Avisos

Demà arrenquen les XIV Trobades de Música Mediterrània

Combina el programa formatiu amb activitats gratuïtes per al gran públic

10.04.2019

El Museu de la Mediterrània organitza, amb el suport de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, la Diputació de Girona i la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural de la Generalitat de Catalunya, les XIV Trobades de Música Mediterrània, Un mar en cercle els dies 11, 12 i 13 d’abril a Torroella de Montgrí.

En aquesta XIV edició, és mantenen les propostes formatives de qualitat, impartides per professors experts en la seva matèria, amb els tallers de:  DansaEl cercle igualitari. Danses de la regió de Pontos a càrrec de Xristos Sidiripoulos; CançóCantar en cercle per fer ressonar el món. Taller de veu i polifonia a càrrec de Jaume Ayats; PercussióEl so gegant  Taller de timbal tradicional per acompanyar gegants a càrrec d’Albert Garcia i finalment el taller de Percussió + DansaL’Espiral sonor de l’univers. Taller de percussió i gir dervix a càrrec d’Aniol López i Virgínia Joëlle López. Els tallers formatius són de pagament i tenen places limitades. Cal fer inscripció prèvia mitjançant la web del esdeveniment www.trobadesdemusica.cat

Activitats gratuïtes per al gran públic
Per altra banda, cal destacar que les enguany les trobades s’obren a tothom amb un ampli ventall d’activitats gratuïtes al pati del Museu de la Mediterrània, divendres i dissabte, que es transforma en una Illa Cultural, per acollir tot tipus de propostes relacionades amb la cultura popular i tradicional, activitats familiars, concerts, fogueró de cançons, danses...i fins i tot espai gastronòmic. 

En anteriors edicions aquestes activitats es portaven a terme a la Plaça de la Vila, enguany s’han concentrat entorn del Museu de la Mediterrània, com a pol d’atracció, concentrant totes les activitats en un sol espai per potenciar-ne la seva visibilitat.

Del munt de propostes cal destacar-ne les activitats familiars gratuïtes, com el taller de manualitats amb Caricus, jocs tradicionals amb la Cia. de Jocs l’Anònima, contes amb Carro de contes, el fogueró de cançons. Cantada de cançons al voltant del foc, dinamitzada per l’AulaTradi de Salt.

I també és destacable la programació de concerts: “Bufa&Sons” a càrrec de Xavi Lozano; Polifonia tradicional catalana amb el grup Tornaveus; “La Ploma de perdiu” amb Marc Egea i Quirze Egea, Concert “HU!” de música turca, àrab i persa a càrrec de Hames Bitar, Radia Moraleda, Aniol López, Míriam Encinas i Virginia Joëlle López Claessens.

El Museu de la Mediterrània té pel que fa a la música i la cultura popular un dels seus eixos d’acció principals, custodia un important fons de compositors de sardanes i desenvolupa programes de preservació, difusió i estudi de la memòria de músics de cobles orquestres a nivell nacional, l’anomenat projecte “Fer de músic”. Per altra banda, col·labora amb les entitats locals relacionades amb la cultura popular i tradicional. També el Museu fora part de la Xarxa d’entitats de l’Observatori del patrimoni etnològic i immaterial.

Proposta formativa
En aquesta XIV edició, es mantenen les propostes formatives de qualitat, impartides per professors experts en la seva matèria, pel que fa als àmbits de la dansa, cançó i percussió. Amb ells ens endinsarem de forma pràctica i participativa en les músiques mediterrànies.

El programa formatiu d’enguany disposa dels tallers de: 

Dansa – El cercle igualitari
Danses de la regió de Pontos a càrrec de Xristos Sidiripoulos. Pontos és una regió situada al sud del Mar Negre, al nord de l’actual Turquia. Els seus habitants van haver d’exiliar-se i es van dispersar per diversos territoris, i és aquesta diàspora, en bona part, la que manté vives les danses com a part de la pròpia cultura.

Cançó – Cantar en cercle per fer ressonar el món
Taller de veu i polifonia a càrrec de Jaume Ayats. Quan cantem junts cara a cara fent rotllana, l’afinació i el timbre de les veus es poden ajustar fins provocar una brillantor del so especial i lluminosa. Els músics ens diran que fan ressonar uns harmònics concrets. I moltes cultures de la Mediterrània afirmaran que així és com s’ha de cantar, amb el sentiment que junts es fa ressonar el món i se’l fa ser com volem que sigui.

Percussió – El so gegant
Taller de timbal tradicional per acompanyar gegants a càrrec d’Albert Garcia. Aquesta és una formació específicament adreçada a membres de colles geganteres o percussionistes que vulguin conèixer les qüestions principals que cal tenir en compte en la funció d’acompanyament musical de gegants. S’hi treballarà el coneixement del timbal i la seva tasca dins el grup de grallers.

Percussió + DansaL’Espiral sonor de l’univers
Taller de percussió i gir dervix a càrrec d’Aniol López i Virgínia Joëlle López Claessens. El gir és un moviment concèntric i extàsic, una petita porta cap a l’infinita llibertat del cos, de la ment i de l’ànima. Pot arribar a ser una experiència de connexió amb un mateix i l’univers. És una expressió lliure i contemporània inspirada en la tradició sufí del dervixos giròvags, una experiència corporal, no intel·lectual.

Els tallers formatius són de pagament i tenen places limitades. Cal fer inscripció prèvia mitjançant la web del esdeveniment www.trobadesdemusica.cat

Les trobades es clouran amb un concert presentació del nou disc de Biflats, Hummusman a l’Auditori Teatre Espai Ter.

Us recomanem que consulteu tota la programació a la web www.trobadesdemusica.cat

 

09.08.2019

La tradicional presentació del Llibre de la Festa Major, aquest dissabte, a les 18 h, al Museu de la Mediterrània, marcarà simbòlicament el tret... (Llegir més)

13.08.2019

•    El Museu de la Mediterrània i l’Associació d’Amics dels Gegants i Capgrossos de Torroella de Montgrí produeixen l’exposició... (Llegir més)

06.08.2019

L'impacte econòmic, a Torroella de Montgrí i a l'Estartit, dels operadors turístics que ofereixen productes vinculats al turisme actiu es va... (Llegir més)

02.08.2019

La llibretera Maria Teresa Calabús, el medievalista Joan Badia i l’associació Amics dels Gegants i Capgrossos de Torroella de Montgrí seran... (Llegir més)

23.07.2019

Cita imperdible del millor jazz de l'estiu a la Costa Brava, el Jazz Festival l'Estartit reunirà del 25 al 28 de juliol alguns dels grans noms... (Llegir més)

15.07.2019

La revista cultural transfronterera Culturae Magazine publica en el número 20, corresponent al tercer trimestre de 2019, un interessant article... (Llegir més)

22.07.2019

El parc de salut de l'Estartit, emplaçat a la urbanització Els Salats, ha acollit aquest matí la V Trobada d'usuaris dels parcs de salut de l'Alt... (Llegir més)

20.07.2019

L’alcalde de Torroella de Montgri Jordi Colomí; el segon tinent d’alcalde, Josep Martinoy, i la regidora de Cultura, Roser Font, van assistir el... (Llegir més)

16.07.2019

El Ple de Torroella de Montgrí ha aprovat el Codi de conducta d'alts càrrecs i el compromís d'elaborar un Pla anual de control financer, dues... (Llegir més)

16.07.2019

Una setantena de joves provinents dels millors conservatoris, escoles superiors de música d'Europa i institucions, ompliran durant quatre dies... (Llegir més)

Aquest lloc web utilitza "cookies" pròpies i de tercers per oferir-te un millor servei. En navegar-hi n'acceptes l'ús. Més info
ACCEPTAR
eventis