Avisos

El nou servei d’escombraries i neteja comportarà la renovació de tots els vehicles i contenidors

07.10.2014

L'1 de novembre es posarà en marxa el nou contracte del servei d'escombraries, neteja viària, manteniment de platges i clavegueram de Torroella de Montgrí, que gestionarà l’empresa Urbaser, en substitució de l’anterior concessionària Fomento de Construcciones i Contratas (FCC). La nova concessió permetrà fer un gran salt de qualitat pel que fa a les prestacions del servei, ja que serà objecte d’una renovació total. L'alcalde, Jordi Cordon, acompanyat pel regidor de Serveis i Neteja, Genís Dalmau, ha signat aquest migdia el nou contracte amb els representants d'Urbaser, per un import anual de 2.389.603,47 euros i una durada d’onze anys (26.285.638,18 euros), prorrogable anualment fins a dos anys més com a màxim.

L'alcalde, Jordi Cordon, ha assenyalat que aquest contracte representarà un abans i un després en el servei, ja que permetrà destinar més i millors recursos a una tasca fonamental per a la bona imatge i la qualitat de vida de la població. Ha destacat que la nova concessió fa una aposta decidida per tot allò relacionat amb la sostenibilitat i que el nou model de gestió integral és una garantia per a una major eficiència i un major estalvi. També ha volgut reconèixer la bona tasca que s’ha fet a nivell tècnic per tal de preparar la plica d’un concurs tan complex i el paper del comitè d’experts extern que ha estat l’encarregat d’avaluar les ofertes presentades al concurs. D'altra banda, també ha destacat la rebaixa de pràcticament 125.000 euros anuals que comportarà el nou contracte respecte el preu inicial de sortida de la plica del concurs, fet que representarà un estalvi d'1.385.000 aproximadament, en 11 anys.

Més serveis i millors recursos

Fins ara l’Ajuntament disposava de diferents gestors per a cada servei, però amb el nou contracte, la gestió serà integral, amb un únic operador, la qual cosa permet rebaixar costos aplicant economies d'escala.

La nova concessió comportarà la renovació de la flota de vehicles, on es fa una clara aposta per la sostenibilitat. Tots utilitzaran biodièsel o dièsel i en alguns casos seran elèctrics, de tal manera que seran més respectuosos amb el medi ambient i faran menys soroll. A més, els vehicles que utilitzen aigua per dur a terme la seva tasca (neteja amb aigua a pressió, neteja de contenidors) utilitzaran aigua regenerada de la depuradora. També es renovaran tots els contenidors i s’incrementaran d’un 40% els punts de recollida a la via pública, on hi haurà les 5 fraccions, tant de rebuig com de selectiva. D'aquesta manera es facilitarà al ciutadà la tasca de reciclatge perquè no caldrà fer dos viatges, com passa en molts casos, per dipositar les diferents tipologies de residus. A partir d’ara serà la mateixa empresa la que recollirà tant el rebuig, com la selectiva, fracció que gestionava el Consell Comarcal del Baix Empordà.

Com a millores, en el cas de la recollida orgànica, en temporada mitja es doblarà la freqüència (de 3 a 6 dies) i en temporada alta es passarà a 7 dies.

També s'incrementaran els dies de recollida de voluminosos de manera concertada, d' 1 a 3 dies.

Una novetat important és la creació d'una brigada de neteja d'espais naturals durant la temporada alta que incidirà, sobretot, en els accessos a les platges i la neteja de cales menys accessibles.

A la deixalleria municipal també s'implementaran canvis, amb la incorporació d'un espai per als desballestament de voluminosos. D'aquesta manera es podran separar els residus de cadascun d'ells. Abans de desballestar es valorarà si el residu pot ser reutilitzat i es deixarà en un apartat per tal que algun usuari pugui fer-ne ús. Així mateix s'instal·larà una tanca perimetral.

D'altra banda, s'habilitarà al costat de la deixalleria una planta de transferència on es portaran tots els residus de la recollida diària, per posteriorment transportar-los al seu destí final. Amb aquest equipament s'aconseguirà un major estalvi en el transport dels residus fins a les plantes de tractament. Aquest tipus d’instal·lacions també són beneficioses per al medi ambient, ja que limiten la quantitat de residus que no són tractats adequadament per a la seva valorització i redueixen els abocaments incontrolats i la contaminació.

Una altra novetat és la instal·lació de 10 contenidors de poda per a particulars (no jardiners) que s'ubicaran sobretot a les urbanitzacions.

S'implementarà un nou servei de recollida porta a porta d'envasos entre els comerciants (d'un a tres dies en funció de la temporada). Els usuaris es poden beneficiar d'una bonificació en la taxa.

Finalment, s'incorporarà a la flota de vehicles un camió cuba per fer actuacions de manteniment permanent i actuacions d'urgència si s'escau en el clavegueram. Fins ara es feia a través d'una empresa externa.

La totalitat dels llocs de treball de la concessió vigent queden subrogats al nou contractista, de manera que se’n garanteix la seva continuïtat.

Una complexa tramitació

L’entrada en servei de la nova concessió s’ha endarrerit respecte les previsions inicials atès que el procediment de concurs i contractació ha estat objecte d’una complexa tramitació, condicionada per diversos recursos davant del Tribunal Català de Contractes del Sector Públic (TCCSP), abans denominat Òrgan Administratiu de Recursos Contractuals de Catalunya (OARCC). Es tracta d’un nou ens creat per la Generalitat amb l’objectiu de resoldre recursos especials en matèria de contractació, que ha hagut d’intervenir en nombrosos concursos similars al del nostre municipi. En l’actualitat manté paralitzades d’altres adjudicacions. De tots els processos que el TCCSP té sobre la taula, el del nostre Ajuntament ha estat el primer que podrà tirar endavant.

18.04.2024

Les obres guanyadores de la VIIª edició dels Premis literaris El Càlam de Sant Jordi són les següents: Pel que fa a la modalitat PROSA, les... (Llegir més)

18.04.2024

El novembre de 2023, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va aprovar, provisionalment, la nova ordenança d’ocupació de la via pública, espais... (Llegir més)

16.04.2024

El Museu de la Mediterrània continua treballant en fer gran el projecte Fer de Músic, un treball de recuperació, preservació i divulgació, a... (Llegir més)

15.04.2024

Benvolgudes famílies, Us informem que properament s’obrirà el període de preinscripció i matrícula per al curs escolar 2024-2025 a les... (Llegir més)

12.04.2024

Les obres d’ampliació del CAP de Torroella de Montgrí han finalitzat aquest mes d’abril i han permès doblar el nombre de consultes del centre,... (Llegir més)

10.04.2024

Aquest mes d’abril, el consistori torroellenc ha començat a utilitzar aigua regenerada de la Depuradora del municipi, per netejar la via pública,... (Llegir més)

04.04.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí condemna fermament l’atac masclista i de violència vicària que ha passat a Bellcaire d'Empordà aquesta... (Llegir més)

02.04.2024

Benvolguts/des, Us informem que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert una convocatòria pública de subvencions a entitats del municipi... (Llegir més)

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis