• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Agenda 21 local Imprimir Correu-e

Què és l'Agenda 21 Local?

La Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament, celebrada a Rio de Janeiro l'any 1992 (la Cimera de la Terra), va aprovar el Pla d'acció per al desenvolupament sostenible en el segle XXI, anomenat Agenda 21. L'objectiu principal consisteix a fer compatible el progrés econòmic i social amb el respecte pel medi i la millora de la qualitat de vida de les persones.

Objectius
Una Agenda 21 és un model de diagnosi i formulació de polítiques municipals de sostenibilitat. Aquest model, que es publica en forma de guia, elabora estratègies i un programa de mesures integrades per afrontar els efectes de la degradació ambiental i promoure un desenvolupament compatible amb el medi ambient i sostenible en tots els països.

Un dels eixos d'actuació tractats específicament són els nuclis de població, i es tenen com a accions prioritàries l'abastament d'aigua, la gestió dels residus i la contaminació i sanitat urbanes, interconnectant-les amb altres vectors hortizontals com ara el tipus de desenvolupament, la pobresa, l'educació, els recursos del sòl, l'aigua dolça, els aliments, etc.

Segons es desprèn d'aquest document, l'acció esglaonada i coordinada des del nivell governamental fins al nivell individual és essencial per portar a terme els objectius fixats, i atorga a les administracions locals un paper vital en adoptar formes d'actuació i funcionament sostenibles, i en l'educació i la mobilització del públic a favor del desenvolupament sostenible, com a estructura de govern més propera a les persones. Així mateix, aquesta acció ha de comportar un procés participatiu que involucri els principals sectors socials i econòmics del municipi.

En aquesta línia, l'Agenda 21 fomenta l'adopció d'estratègies locals per assolir els objectius del desenvolupament sostenible en la dimensió territorial municipal: es tracta de les Agendes 21 Locals. L'International Council for Local Environment Initiatives (ICLEI), òrgan internacional creat arran de la Cimera de Rio, ha elaborat la European Local Agenda 21 Guide, com a document guia per als municipis i agents interessats a sumar-se a aquesta iniciativa

L'Agenda 21 de Torroella de Montgrí i l'Estartit

El 1998, a partir d'un acord del Ple municipal, l'Ajuntament s'adhereix i signa la Carta d'Aalborg com a primer pas per iniciar la seva Agenda 21.

A principi de l'any 2002, l'Ajuntament va signar un conveni amb la Universitat de Girona perquè un equip tècnic impulsés tot el procés d'elaboració de l'Agenda 21 al nostre municipi.

Un equip d'unes 15 persones de Torroella i l'Estartit van configurar la Comissió Tècnica de Seguiment que, com a coneixedores del territori, eren les encarregades d'assessorar i orientar l'equip tècnic sobre els diferents aspectes de l'auditoria i del procés participatiu. En aquesta Comissió hi havia representants polítics, del món econòmic, del món associatiu, tècnics de l'Ajuntament, etc.

Durant aproximadament un any i mig es van anar concretant les diferents fases del Pla d'acció local per a la sostenibilitat (PALS), que va ser aprovat finalment per unanimitat, el 8 de maig de 2003. És important destacar que aquest document no està pas tancat, sinó que té un programa de seguiment per assegurar que les accions es van portant a terme.

L'Agenda 21 del Baix Ter

El juliol de 2005, els ajuntaments del Baix Ter —a excepció de Foixà, que s hi incorpora el febrer de 2006— s'agrupen i adjudiquen el contracte de consultoria i assistència per a la redacció d un Pla d acció local per a la sostenibilitat. El nostre municipi també s'hi adhereix tot i disposar d'un PALS propi, ja que es detecta la necessitat d´adequar-lo i actualitzar-lo al del conjunt de municipis del Baix Ter.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit