• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Projecte Life Pletera (2014-18) Imprimir Correu-e

El juliol de 2014 es va iniciar el desenvolupant del projecte Life Pletera, que té com a objectiu desurbanitzar i recuperar la funcionalitat ecològica dels sistemes costaners de la Pletera, a l’Estartit. Això implica eliminar les parts parcialment urbanitzades i retornar l’espai al seu estat natural. Es tracta d’una iniciativa pionera a la Mediterrània.

La maresma de la Pletera inclou un conjunt de llacunes costaneres que van desaparèixer el 1986 per la construcció, a primera línia de mar, d’un passeig i sis illes d’habitatges, de les quals només se’n va completar una. Per fer-ho possible es van abocar tones de runa per enterrar uns aiguamolls preexistents de valor incalculable.

La restauració de l’espai permetrà recuperar el sistema de maresmes, restituir el seu valor ecològic i convertir l’espai en un recurs turístic mediambiental molt potent.

Segueix-nos a:

L’execució del projecte s’ha desglossat en quatre anualitats (2014-2018):

-        Estudis previs, procés de participació ciutadana i elaboració del projecte executiu

-        Actuació sobre el terreny per retirar la runa

-        Tasques de difusió i creació d’itineraris

-        Realització de possibles correccions o millores que es considerin oportunes.

El projecte vol demostrar que en una zona amb tanta pressió urbanística encara és possible la restauració de zones alterades i la recuperació de la seva plena funcionalitat ecològica.

L’execució d’aquest ambiciós projecte de desurbanització i restauració d’un espai natural es porta a terme en el marc del programa LIFE+  de la Unió Europea (UE), que aporta 1,9 milions d’euros, el 75% del pressupost complet (2,7 milions d’euros). La resta l’aporten l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, com a beneficiari del projecte; el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, la Càtedra d’Ecosistemes Litorals Mediterranis de la Universitat de Girona (UdG) i l’empresa pública Tragsa, com a socis; i la Diputació de Girona, com a cofinançadora.

 

(Treballs de mostratge en el marc del seguiment científic)

  

(Vista aèria de l'àmbit de la Pletera, amb la desembocadura del Ter al fons)

Antecedents

La desurbanització de la Pletera representa la culminació d’una vella aspiració municipal que va començar el seu procediment administratiu arran de la revisió del pla general de 2002. Es concretaven així, molts anhels, esperances i esforços d’un ampli sector de la població i també de la Costa Brava, que havien treballat en la preservació i posada en valor del nostre territori.

El pla general que es va aprovar l'any 1983 va declarar com a sòl urbanitzable el sector de la Pletera, uns solars a primera línia de mar entre la urbanització Els Griells i la llacuna de Fra Ramon. Tres anys més tard es va començar a construir el passeig, segons un projecte que preveia l'edificació de sis illes de cases, de les quals només se'n va arribar a completar una. Les obres per fer el passeig van portar tones de runa a la zona que es van fer servir per enterrar uns aiguamolls de valor incalculable. El pla general de 2002 va transformar el sector en no urbanitzable.

L'any 2006 la Secretaria General para el Territorio i la Biodiversidad, del Ministerio de Medio Ambiente, va encarregar a l'enginyeria ABM el projecte de restauració ambiental. Fins i tot, l’Estat va  anunciar que la desurbanització de la Pletera s’iniciaria la tardor de 2008. Malgrat el compromís, els ajustos i les retallades que es van aplicar arran de la crisi van impedir que el projecte es dotés de partida pressupostària. L'alternativa per fer-lo viable, atès l’advers context econòmic, passava per aconseguir un projecte Life, com finalment ha estat possible.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit