• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

  • ACTIVITATS DESTACADES

Inici INICI Informació municipal Notícies Dos referents mundials de la pintura subaquàtica pinten el fons marí de les Medes
Dos referents mundials de la pintura subaquàtica pinten el fons marí de les Medes Imprimir Correu-e

(21.07.15) Dos dels pintors subaquàtics més reconeguts internacionalment, el francès André Laban i el català Alfonso Cruz, es troben aquests dies a l’Estartit per pintar diferents racons del fons marí de les illes Medes. La trobada forma part del projecte expositiu «Pintura submarina: 150 anys de d’història. Eugen Von Ransonnet-Villez, Zarh Pritchard, André Laban, Alfonso Cruz»que es podrà veure al Museu Marítim de Barcelona la primavera de 2016. Els promotors d’aquesta iniciativa, l’associació ADAIHPS (Association for artistic development and history research of underwater painting), estan documentant tot el procés de creació artística, per elaborar un documental que es podrà veure a l’exposició. Els quadres que pintaran també s’hi exposaran.

Els dos artistes van fer ahir la primera de les immersions programades. L’Ajuntament de Torroella de Montgrí i el Parc Natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter col·laboren amb aquesta iniciativa, que permetrà oferir al gran públic una visió força inèdita i molt personal del nostre fons marí.

El marsellès André Laban, de 86 anys, està considerat com el pare de la pintura subaquàtica moderna. Gaudeix d’un gran reconeixement internacional, sobretot en el seu país, on és una personalitat molt coneguda, sobretot pel fet d’haver estat durant 21 anys estret col·laborador del mític Jacques-Yves Cousteau. Laban porta mig segle pintant sota l’aigua, però el seu nom també està associat a alguns dels principals avenços en el món de la immersió. Es considera que va fixar les bases del busseig actual amb la introducció de les bombones amb una barreja d’oxigen (2%) i heli (98%) a pressió. Com a realitzador també compta en el seu palmarès un Òscar al millor documental.

Segons ha explicat el terrassenc Alfonso Cruz, amb 23 anys d’experiència com a pintor subaquàtic, per poder pinar sota l'aigua calen dues qualitats imprescindibles: ser un bon bussejador i controlar la tècnica de la pintura a l'oli. Per poder submergir la tela, cal abans aplicar-li una capa de material impermeable que permet que la pintura quedi fixada. L'única pintura que es pot fer servir és l'oli, ja que no es dissol amb aigua. Per això, els pintors baixen sota aigua amb els seus pots de pintura, un cavallet i una espàtula que els permet aplicar la pintura.

Es considera que l'any 1865 és la data en què es documenta la primera pintura submarina, feta pel baró Eugen Von Ransonnet-Villez, a les costes de Ceylan. Aprofitant aquesta efemèride, l’associació ADAIHPS, amb seu a Terrassa, que impulsa el desenvolupament artístic de l’art subaquàtic i la seva investigació històrica, està organitzant una ambiciosa exposició amb la qual vol fer un recorregut històric pels 150 anys d’art subaquàtic. L’exposició està programada per a la primavera de 2016 i mostrarà pintures, documents i estris, així com material audiovisual que han generat els quatre artistes al voltant dels qual s’estructurarà l’exposició. Els promotors de la iniciativa volen que l’experiència faci reflexionar sobre l’evolució de les tècniques i l‘aprenentatge de la pintura subaquàtica al llarg dels anys.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit