Avisos

Torroella de Montgrí recupera un important llegat de la memòria històrica local de la Guerra Civil

El Museu de la Mediterrània recull un gran nombre de materials, documents i testimonis orals relacionats amb aquest tràgic període

El directora del museu, Gerard Cruset, i la regidora de Cultura, Annamaria Mercader, durant l'acte.
El directora del museu, Gerard Cruset, i la regidora de Cultura, Annamaria Mercader, durant l'acte.
El camp de concentració d'Argelers
El camp de concentració d'Argelers
Pont del Ter enderrocat
Pont del Ter enderrocat
Carta de suport a l'exalcalde republicà Francesc Salís.
Carta de suport a l'exalcalde republicà Francesc Salís.
Màscara antigàs
Màscara antigàs

25.04.2019

El Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí ha aconseguit la cessió d'un important volum de material particular relacionat amb la Guerra Civil, que permetrà conèixer amb més detall el desenvolupament d'aquest tràgic període al municipi. La cessió ha estat formalitzada per 16 persones en el marc d'una campanya de recollida de memòria  material i immaterial que es va promoure arran de la I Jornada de Memòria Històrica Local, celebrada el febrer i març. Amb aquesta iniciativa es vol recuperar el passat històric de la vila en el període comprès entre la Segona República i la transició democràtica. La primera edició es va centrar en la Guerra Civil, amb motiu dels 80 anys de la retirada republicana i l'entrada de les tropes franquistes a Torroella. A banda de les conferències, projeccions i de la visita a l'aeròdrom de Canet, també es va programar una campanya de recollida de materials i memòria oral entre la població. La iniciativa va tenir molt bona acollida i el museu ha pogut gestionar la cessió d'un total de 164 elements, entre objectes, fotografies, relats i documents, provinents de 16 particulars.

Entre els elements cedits es poden destacar dues màscares antigàs, un dipòsit de combustible de l'aeròdrom de Canet, un fusell, una fotografia del camp de concentració de Saint Cyprien, una fotografia del pont del Ter enderrocat, sis dietaris i una carta de suport a l'exalcalde republicà Francesc Salís, datada de l'octubre de 1940. Tot això, només per citar alguns exemples, ja que el conjunt conté cartes personals i documents de gran valor històric, per conèixer amb detall el dia a dia d'aquell trist període.

Tot el material ha estat inventariat, classificat i digitalitzat, i ja es troba a disposició dels investigadors i de tothom que el vulgui consultar. En funció de la seva tipologia, es custodia a l'Arxiu Municipal, al Centre de Documentació o al Fons de Reserva del museu.

Aquest matí s'ha fet a l'auditori de l'equipament un petit acte institucional de tancament i balanç de la campanya, en el que hi han participat algunes de les persones que han cedit material. Per part de l'Ajuntament, l'acte ha comptat amb la presència de l'alcalde, Josep Maria Rufí; del primer tinent d'alcalde, Jordi Colomí; de la regidora de Cultura, Annamaria Mercader i el director del Museu de la Mediterrània, Gerard Cruset. També hi han assistit els tres tècnics que han coordinat el projecte Natàlia Varela, Miquel Sais i Èlia Bantí, que han desenvolupat el projecte en el marc de la seva incorporació al museu, durant sis mesos, a través del Programa de Garantia Juvenil.

16.07.2019

El Ple de Torroella de Montgrí ha aprovat el Codi de conducta d'alts càrrecs i el compromís d'elaborar un Pla anual de control financer, dues... (Llegir més)

16.07.2019

Una setantena de joves provinents dels millors conservatoris, escoles superiors de música d'Europa i institucions, ompliran durant quatre dies... (Llegir més)

04.07.2019

Ahir a la tarda es va portar a terme l'acte simbòlic de lliurament de claus dels horts comunitaris i ecològics que ha promogut l'Ajuntament de... (Llegir més)

04.07.2019

Un total de 28 empreses vinculades amb activitats turístiques dins l’àmbit del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter han estat... (Llegir més)

03.07.2019

L'alcalde de Torroella de Montgrí, Jordi Colomí, acompanyat de diversos regidors del nou equip de govern, ha mantingut aquest matí una reunió... (Llegir més)

28.06.2019

El nou cartipàs de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí per al mandat 2019-2023 vol donar resposta als grans reptes de futur que té el municipi... (Llegir més)

28.06.2019

L'episodi extrem de calor que estem patint ha comportat l'activació simultània del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) i del Pla... (Llegir més)

19.06.2019

El Grup Enderrock i la productora Seed Music, en col·laboració amb l'Espai Ter, han promogut un espectacle de tribut a La Trinca amb motiu de la... (Llegir més)

17.06.2019

Aquest matí, operaris de la Brigada Municipal de Medi Ambient de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí han fet efectiu el tancament de l'accés... (Llegir més)

15.06.2019

Jordi Colomí (UPM) ha estat proclamat aquest migdia alcalde de Torroella de Montgrí amb el suport de 10 dels 17 regidors que configuren el nou... (Llegir més)

12.06.2019

El proper dissabte 15 de juny, a les 12 h, a l'Auditori del Museu de la Mediterrània, se celebrarà el Ple d'investidura que donarà el tret de... (Llegir més)

10.06.2019

Benvolguts, benvolgudes, El proper 15 de juny, coincidint amb la constitució del nou consistori i l’elecció del nou alcalde, posaré fi a... (Llegir més)

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR
eventis