• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Illes Medes Imprimir Correu-e

Les Illes Medes són un arxipèlag de 21,5 hectàrees situat a poc més d'un quilòmetre del litoral de l'Estartit. Geològicament representa la cua emergida del massís del Montgrí. Es tracta de l'arxipièlag més gran da Catalunya. Està format per set illots i algun escull. En el fons marí i la part emergida s’hi han identificat fins a 1.345 espècies, algunes en perill d’extinció. La part terrestre ha esdevingut un paradís ornitològic i acull la concentració més important d’ardeids de Catalunya, després del delta de l’Ebre. Els ocells per excel·lència són els gavians de potes grogues, que formen una de les colònies més grans del Mediterrani.

El que determina el valor excepcional de les Medes és el seu medi marí, on trobem paisatges d'indubtable valor com parets verticals amb comunitats de coral·ligen, praderies de posidònia, fons poc profunds dominats per algues i les coves i túnels excavats al llarg dels anys pels fenòmens naturals. Les illes presenten una dissimetria molt acusada entre els extrems est i oest. Mentre que al vessant oriental trobem penya-segats tallats en vertical que s'endinsen d'igual manera als fons marins fins a uns 50 m de fondària, l'occidental té pendents més suaus, que faciliten una accessibilitat més còmoda a l'illa.

La Llei 19/1990, de 10 de desembre, de conservació de la fauna i flora del fons marí de les illes Medes, la van convertir en la primera àrea protegida marina de Catalunya.

Més tard, amb l'aprovació del Pla d'espais d'interès natural l'any 1992 (Decret 328/1992) es va fer efectiva la protecció del Montgrí, la part emergida de les illes Medes i també una part dels aiguamolls del Baix Empordà. 
 

Pla rector d'ús i gestió (PRUG)

En data 14 de novembre de 2008, es va publicar al DOGC (núm. 5258) el Decret 222/2008, d'11 de novembre, pel qual s'aprova el Pla rector d'ús i gestió de l'àrea protegida de les illes Medes.

El PRUG és l'instrument que permet la planificació de la gestió de l'àrea protegida per un període de 4 anys, a partir de l'establiment d'una sèrie d'objectius dirigits a garantir la conservació i millora dels valors naturals de l'àrea protegida, tot regulant els usos turístics, recreatius, esportius, educatius i científics, així com la pesca professional en l'Àrea Protegida de les Illes Medes.

D'acord amb la Llei 15/2010, de 28 de maig, de declaració del Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, aquest PRUG continúa vigent en el seu àmbit d'aplicació, que es correspon amb la Reserva natural parcial marina de les Medes i la seva zona perifèrica de protecció, fins que no s'aprovi el Pla Rector d'Ús i Gestió del Parc Natural.

Pla rector d'ús i gestió de l'Àrea Protegida de les Illes Medes

Ordre MAH/346/2009, de 6 de juliol, per la qual es modifiquen els annexos 1 i 6 del document normatiu del Pla rector d'ús i gestió de l'àrea protegida de les Illes Medes, aprovat pel Decret 222/2008, d'11 de novembre. (DOGC 5420, 14/07/2009)

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit