• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies Es reprenen els treballs per convertir la fusta del Montgrí en biomassa i millorar l’estructura forestal de la muntanya pública
Es reprenen els treballs per convertir la fusta del Montgrí en biomassa i millorar l’estructura forestal de la muntanya pública Imprimir Correu-e

(27.01.16) La setmana passada es van reiniciar els treballs d'aprofitament de la fusta del massís del Montgrí corresponent a la segona bianualitat de la concessió municipal, que porta a terme l'empresa Lignia Forestal. La licitació d’aquest recurs públic es va fer el 2013 de forma conjunta amb les pastures i la cacera, per tal de gestionar la forest amb coherència i disposar de recursos econòmics per invertir en la millora de la muntanya, l’ordenació del bosc, la conservació de la biodiversitat i la prevenció d’incendis.

La primera fase de l'aprofitament de la fusta municipal de la Muntanya Gran (pi blanc) es va fer entre l'octubre de 2014 i el març de 2015, i va abastar una superfície de 130 hectàrees a la pista de Montgó. En aquesta segona fase que acaba d'iniciar-se s'actuarà en un sector de 150 hectàrees entre Punta Milà i Montgó. A banda de les actuacions previstes en el Pla d'Ordenació Forestal (POF), els treballs inclouran la realització d'una franja de seguretat d'un mínim de 25 metres al costat del camí de l'Estartit a l'Escala, en el seu tram asfaltat. Els treballs acabaran el mes de març i es reprendran, en un segon període, entre l'octubre de 2016 i el març de 2017, de tal manera que no s'actuarà dins l'època d'alt risc d'incendi. Les piles de biomassa es trituraran sobre camió en el termini màxim de 15 setmanes des de la finalització de la pila. És possible que durant l’execució dels treballs s’hagi de produir algun tall puntual de circulació en el camí de l’Estartit a Montgó.

Els resultats de la primera anualitat van ser molt satisfactoris. En la zona on es va actuar, ja que es va disminuir la densitat d’arbres, i per tant, la càrrega de combustible, la qual cosa incideix en una reducció del risc d’incendi. A la vegada, l’Ajuntament aconsegueix un petit ingrés econòmic, que es revertirà en la gestió de la muntanya, i energia km0.

L’aprofitament de la fusta s’emmarca també en el sistema de millora, estalvi i eficiència energètica municipal, ja una part de l’estella generada servirà per alimentar la central de biomassa del Col·legi Guillem de Montgrí. La concessió es va fer a l’empresa Lignia Forestal, de l’Escala, pel termini de 8 anys, un màxim de 500 ha. i 5.000 euros anuals.

Prevenir incendis i millorar-ne la biodiversitat

La forest Muntanya Gran està formada majoritàriament per pinedes de reforestació plantades entre els anys 60 i 90, i àmplies zones de garriga. Moltes d’aquestes plantacions les va portar a terme l’Estat, a través de l’antic Icona, però no van tenir gestió a posteriori. La major part del Montgrí és de titularitat pública. Les peces més grans es reparteixen entre l’Ajuntament (Muntanya Gran) i la Generalitat de Catalunya (duna continental) i es troben dins de l’àmbit del Parc del Montgrí, les Illes Medes i aiguamolls del Baix Ter i de la Xarxa Natura 2000.

Aquest entorn és un Perímetre de Protecció Prioritària per la prevenció d’incendis forestals i disposa de POF (projecte d’ordenació forestal). Aquest document programa un seguit de treballs per tal d'assolir que el Montgrí tingui un bosc adevesat, que es mantingui amb pastura, que sigui resistent als incendis, que conservi la biodiversitat, que permeti usos tradicionals i que tingui vocació d'ús públic. Aquest pla genera d’altres documents paral·lels —pla de prevenció d’incendis forestals (PPIF), pla tècnic de gestió cinegètica (PTGC) i pla de gestió pastoral integrada (PGPI)— en els quals s’hi precisen, a part de les mesures de conservació i valorització, una planificació a mitjà-llarg termini per tal de dur a terme les actuacions que en ells s’hi estableixen.

Tant des de l’Ajuntament com la Generalitat s’han anat executant actuacions d’acord amb la planificació programada en els documents de treball. No obstant això, els recursos sempre han estat limitats si tenim en compte les necessitats del territori, especialment pel que fa  al bosc, ja que la despesa de gestió és molt elevada.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit