• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies Torroella de Montgrí manté la congelació fiscal i incrementa la reducció de l'endeutament
Torroella de Montgrí manté la congelació fiscal i incrementa la reducció de l'endeutament Imprimir Correu-e

L’Ajuntament aplicarà el 2018 una nova rebaixa de la taxa d’escombraries: un 3% les domèstiques i un 2% les industrials

(10.10.17) L'Ajuntament de Torroella de Montgrí congelarà, un any més, els impostos i taxes municipals i continuarà reduint d'endeutament, gràcies als bons resultats obtinguts per la gestió econòmica i financera. Els números amb què es va tancar l'exercici de 2016 certifiquen una tendència molt positiva que es va concretar en la generació d'un romanent de tresoreria de 611.000 euros. Aquest import es podrà destinar a inversions en actuacions vinculades a sostenibilitat, medi ambient, foment del turisme i reducció del crèdit.

La previsió és que l'endeutament se situï a finals de 2017 en un 63,59%, pràcticament 2 punts per sota de la previsió inicial, i molt lluny del 75% límit que fixa la llei per poder tenir més autonomia de finançament. Aquesta dades es reforcen amb el fet que l'ajuntament està pagant a uns 15 dies de mitjana les factures del proveïdors, una ràtio que també es troba molt per sota del 60 dies de termini que fixa la llei. Això, a banda de ser un bon indicador de solvència i gestió econòmica, genera confiança i oportunitats per aconseguir bons preus.

La proposta d'ordenances fiscals per al 2018 es va aprovar en Ple d'octubre i presenta, com a novetat més remarcable, una nova reducció en la taxa d'escombraries (un 3% les domèstiques i un 2% en les industrials) d'acord amb el full de ruta iniciat el 2015, que fixava una rebaixa del 12% en les domèstiques i del 8% al llarg d'aquest mandat. Les reduccions s'afegeixen a les que ja es van aprovar l'any passat, que també van seguir el mateix percentatge. L'alcalde, Josep Maria Rufí, argumenta que aquesta reducció és possible gràcies a la bona evolució del servei, que ha experimentat un increment molt notable de la recollida selectiva i una reducció del volum de rebuig que es porta a l'abocador. Tot plegat genera una major estalvi en el servei, que l'Ajuntament vol revertir en una disminució del cost que té per al ciutadà.

Per altra banda, el Ple també aprovarà l'amortització anticipada de 141.000 d'un crèdit, amb estalvis generats el 2016. Aquesta operació permetrà generar un gran estalvi en concepte d'interessos. En aquest sentit, cal remarcar que aquest any l'Ajuntament s'ha estalviat 24.000 euros en interessos gràcies a la política de reducció de l'endeutament.

Part del romanent de tresoreria de 2016, en concret 296.000 euros, es destinaran a diferents inversions relacionades amb la sostenibilitat, les més destacades de les quals son: caldera de biomassa per al poliesportiu i l'escola Portitxol, de l'Estartit (50.000 euros); millores en estalvi energètic, principalment en enllumenat públic (60.000 euros); expropiació del rec del Molí (100.000 euros) i nou sistema de calefacció del CEIP Guillem de Montgrí (22.000). 

Les ordenances fiscals per al 2018 també mantenen un important nombre de bonificacions, especialment orientades a persones grans, amb rendes baixes i al foment de l'activitat econòmica.

BONIFICACIONS FISCALS

 

IMPOST SOBRE VEHICLES DE TRACCIÓ MECÀNICA (IVTM):

-    Exempció de pagament per als vehicles utilitzats per persones minusvàlides (grau > 33%)

-    Exempció de pagament per a vehicles agrícoles.

-    Bonificació del 100% per a vehicles històrics.

-    Bonificació del 100% per aquells vehicles que tinguin una antiguitat superior als 25 anys.

-    Bonificació del 40% pels turismes elèctrics, així com aquells que les emissions oficials de CO2 no superin els 120 g/Km.

 

IMPOST SOBRE BÉNS IMMOBLES (IBI):

-    Bonificació del 25% per l’habitatge habitual de famílies nombroses amb renda inferior a 36.000 €.

-    Bonificació del 50% per als habitatges en els quals s’instal·lin sistemes d’aprofitament tèrmic o elèctric d’energia solar i que no estiguin obligats per llei a fer-ho, durant els 5 anys següents a la instal·lació.

 

TAXA D’ESCOMBRARIES DOMICILIARIES:

-    Bonificació del 20% per als ciutadans que estiguin adherits al projecte de compostatge casolà.

-    Bonificació del 60% per als masos que estiguin inclosos al catàleg de masies i cases de pagès.

-    Bonificació del 30% per l’habitatge habitual de les persones majors de 65 anys que visquin soles i tinguin ingressos anuals inferiors a 1,30 IPREM

-    Bonificació del 30% per l’habitatge habitual de les parelles en què un dels dos membres tingui més de 65 anys i l’altre un mínim de 60 anys i tinguin uns ingressos conjunts anuals inferiors a 2,25 IPREM

-    Bonificació del 30% per l’habitatge habitual de les persones amb gran invalidesa (mínim 65%) i que tinguin ingressos anuals inferiors a 1,5 IPREM


TAXA D’ESCOMBRARIES COMERCIALS I INDUSTRIALS:

-    Bonificació d’entre un 0,5% al 5% per recollida selectiva de les activitats d’hostaleria, restaurants, bars, cafeteries i altres activitats que per la seva pròpia activitat generin un tipus de residu que l’Ajuntament hagi establert una recollida separada de la recollida domiciliària i que estiguin adherits a la recollida porta a porta comercial.


BONIFICACIONS FISCALS PER PAGAMENT AVANÇAT DE L’IBI I TAXA D’ESCOMBRARIES INDUSTRIALS I COMERCIALS:

-    IMPOST SOBRE BÉNS IMMOBLES (IBI): 5% per pagar aquest tribut el dia 15 de març per domiciliació bancària (normalment es carreguen la primera setmana de juliol).

-    TAXA D’ESCOMBRARIES COMERCIALS I INDUSTRIALS: 5% per pagar aquest tribut el dia 15 d’abril per domiciliació bancària (normalment es carreguen la primera setmana de setembre).

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit