• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Història Imprimir Correu-e
Índex de l'article
Història
Continuació
Totes les pàgines

Torroella de Montgrí és un municipi amb un bagatge històric molt important. Només cal fer una passejada pels racons del territori per anar descobrint les empremtes que han anat deixant els nostres avantpassats.

Comencem pel massís del Montgrí. Allà, al vessant sud de la muntanya del Montgrí, hi trobem el cau del Duc de Torroella, una cova natural que va ser ocupada a la prehistòria, ara fa uns 300.000 anys, durant el paleolític inferior. Es tractava de comunitats de caçadors i recol·lectors, de l'espècie  anomenada homo erectus, que utilitzaven la cova com a refugi i com a centre de les seves activitats. S'hi han trobat multitud de restes de pedra treballades (com el pic del Montgrí) i òssies -dels animals consumits-. Però l'ocupació del massís va continuar molts més segles, ja que s'han trobat altres restes de diferents períodes històrics, com les coves d'enterrament, d'època neolítica i primera etapa de l'edat dels metalls (cau de les Dents, cau dels Ossos, cau d'en Calvet, cau de l'Olivar d'en Margall, tossal Gros...).

La plana va ser habitada més tard, ja al neolític. Les seves condicions ambientals, amb multitud d'aiguamolls i zones humides i boscoses, la feien poc atraient. Per aquest motiu, aquells homes van viure als petits turons que sobresortien. Hem trobat restes d'aquelles primeres ocupacions al puig Mascaró i, sobretot, a la Fonollera, on se situa el primer poblat estable trobat a l'Empordà, del període del bronze final. 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit