Avisos

Torroella de Montgrí aprova el primer pla municipal gironí que integra salut, benestar i desenvolupament sostenible

12.06.2020

El Ple de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va aprovar ahir al vespre el Pla Municipal de Salut i es converteix, així, en el primer de les comarques gironines que disposa d’un innovador instrument que situarà la salut, el benestar i el desenvolupament sostenible en el centre de la gestió municipal. Amb l’aprovació plenària, es tanca un procés iniciat el maig de 2017 que s’ha dut a terme amb el guiatge del Dipsalut i de la Càtedra de Promoció de la Salut de la UdG, i amb la col·laboració de l’Agència de Salut Pública. Per a la seva elaboració s’ha comptat amb la participació d’entitats, ciutadania, professionals externs, tècnics de l’Ajuntament, i tots els grups municipals del consistori. El pla es va aprovar amb els vots a favor dels grups municipals d’UPM i ERC (al govern), JxCAT, CambTE, L’EST, Cs, i l’abstenció de CUP.

A partir d’ara, doncs, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ja pot començar a desplegar les accions definides en el pla per donar resposta a les necessitats que s’han detectat durant l’exhaustiva fase de diagnosi sobre la realitat municipal. Es parteix del fet que la salut d’una població depèn en un 80 % de factors aliens al que és la sanitat, per la qual cosa, el document incorpora la salut en totes les polítiques públiques com a nou model de governança. D’aquesta manera, es vol millorar la salut pública a través de la intervenció en els estils de vida i els factors mediambientals, socio-econòmics i desenvolupament personal.

Prioritat municipal
L’alcalde, Jordi Colomí, ha volgut ressaltar la importància que tindrà aquest pla i ha assegurat que «les seves propostes marcaran moltes de les futures decisions que, com a administració local, haurem d’assumir i incloure en moltes de les polítiques i molts dels projectes que es prendran des de totes les àrees. Aquest full de ruta serà transversal i compartit, i serà en el futur una eina essencial perquè la nostra gent, els nostres ciutadans i ciutadanes, visquin i convisquin encara molt millor en el seu dia a dia». Colomí argumenta que aquesta eina és molt útil, per exemple, en contextos de crisi sanitària com l’actual, i destaca el fet que hi ha un gran àmbit de mesures relacionades a protegir i impulsar l’activitat vinculada a la destinació turística.

Importants actius de salut i benestar
Durant la fase de diagnosi, es va concloure que Torroella de Montgrí compta amb actius molt potents per contribuir d’una manera efectiva a millorar la prevenció de malalties i la protecció i promoció de la salut i el benestar de la població. Entre les fortaleses municipals es destaquen la qualitat del seu entorn natural i urbà, l’aposta decidida que ha fet l’Ajuntament per la sostenibilitat, la dinamització cultural, la millora del benestar i les polítiques actives de salut.

Exemple de bones pràctiques
El Pla Municipal de Salut és una eina de planificació i gestió de les accions a desenvolupar per a la protecció i promoció de la salut, a través de la intervenció en els estils de vida i els factors mediambientals que hi intervenen. És un procés de planificació transversal i participatiu, que implica totes les àrees de l’Ajuntament i entitats relacionades amb la salut. El pla prioritzarà, ordenarà i planificarà les accions relacionades amb la salut local, a fi de promoure el benestar físic, social i emocional de la ciutadania des d’una perspectiva transversal. També coordinarà els diferents agents i recursos del territori que impacten en la salut.

Dipsalut, en col·laboració amb la Càtedra de Promoció de la Salut de la Universitat de Girona i amb diversos municipis de la demarcació, duu a terme un pla pilot d’elaboració de Plans municipals de salut, benestar i desenvolupament sostenible. Es pretén generar metodologia i coneixement que, després, es pugui posar a disposició de tots els ajuntaments gironins. En aquest sentit, l’alcalde, Jordi Colomí, afirma que Torroella de Montgrí esdevindrà un municipi referent pel que fa al desenvolupament i a l’aplicació d’aquest tipus de plans, com també ho són en matèria de desenvolupament sostenible i polítiques culturals.

18.04.2024

Les obres guanyadores de la VIIª edició dels Premis literaris El Càlam de Sant Jordi són les següents: Pel que fa a la modalitat PROSA, les... (Llegir més)

18.04.2024

El novembre de 2023, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí va aprovar, provisionalment, la nova ordenança d’ocupació de la via pública, espais... (Llegir més)

16.04.2024

El Museu de la Mediterrània continua treballant en fer gran el projecte Fer de Músic, un treball de recuperació, preservació i divulgació, a... (Llegir més)

15.04.2024

Benvolgudes famílies, Us informem que properament s’obrirà el període de preinscripció i matrícula per al curs escolar 2024-2025 a les... (Llegir més)

12.04.2024

Les obres d’ampliació del CAP de Torroella de Montgrí han finalitzat aquest mes d’abril i han permès doblar el nombre de consultes del centre,... (Llegir més)

10.04.2024

Aquest mes d’abril, el consistori torroellenc ha començat a utilitzar aigua regenerada de la Depuradora del municipi, per netejar la via pública,... (Llegir més)

04.04.2024

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí condemna fermament l’atac masclista i de violència vicària que ha passat a Bellcaire d'Empordà aquesta... (Llegir més)

02.04.2024

Benvolguts/des, Us informem que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí ha obert una convocatòria pública de subvencions a entitats del municipi... (Llegir més)

26.03.2024

Els camps d'esports de Torroella de Montgrí i de l'Estartit tornaran a ser unes de les seus oficials del reconegut torneig MICFootball, que es... (Llegir més)

Cercador
Etiquetes
eventis