• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

  • ACTIVITATS DESTACADES

Inici INICI Informació municipal Notícies Destacats experts debatran dissabte al Museu de la Mediterrània sobre la crisi de refugiats a Europa
Destacats experts debatran dissabte al Museu de la Mediterrània sobre la crisi de refugiats a Europa Imprimir Correu-e

(06.10.16) El Museu de la Mediterrània i la Fundació Ernest Lluch organitzen aquest dissabte al matí, a partir de les 10.30 h (accés lliure i gratuït), la XIII Jornada Ernest Lluch, que en aquesta edició reflexionarà sobre la situació derivada de l’arribada de milers de refugiats a les fronteres d’Europa. Hi participaran la consellera de Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, i destacats experts com Anna Terrón, representant especial i portaveu de la Unió per a la Mediterrània (2013-2015), exsecretària d’Estat d’Immigració i Emigració; Gemma Pinyol investigadora associada del GRITIM-UPF i coordinadora al Consell d’Europa de la RECI-Red de Ciudades Interculturales; i membres de l’entitat Proactiva-Open Arms.


El Museu de la Mediterrània i la seva vocació universal

El Museu de la Mediterrània amb l’organització de la Jornada Ernest Lluch té com a objectiu afavorir el debat i la reflexió a l’entorn dels valors que afecten als ciutadans del segle XXI, sense deixar de banda un dels objectius principals del museu: afavorir els valors de l’entesa a partir del diàleg.

Després d’un temps estant sota els focus de l’actualitat, sembla que la crisis dels refugiats a Europa ha passat a un segon pla. Desaparegut dels grans titulars aquest sembla un tema que va perdent la seva importància. Tot i així ens trobem davant una situació que ha provocat un profund terratrèmol a les estructures polítiques del continent Europeu, i que les seves conseqüències seran llargues i difícils de gestionar. Molts ciutadans Europeus es pregunten on queden aquells valors democràtics de solidaritat, dignitat i llibertat sobre els quals s’ha construït la Unió Europea i la mala gestió de l’acollida dels refugiats només ha provocat més i més descontentament.

Una de les principals línies de treball del Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí des de la seva fundació, és fer-se ressò i tractar els principals temes entorn la Mediterrània i especialment les qüestions que afecten a les persones que hi viuen. Amb aquesta voluntat s’intenta, mitjançant ponents de prestigi, fer arribar el debat sobre aquestes problemàtiques globals a la població local del municipi. Sempre amb la voluntat de facilitar la comprensió i el diàleg per arribar assimilar la complexa realitat.

Argumentari de la jornada

Amb la jornada “L'impacte de la crisi dels refugiats a Europa” es pretén donar un marc de reflexió plural i contrastada sobre quins són els efectes d’aquesta crisi humanitària en un continent com l’Europeu, així com quina gestió s’ha fet en l’acollida dels refugiats.

La crisi social dels refugiats sembla haver pressionat al màxim els marcs legals en la preservació dels drets dels civils i del respecte del dret d’asil, segons estableixen els acords en dret internacional, per a totes aquelles persones que fugen d’una guerra. També ha esdevingut una crisi que qüestiona profundament els valors ètics, morals i democràtics, doncs la filantropia i la xenofòbia, la solidaritat i el rebuig a l’estranger, amb aquesta dualitat i ambivalència, formen part de les actituds més comunes en una Europa incòmoda davant el repte que planteja la gestió dels refugiats. D’aquesta manera hem pogut veure nombroses mostres d’altruisme i solidaritat, així com l’ascens de partits polítics antiimmigració i escenes de rebuig explícit i violent als refugiats.

Tanmateix, després d’anys de conflicte armat enquistat a Síria i bona part del Pròxim Orient i del temor creixent a Occident al respecte de l’amenaça terrorista de Daesh, el que està en joc són qüestions tan fonamentals com les de garantir el dret a la vida i la dignitat de les persones. Unes poderoses raons que haurien d’obligar als governs a actuar d’una manera més ràpida, organitzada i segura, per tal d’evitar que es deshumanitzi, encara més, una crisi que ha desplaçat a milions de persones.

PROGRAMA XIII JORNADA ERNEST LLUCH A TORROELLA DE MONTGRÍ

-          10:30 h. Obertura de portes, benvinguda i parlament inaugural a càrrec de l’Honorable Sra. Dolors Bassa, consellera de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya

-          11:00 h. Conferència: “L’impacte de la crisi dels refugiats en el si de la Unió Europea” a càrrec d’Anna Terrón. Representant especial i portaveu de la Unió per a la Mediterrània (2013-2015). Exsecretària d’Estat d’Immigració i Emigració. Presidenta d'Instrategies.

-          11:45 h. Pausa i esmorzar

-          12:15 h. Conferència: “La gestió de l’acollida dels refugiats” a càrrec de Gemma Pinyol. Investigadora associada del GRITIM-UPF. Experta del Consell d’Europa al projecte Intercultural Cities i coordinadora al Consell d’Europa de la RECI-Red de Ciudades Interculturales.

-          13:00 h. Taula rodona i col·loqui amb Anna Terrón, Gemma Pinyol i un voluntari de Proactiva-Open Arms

-          14:00 h. Cloenda

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit