• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

  • ACTIVITATS DESTACADES

Inici INICI Informació municipal Notícies Exposició amb motiu del centenari del naixement del pintor Joan Fuster
Exposició amb motiu del centenari del naixement del pintor Joan Fuster Imprimir Correu-e
(26.01.17) El 25 de gener de 1917 va néixer a Torroella de Montgrí Joan Fuster i Gimpera, un dels artistes més reconeguts i polifacètics que ha tingut la nostra vila al segle XX. Per commemorar aquest centenari, el Museu de la Mediterrània inaugura aquest dissabte 28 de gener, a les 18 h, una exposició que, sota el títol «Joan Fuster, una mirada personal», reivindica la seva figura i reorre la seva dilatada trajectòria a partir de les obres que custòdia la seva família.
 
A través de les peces exposades es vol narrar la llarga, densa i extensa obra d’aquest estimat personatge local, que ha plasmat amb tanta emoció el seu vincle amb Torroella, l’Estartit, Gualta i la zona del Baix Ter. Temes com el paisatgisme, l’estrambotisme, l’escultura, la música, la literatura, entre d’altres, queden representats en aquesta retrospectiva, amb la intenció de presentar i donar a conèixer aquest perfil d’arrel humanista i creativitat desbordant.
 
Centenari del naixement d’un gran artista
 
“Què en trauré d’exposar per tot el món? Què em poden donar? Nom? Fama? Reconeixement? Tot són banalitats i futileses que no serveixen de res. Jo, aquí, sóc feliç.” Aquest era en Joan Fuster més autèntic, un personatge polifacètic i proper, deixeble de Ramon Reig i Josep M. Mascort, i un dels més grans aquarel·listes del Montgrí, el Baix Ter i l’Estartit. Són moltes les llars de torroellencs de naixement, d’adopció i de sentiment que al llarg dels anys han estat decorades amb obres d’aquest gran artista.
 
Tot i que Fuster ha practicat la pintura a l’oli, l’acrílic, l’aiguada, el fresc i el dibuix, entre d’altres, l’aquarel.la és la tècnica que ha acabat esdevenint sinònim del seu estil més identificatiu i personal. D’aquesta manera l’exposició té una part important dedicada a aquesta tècnica, on les marines i els paisatges del Montgrí tenen una presència destacada.
 
 
 
 
El creador de l’Estrambotisme
 
L’obra de Joan Fuster no es relaciona directament amb el surrealisme, encara que val a dir que existeix certa connexió temàtica: allò inversemblant coexisteix amb una realitat propera i reconeixible; la psicoanàlisi no hi té cabuda aquí, però sí que l’exageració i la sorpresa com a protagonistes acaben donant la benvinguda a aquest nou gènere, l’estrambotisme. 
 
L’any 1974 Joan Fuster crea un nou corrent artístic que anomena Estrambotisme, un mot que, segons l’artista, s’adapta a la idiosincràsia de la nostra llengua i a través del qual mostra el seu Empordà particular. Es pot definir com una branca del surrealisme, com un estil amb el que es representen idees que fugen d’allò quotidià i amb el qual s’altera la realitat immediata sense deixar que l’espectador perdi el paisatge de referència. Les obres presents a l’exposició assenyalen aquest Empordà estrambòtic de caire fantàstic i inclús alienígena; una visió totalment fusteriana de l‘entorn.
 
Un artista polifacètic
 
Tot i que la pintura era el que més exercia, Fuster també va explorar i reeixir en altres camps com ara l’escultura, la música, l’escriptura, la història, etc. No va voler encasellar-se mai en una sola disciplina, sinó que li agradava presentar-se com un home transversal, del renaixement, curiós i entusiasmat.
 
A l’exposició hi ha presència de les obres que va realitzar com escriptor, sobretot llibres i petits escrits. Hi ha un espai dedicat a l’escultura, prenent com a punt de partida algunes eines de pagès i material rural, Fuster és capaç de donar-los noves estructures carregades de nou significat. I també hi ha una secció vinculada amb la música on es podrà escoltar una sardana composada per ell i veure diferents partitures dels seus treballs musicals.
 
«Joan Fuster. Una mirada personal» és aquella mirada que cadascú de nosaltres tindrà, individualment, des de les seves experiències i sentiments. Però també serà una mirada singular perquè podrem observar l’obra més íntima, més familiar, aquella que penja de les parets dels seus antics estudis de Joan Fuster i de la casa del seu fill. Una oportunitat única i emotiva de gaudir de les obres extraordinàries d’una gran persona.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit