• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies Arrenca la temporada de prevenció i extinció d'incendis forestals 2016 a Torroella de Montgrí
Arrenca la temporada de prevenció i extinció d'incendis forestals 2016 a Torroella de Montgrí Imprimir Correu-e

(17.06.16) El Montgrí va acollir dissabte el simulacre d’incendi forestal que anualment organitza Bombers a la Regió d’Emergències de Girona i amb la qual es dóna, simbòlicament, el tret de sortida a la nova campanya forestal d'aquest estiu a les comarques gironines. L'exercici va aplegar al voltant d'una setantena d'efectius, entre Bombers i voluntaris d'una desena d'ADF de la demarcació. El simulacre va servir, sobretot, de recordatori de les funcions dels caps de colla d'ADF, de com s'integren les colles a les dotacions de Bombers que fan maniobres, figures i rols en la maniobra de la línia d'aigua, etc. Aquestes pràctiques són molt necessàries per millorar la coordinació i visualitzar situacions reals que es poden produir sobre el terreny.

 

Vigilància al Montgrí
La Federació ADF Les Gavarres, de la qual en forma part l'ADF Montgrí, amb el suport econòmic de la Diputació de Girona, activarà aquest dilluns 20 de juny i fins al 18 de setembre un dispositiu de proximitat i vigilància d’incendis  als massissos d’Ardenya, Gavarres i Montgrí. En total s’hi destinaran 4 vehicles i 8 oficials de prevenció d’incendis. El servei es complementarà, en cas de risc, amb voluntaris de les ADF i personal del Servei de Mesures Penals Alternatives.

Al Montgrí, la vigilància sobre el terreny es farà, cada dia, de les 12 a les 19 h, amb un vigilant-informador i un vehicle, tot i que hi haurà un segon vehicle a disposició dels voluntaris per poder intervenir ràpidament en cas de necessitat. No obstant això, cal recordar que la Federació ADF Les Gavarres disposa de 3 càmeres situades a Rocamaura, Begur i Vilopriu que cobreixen l’àmbit d’influència del massís.  L’ADF Montgrí també ha programat una xerrada informativa d’autoprotecció per al 2 de juliol i distribuirà tríptics amb consell bàsics. La seva funció de l'ADF és la vigilància d’indicis, informació i conscienciació a transeünts i residents, manteniment d’estructures de prevenció d’incendis i senyalització. En cas d’incendi forestal poden realitzaran la primera intervenció fins a l’arribada de Bombers.

En l'àmbit municipal, el passat 15 de maig es va celebrar una trobada de coordinació entre Ajuntament, Bomber, Agents Rurals, ADF i Parc Natural, durant la qual es van repassar les accions de prevenció i els recursos d'extinció activats per a aquesta temporada.

Dilluns vinent, 20 de juny,  es tancarà l'accés motoritzat al massís del Montgrí, amb l'objectiu de minimitzar el risc d'incendi forestal. La prohibició es mandindrà a mitjan setembre, durant el període de més alt risc d'incendi, i es mantindrà fins que les condicions climatològiques ho permetin.

Per prevenir el risc d’incendis forestals i millorar les possibilitats d’actuació en cas de sinistre, l’Ajuntament ha continuat impulsant mesures per reduir la càrrega de combustible a camins, pistes forestals i a les franges de protecció perimetral de diverses urbanitzacions. S'ha portat a terme una important aclarida de l’arbrat de regenerat, manteniment de camps oberts i estassades intensives a les vores del camí, per exemple al sector de Punt Milà fins a l'Escala, en l'àmbit de la muntanya pública. També s'ha fet una franja de protecció a  la vora de la pista de Montgó, entre la base militar i la zona urbanitzada de l’Escala. L'Ajuntament també ha completat l'adequació de la franja de protecció del nucli urbà de l'Estartit i ha iniciat els treballs d'adequació de les franges encarregats pels càmpings Delfín Verde, Montgó, Neus, Castell Montgrí i Rifort i les urbanitzacions de Torre Vella, Torre Gran, Torre Moratxa i el nucli de l’Estartit.

Pel que fa a gestió, l’Ajuntament ha actualitzat el plànol de delimitació de les urbanitzacions, les edificacions i les instal·lacions afectades per la Llei 5/2003 de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions sense continuïtat immediata amb la trama urbana. Aquesta norma afecta les que estan situades a menys de 500 metres de terrenys forestals i a les edificacions i les instal·lacions aïllades en terrenys forestals. L'Ajuntament ha adaptat el plànol a les noves disposicions normatives.

Des de l'Ajuntament s’ha continuat col·laborant en les diverses cremes controlades que han fet els Bombers per tal de reduir la càrrega de combustible en sectors especialment crítics. Aquest hivern s'han iniciat cremes controlades a la zona de  Mala Terra. D'altra banda, també és molt important en la gestió preventiva dels incendis les pastures de massa arbustiva al sectors de la vall de Santa Caterina i de la duna continental.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit