La platja de l'Estartit torna a tenir aquesta temporada, per segon any, una sepiera visitable pels banyistes. Es tracta d'una estructura feta amb llentiscle i branques de pi, situada dins de la zona abalisada de bany, a uns 2-3 metres de fondària, que té com a objectiu facilitar la posta dels ous de sèpies i calamars. L'actuació s'emmarca dins del Projecte Sèpia, iniciat fa dos anys a l'Escala amb l'objectiu d'afavorir la reproducció d'aquests cefalòpodes.
La sepiera es troba emplaçada davant del Càmping el Molino i el Xiringu, just davant de la torre de vigilància de Rescatadores. És fàcilment visitable amb ulleres i no té cap restricció d’accés. Es recollirà al setembre, quan hagi finalitzat el període de màxima activitat reproductiva. D’aquesta manera també s'evitarà que les llevantades la facin malbé.
El Projecte Sèpia compta aquest any amb 2 quilòmetres de sepieres i incubadores col·locades entre les costes de l'Escala i l'Estartit. En aquesta tercera temporada s'ha decidit apostar plenament pels dos sistemes ja provats amb èxit anteriorment. Així, també es disposa de les dotze incubadores en que l'any passat ja es va assegurar la reproducció d'uns 800.000 ous de sèpia i calamar recuperats de les xarxes dels pescadors. Les sepieres son una rèplica d'algunes de les actuacions que el Projecte Sèpia fa a mar obert, per tal que el públic pugui comprendre-les i pugui tenir una experiència més propera.
Sílvia Comas, regidora de Gestió Costanera i Platges, argumenta que aquestes instal·lacions pretenen fer difusió del projecte, en el que participen l'Ajuntament de Torroella i els pescadors artesanals de la Confraria de l'Estartit, i esdevenen, a la vegada, un recurs turístic. Assegura que el Projecte Sèpia és una magnífica iniciativa que combina un projecte científic i un recurs de dinamització de la destinació. En aquest sentit, recorda que el mes de juny es van desenvolupar les I Jornades de la Sèpia, que van aplegar 23 restauradors de Torroella, l'Estartit i l'Escala, una experiència que es repetirà l'any vinent i exemplifica el treball en xarxa que es pot desenvolupar sota el paraigües que implica el Parc Natural com a marca de qualitat.
El Projecte Sèpia és coordinat pel biòleg Boris Weitzmann i el pescador escalenc Isaac Moya, amb l'Ajuntament de l'Escala i el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter com a patrocinadors principals.