del pont del Ter enderrocat, sis dietaris i una carta de suport a l'exalcalde republicà Francesc Salís, datada de l'octubre de 1940. Tot això, només per citar alguns exemples, ja que el conjunt conté cartes personals i documents de gran valor històric, per conèixer amb detall el dia a dia d'aquell trist període.

Tot el material ha estat inventariat, classificat i digitalitzat, i ja es troba a disposició dels investigadors i de tothom que el vulgui consultar. En funció de la seva tipologia, es custodia a l'Arxiu Municipal, al Centre de Documentació o al Fons de Reserva del museu.

Aquest matí s'ha fet a l'auditori de l'equipament un petit acte institucional de tancament i balanç de la campanya, en el que hi han participat algunes de les persones que han cedit material. Per part de l'Ajuntament, l'acte ha comptat amb la presència de l'alcalde, Josep Maria Rufí; del primer tinent d'alcalde, Jordi Colomí; de la regidora de Cultura, Annamaria Mercader i el director del Museu de la Mediterrània, Gerard Cruset. També hi han assistit els tres tècnics que han coordinat el projecte Natàlia Varela, Miquel Sais i Èlia Bantí, que han desenvolupat el projecte en el marc de la seva incorporació al museu, durant sis mesos, a través del Programa de Garantia Juvenil.

24.02.2020

Aquest matí han començat els treballs sobre el terreny per reparar la mota de Ter, que es va trencar en el punt de desguàs del rec del Molí,... (Llegir més)

21.02.2020

La Generalitat ha reiterat en el seu compromís de desplegar el programa de millores de la xarxa viària del Baix Ter que va presentar el gener de... (Llegir més)

20.02.2020

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat està portant a terme treballs de millora de l’estació d’autobusos de Torroella... (Llegir més)

20.02.2020

El Museu de la Mediterrània impulsa la II Jornada de Memòria Històrica Local, que aquesta edició se centra en la rereguarda, i molt especialment... (Llegir més)

13.02.2020

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí reurbanitzarà íntegrament el carrer de Fàtima, on el mes de novembre s'hi va obrir un important esvoranc pel... (Llegir més)

13.02.2020

Aquest matí s'ha celebrat un Ple extraordinari per formalitzar la presa de possessió com a regidora de Debora Aguilar Cabello, del grup municipal... (Llegir més)

11.02.2020

L'Ajuntament de Torroella de Montgri ha decretat l'aixecament de la restricció de beure i cuinar amb aigua de la xarxa municipal. Les darreres... (Llegir més)

11.02.2020

L'ACA iniciarà de manera imminent, en els propers dies, la reparació de la mota del Ter i de la canalització de l'aigua potable a Torroella de... (Llegir més)

11.02.2020

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí ha incorporat, durant 6 mesos, a 22 persones, totes elles aturades de llarga durada, a través del programa... (Llegir més)

10.02.2020

El Cor Canta, el projecte coral format per més de 170 cantants, passarà aquest dissabte 15 de febrer, a les 20.30 h, per l'Espai Ter, amb el... (Llegir més)

08.02.2020

L'empresa Sorea està a l'espera de les darreres analítiques que certifiquin la potabilitat de l'aigua de la xarxa municipal de Torroella de... (Llegir més)

05.02.2020

Benvolguts/des, Us informem que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert una convocatòria pública de subvencions a entitats del municipi... (Llegir més)

31.01.2020

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha activat un dispositiu especial de neteja de les platges afectades pel temporal Gloria. L'actuació es fa... (Llegir més)

31.01.2020

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí, l'EMD de l'Estartit i l'ACA s'han reunit aquest matí per valorar la incidència del temporal al municipi i... (Llegir més)

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR
eventis