• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies L'Ajuntament reclama més implicació dels Agents Rurals quan es tanca l'accés a peu al Montgrí pel risc d'incendi
L'Ajuntament reclama més implicació dels Agents Rurals quan es tanca l'accés a peu al Montgrí pel risc d'incendi Imprimir Correu-e

(25.05.2017) L'Ajuntament de Torroella de Montgrí exigeix als Agents Rurals una major implicació en el moment d'activar al massís del Montgrí el nivell 3 del Pla Alfa, el més alt en l'escala de risc d'incendi forestal. Aquesta va ser una de les principals demandes que es van traslladar ahir al migdia a responsables comarcals del cos, durant una reunió de coordinació que es va celebrar a l'ajuntament. A la reunió també hi va ser present un representant de l'ADF Montgrí, Anselm Díaz, un col·lectiu de voluntaris que fa una gran tasca preventiva i de sensibilització en aquest espai natural.

El nivell 3 del Pla Alga implica la prohibició total d'accés a peu i la suspensió de tots els permisos especials per a activitats que poden generar perill d’incendi forestal. La seva activació és decretada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació en funció del mapa diari del perill d’incendis i altres eines d’anàlisi de la situació meteorològica i de la disponibilitat dels combustibles forestals. A partir de la seva activació, són els Agents Rurals qui per llei tenen les competències per adoptar les mesures necessàries per fer efectives les restriccions que implica, tant d'accés a peu, com de suspensió d'activitats. Aquestes restriccions es fan no només per minimitzar el risc d'incendi, sinó per protegir les persones i facilitar les tasques d'extinció en cas d'incendi.

Josep Maria Rufí, alcalde de Torroella de Montgrí, recorda que l'Ajuntament ja presta la màxima col·laboració als Agents Rurals, però reclama un pas més al cos per tal que la major part de la responsabilitat, com passa ara, no recaigui en la corporació local. Recorda que quan s'activa el nivell 3 del Pla Alfa s'ha de comunicar la prohibició d'accés a peu en els principals camins del massís, s'ha de fer difusió de la mesura i també s'ha de fer vigilància. Actualment, malgrat la limitació de recursos tècnics i personals, bona part d'aquestes funcions es fan des de l'Ajuntament i el voluntariat. L'alcalde no nega que l'Ajuntament hagi de tenir un paper important, però lamenta que en l'actualitat supleixi funcions que no li són pròpies i que cal clarificar funcions, responsabilitats i evitar improvisacions.

Recorda que molt sovint es passa d'un nivell 2 a un nivell 3 amb molta rapidesa, i és important activar el protocol amb celeritat, la qual cosa implica mobilitzar efectius policials, comunicatius, mediambientals, etc. Per això, des de l'Ajuntament ja s'ha fet un esforç de coordinació per actuar amb la major celeritat, però tot i així, cal millorar el protocol, amb una major implicació dels Agents Rurals. Així mateix, també cal ser igualment ràpids en la desactivació de les restriccions, per tal de no generar molèsties als usuaris. Cal tenir en compte que en trobem en un entorn natural molt humanitzat, que a l'estiu està molt freqüentat per banyistes i senderistes.

L'any passat es va activar el nivell 3 del Pla Alfa en dues ocasions i justament en un d'elles, el 5 d'agost, es va decretar un incendi a la muntanya del Rocamaura, a l'Estartit.

Pel que fa a la restricció de l'accés motoritzat al Montgrí, es tornarà a decretar, com les darreres temporades, pels voltants de Sant Joan i fins a mitjan setembre, dates que poden fluctuar en funció de les condicions climatològiques.

La trobada es va fer a la sala de reunions municipal, a petició de l'Ajuntament, que vol millorar el protocol d'actuació en el moment d'activar i desactivar el nivell 3 del Pla Alfa. Per part de l'Ajuntament, a la trobada hi van participat l'alcalde, Josep Maria Rufí; la regidora de Medi Ambient, Sandra Bartomeus i el regidor de Seguretat, Josep Martinoy, juntament amb el cap de la Policia Local i el cap de l’Àrea de Medi Ambient.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit