Torroella tanca la segona fase de la consolidació de l'església de Santa Maria del Palau (s. XIII)

Imatge de la darrera visita d’obres realitzada el 31 de gener.
Imatge de la darrera visita d’obres realitzada el 31 de gener.
Imatge de la darrera visita d’obres realitzada el 31 de gener.
Imatge de la darrera visita d’obres realitzada el 31 de gener.

08.02.2019

(08.02.19) L'Ajuntament ha tancat la segona fase del projecte de consolidació de l'església romànica de Santa Maria de Palau (s. XIII) i ja ha planificat la tercera fase, que es desenvoluparà durant el 2019. Poc a poc es va avançant en la recuperació d'un element patrimonial que es trobava en un avançat estat de degradació. Aquest procés s'ha revertit i s'està garantint la consolidació de les estructures que es conserven d'un dels conjunts patrimonials més singulars del massís del Montgrí.

Les principals actuacions de la segona fase s'han centrat en la coberta de la nau principal i en els murs. A la coberta s'hi han col·locat teules de recuperació i teula envellida a la part de canal. També s'ha reconstruït el mur capcer segons els vestigis apareguts a la primera fase de l'obra, desenvolupada la tardor de 2017. La reconstrucció s'ha fet amb pedra de la zona per deixar rematada aquesta façana de l'edifici. Així mateix, s'ha donat un millor acabament a les seccions dels murs, que han estat reconstruïts parcialment per donar una major coherència visual a les restes del conjunt.  També s'ha portat a terme el remat dels ràfecs laterals de la nau seguint la tipologia de teula en voladiu sobre peça de pedra calissa.

La part d'obra va estar precedida, aquest estiu, per treballs arqueològics de desenrunament parcial de l'interior de l'església amb l'objectiu de facilitar el treball en el seu interior. La intervenció va concloure amb la redacció d'un informe de comprovació de les hipòtesis de la cronologia històrica.

Com en la primera fase de l'obra, l'actuació està cofinançada per la Diputació de Girona (15.000 euros) i l'Ajuntament de Torroella de Montgrí (10.000 euros).

La regidora de Cultura, Annamaria Mercader, es mostra molt satisfeta del desenvolupament dels treballs i assegura que poc a poc es va recuperant un element patrimonial que es trobava en un avançat estat de degradació i es podria haver enrunat i perdut definitivament si no s’hi hagués actuat.

Joia del romànic, al Montgrí
L'església, del s. XIII, de gòtic primitiu o tardo-romànic, s'emplaça en continuïtat a les restes d'un assentament d'època romana. La seva arquitectura manté els elements essencials del romànic avançat del segle XII de la comarca: volta apuntada, portes d'arcs en degradació, finestres de doble biaix i arcs de mig punt i parament de carreus ben escairats i allisats que formen filades ben seguides, a més de la inexistència d'absis semicirculars.

18.04.2024

Les obres guanyadores de la VIIª edició dels Premis literaris El Càlam de Sant Jordi són les següents: Pel que fa a la modalitat PROSA, les... (Llegir més)

18.04.2024

El novembre de 2023, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va aprovar, provisionalment, la nova ordenança d’ocupació de la via pública, espais... (Llegir més)

16.04.2024

El Museu de la Mediterrània continua treballant en fer gran el projecte Fer de Músic, un treball de recuperació, preservació i divulgació, a... (Llegir més)

15.04.2024

Benvolgudes famílies, Us informem que properament s’obrirà el període de preinscripció i matrícula per al curs escolar 2024-2025 a les... (Llegir més)

12.04.2024

Les obres d’ampliació del CAP de Torroella de Montgrí han finalitzat aquest mes d’abril i han permès doblar el nombre de consultes del centre,... (Llegir més)

10.04.2024

Aquest mes d’abril, el consistori torroellenc ha començat a utilitzar aigua regenerada de la Depuradora del municipi, per netejar la via pública,... (Llegir més)

04.04.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí condemna fermament l’atac masclista i de violència vicària que ha passat a Bellcaire d'Empordà aquesta... (Llegir més)

02.04.2024

Benvolguts/des, Us informem que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert una convocatòria pública de subvencions a entitats del municipi... (Llegir més)

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis