L’escola bressol municipal El Petit Montgrí, de Torroella de Montgrí, ha obtingut el distintiu com a Escola Verda, després de superar amb èxit un procés de certificació que ha durat, aproximadament, dos anys. Es tracta d’una acreditació promoguda pels departaments de Territori i Sostenibilitat, i d’Educació, que reconeix aquells centres que integren de manera transversal els valors i la difusió de la sostenibilitat i el respecte cap al medi ambient. Amb aquest reconeixement, l’escola bressol municipal, amb el suport de l’Ajuntament, fa un pas més en el seu compromís amb la sostenibilitat que s’ha convertit, des de fa uns anys, en un element estratègic de la gestió interna, l’educació i la relació de l’escola amb l’exterior.
El Petit Montgrí, que es va inaugurar el 2006 i gestiona Suara Cooperativa, va iniciar el curs 2015/2016 el procés per aconseguir aquesta certificació, a partir d’un treball col·laboratiu entre tota la comunitat educativa.
Les educadores van participar en un seminari de formació i la documentació elaborada va ser aprovada el mes de juny del 2016. Des del centre es va fer un important treball per aconseguir una escola més sostenible: es va fomentar el reciclatge separant els diferents residus; i es van crear diferents projectes com el treball del jardí o la creació de menjadores pels ocells, entre d’altres iniciatives. També es va fer un important treball per millorar els coneixements de tota la comunitat educativa, especialment dels més petits i les seves famílies, en aspectes relacionats amb el medi ambient i el desenvolupament sostenible.
L’objectiu d’aquest treball també era el de reforçar positivament els valors i les actituds de respecte i cura envers el medi ambient, així com els vincles de participació i cohesió social a la comunitat educativa. El Petit Montgrí aposta per una metodologia que contempla la natura com a font d’aprenentatge pels infants. El curs passat, l’equip va participar en la formació amb altres escoles verdes treballant el projecte i va seguir programant accions, un procés que ha culminat aquesta tardor amb l’assoliment del distintiu.
El Petit Montgrí és la primera Escola Verda del municipi. En aquest sentit, la regidora de Medi Ambient, Sandra Bartomeus, i la d’Educació, Anna Maria Mercader, volen agrair l'esforç fet per la comunitat educativa del Petit Montgrí (direcció, educadores i famílies) per fer aquest pas endavant i es posen a disposició de la resta de centres educatius del municipi per ajudar-los a convertir-se també en Escoles Verdes. Coincideixen que només incorporant els valors de respecte al medi ambient en l'educació dels nostres infants i joves aconseguirem una societat més respectuosa amb la natura. En aquest sentit, recorden que al municipi ja hi ha un altre centre, el CEIP Guillem de Montgrí, que està treballant en la mateixa línia.
Nuri Mir, membre de l'equip educatiu i Mònica Arribas, directora del Petit Montgrí, el 25 de novembre, en el moment de recollir el distintiu d'Escola Verda, de mans del director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, i el sub-director general d'Innovació, Formació i Orientació del Departament d’Ensenyament, Àngel Domingo.
Què és una Escola Verda
Una Escola Verda és un centre educatiu que forma part activament d’una xarxa de centres que incorporen l’educació per a la sostenibilitat en el seu projecte educatiu i que, per tant, integren els continguts i valors de la sostenibilitat en el seu currículum i en la gestió del centre, i s’impliquen de forma activa en la millora del seu entorn, promovent-hi la participació activa de tota la comunitat educativa.
Per incorporar-se a la xarxa d’escoles verdes cal que el centre educatiu faci una formació específica que té, entre d’altres, l’objectiu de realitzar una diagnosi de la situació de partida del centre en els quatre contextos del Programa (currículum, gestió, participació i entorn) i definir, a partir d’aquesta diagnosi, uns objectius estratègics sobre la base de les quals anar concretant les accions que han d’integrar-se en la Programació general anual del centre.
Un cop realitzada aquesta formació inicial i presentada la documentació que se’ls demana, el centre s’incorpora a un seminari territorial d’equips de centre.