• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

  • ACTIVITATS DESTACADES

Inici INICI Informació municipal Notícies Les "mascaradas" i "cimarronas" de Costa Rica animaran la Festa Major gràcies a un intercanvi apadrinat pels Amics dels Gegants i Capgrossos de Torroella
Les "mascaradas" i "cimarronas" de Costa Rica animaran la Festa Major gràcies a un intercanvi apadrinat pels Amics dels Gegants i Capgrossos de Torroella Imprimir Correu-e

(08.08.16) Torroella de Montgrí acollirà del 19 d'agost a l'1 de setembre una delegació de la Asociación Grupo Cultural Aserrí (Agruca), del municipi d'Aserrí (San José de Costa Rica) en el marc d'un intercanvi cultural que ens permetrà conèixer de primera mà  la tradició local de les mascaradas i cimarronas, així com la seva música i danses populars. Es tracta d'un dels elements més singulars del patrimoni cultural del país. La visita representa la torna de la que l'octubre de 2014 va realitzar a Costa Rica l'associació d'Amics dels Gegants i dels Capgrossos de Torroella de Montgrí, per divulgar a diferents poblacions d’aquest país la importància dels gegants, dels capgrossos i de la gralla en la cultural popular i tradicional catalana. L'intercanvi està promogut pel govern de Costa Rica i el Cercle Internacional dels Amics dels Gegants, i compta amb el suport de l'Ajuntament de Torroella de Montgrí.

Gràcies a aquest intercanvi, les mascaradas i cimarronas tindran un protagonisme molt especial i actiu durant la Festa Major de Sant Genís, ja que participaran en diferents actes. El 24 d'agost faran una taller de máscaras a l'aula taller del Museu de la Mediterrània, en el marc de l'activitat de vestir els gegants (17 h) i més tard, a La Sala (19.30 h), hi haurà l'acte de presentació al municipi, amb parlaments, música en directe i la projecció d'un documental sobre la visita que van fer a Costa Rica els Amics dels Gegants i dels Capgrossos. L'endemà, el dia 25 participaran a la tradicional cercavila de Sant Genís i el dia 26 al Vermut explosiu. Cal remarcar, però, que la primera actuació de carrer en el nostre municipi la realitzaran el 21 d'agost en una cercavila pels carrers de l'Estartit. També actuaran a Girona, l'Escala i Port de la Selva i visitaran Barcelona i Montserrat, entre d'altres punts d'interès.

Una cimarrona és una petita banda de músics, sovint amateurs, pròpia del folklore dels cantons i pobles de Costa Rica. Està formada únicament per instruments de vent i percussió. Té un estil propi que es transmet en la majoria de casos d’oïda, sense partitura. Tenen aquest nom en relació al terme cimarrón, que fa referència a alguns animals assilvestrats que fan molt soroll al seu pas pel poble.
 
Aquestes bandes estan estretament lligades a les mascaradas, una tradició que té les seves arrels a l'època colonial i que està relacionada amb els gegants i capgrossos de casa nostra. Els diferents personatges representats reben el nom de mantudos, payasos, gigantes o cabezones. També tenen xanquers, que anomenen zanqueros. Les mascaradas passegen durant les festes populars o religioses perseguint els assistents, ballant la música de la cimarrona i acompanyats de focs artificials.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit