• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies L’Ajuntament enllesteix la coordinació del dispositiu de prevenció d'incendis forestals per a aquest estiu
L’Ajuntament enllesteix la coordinació del dispositiu de prevenció d'incendis forestals per a aquest estiu Imprimir Correu-e

(18.05.15) L’Ajuntament de Torroella de Montgrí ja té a punt la planificació del dispositiu de prevenció d’incendis per a aquest estiu, després que la setmana passada es va celebrar la reunió tècnica de coordinació amb Agents Rurals, Bombers i ADF Montgrí. En aquesta sessió de treball es va fer balanç de les actuacions preventives realitzades durant l’any i dels mitjans humans i tècnics que es mobilitzaran.

Per prevenir el risc d’incendis forestals i millorar les possibilitats d’actuació en cas de sinistre, l’Ajuntament ha continuat impulsant mesures per reduir la càrrega de combustible a camins, pistes forestals i a les franges de protecció perimetral de diverses urbanitzacions: 6 ha a al vora a la pista de Santa Caterina, 10 ha al girador del camí de Palau, manteniment del perímetre dels punts d’aigua i dels aparcaments, entre d’altres. Així mateix, s’ha col·laborat en les diverses cremes controlades que han fet els Bombers per tal de reduir la càrrega de combustible en sectors especialment crítics.

La intervenció més important relacionada amb la gestió preventiva ha estat l’aclarida de prop de 130 ha a la pista de Montgó, prop de Torre Ponsa, incloses en la primera anualitat de la concessió de l’aprofitament de la fusta del Montgrí. Mitjançant aquesta concessió, a banda d’obtenir biomassa, es millora l’ordenació del bosc, la conservació de la biodiversitat i la prevenció d’incendis. Es tracta d’un entorn considerat com a Perímetre de Protecció Prioritària per la prevenció d’incendis forestals i disposa d’un Projecte d’Ordenació Forestal (POF). Aquest document programa un seguit de treballs per tal d'assolir que el Montgrí tingui un bosc adevesat, que es mantingui amb pastura, que sigui resistent als incendis, que conservi la biodiversitat, que permeti usos tradicionals i que tingui vocació d'ús públic. Aquest pla genera d’altres documents paral·lels —pla de prevenció d’incendis forestals (PPIF), pla tècnic de gestió cinegètica (PTGC) i pla de gestió pastoral integrada (PGPI)— en els quals s’hi precisen, a part de les mesures de conservació i valorització, una planificació a mitjà-llarg termini per tal de dur a terme les actuacions que en ells s’hi estableixen.

També tindrà una incidència molt positiva en la reducció del risc d’incendi, el fet que s’han consolidat els tancats de pastura a Santa Caterina, la duna i a Roc Ferran. En aquests espais, els resultats obtinguts per l’acció dels ramats estan sent positius, ja que contribueixen decisivament a reduir l’estrat arbustiu.

Pel que fa a gestió, l’Ajuntament està actualitzant, per adaptar-lo a les noves disposicions normatives, el plànol de delimitació de les urbanitzacions, les edificacions i les instal·lacions afectades per la Llei 5/2003 de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions sense continuïtat immediata amb la trama urbana. Aquesta norma afecta les que estan situades a menys de 500 metres de terrenys forestals i a les edificacions i les instal·lacions aïllades en terrenys forestals.

Aquesta temporada el dispositiu de vigilància que activarà l’ADF Montgrí, amb el finançament de la Diputació de Girona, s’iniciarà al voltant del 20 de juny i s’allargarà 3 mesos. El servei es prestarà de manera permanent, de 2/4 de 12  a 2/4 de 8, de dilluns a diumenge, amb un vigilant-informador i un vehicle, tot i que hi haurà un segon vehicle a disposició dels voluntaris per poder intervenir ràpidament en cas de necessitat. La vigilància es farà també a través de 3 càmeres situades a Rocamaura, Begur i Vilopriu que cobreixen l’àmbit d’influència del massís i es controlen des dels serveis centrals que té la Federació ADF les Gavarres a Santa Cristina d’Aro. L’ADF Montgrí també ha programat una xerrada informativa d’autoprotecció per al 20 de juny i distribuirà tríptics amb consell bàsics.

Com és habitual, el 15 de juny es tancarà l’accés motoritzat al Montgrí, coincidint amb l’inici del període de màxim risc. 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit