• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

  • ACTIVITATS DESTACADES

Inici INICI Informació municipal Notícies La Junta Central d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter escull dijous els membres dels seus òrgans de govern
La Junta Central d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter escull dijous els membres dels seus òrgans de govern Imprimir Correu-e

(05.05.15) La Junta Central d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter celebrarà el dijous 7 de maig la primera assemblea general (18.30 h / Museu de la Mediterrània) un cop ha estat legalment constituïda i procedirà a escollir els càrrecs dels seus òrgans de govern: President, Vicepresident, Secretari, i membres de la Junta de govern i del Jurat de l’Aigua. A partir d’aquí, ja s’haurà donat per tancat el llarg procés de constitució del nou ens, que es va iniciar arran del greu episodi de sequera que es va viure la primavera de 2008.

La situació d’extrema sequera que es va patir fa set anys va fer que l’Ajuntament de Torroella de Montgrí promogués la creació d’una comunitat d’usuaris d’aigües de l’aqüífer del Baix Ter, per optimitzar-ne la l’explotació i frenar-ne la degradació. Com a pas previ a la seva constitució, l'Ajuntament va impulsar una declaració institucional on es defensava la implicació del món local en la gestió de l'aigua de l'aqüífer del Baix Ter. Aquest document va ser subscrit per la majoria de municipis que s’hi abasteixen (des del congost de Sant Julià de Ramis, fins a la Gola).

El procés formal de constitució es va iniciar el juliol de 2010, però va quedar aturat pocs mesos després degut a la proximitat de les eleccions municipals. Aquest mandat l’Ajuntament va reactivar-lo i després de convocar una reunió informativa el 2012, es va acordar constituir una comissió redactora dels estatuts, que es van aprovar el 26 de juny de 2014. Posteriorment, es van posar a exposició pública i, finalment, el director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) els va ratificar el passat 9 d’abril. Amb aquest darrer tràmit ja es podia procedir a la convocatòria de l’assemblea general, que es farà aquest dijous 7 de maig, per escollir els membres dels seus òrgans de govern.

Es nomenarà el President, el vicepresident i el secretari, així com la Junta de Govern, que serà l’òrgan gestor i tindrà funcions executives. Estarà integrada per 13 membres: 5 vocals en representació dels usos d’abastament (ajuntaments), 5 en representació dels usos agrícoles (3 d’aigües superficials i dos 2 d’aigües subterrànies) i 3 en representació dels usos industrials i d’altres. També s’escolliran els membres del Jurat de l’Aigua, una figura que vetllarà per les qüestions de fet que es suscitin entre els Usuaris de la Junta Central; intentant solucionar les mateixes i podent imposar sancions en cas d’incompliment dels Estatuts per part dels usuaris.

Gràcies a la creació de la Junta Central d’Usuaris d’Aigües del Baix Ter, els ajuntaments, empreses, indústries i particulars amb dret a utilitzar un determinat cabal d’aigua amb caràcter col·lectiu, podran participar directament en la gestió de l'aqüífer. Entre d'altres, els objectius de la nova entitat són els de promoure l'ús racional de l'aigua per solucionar la sobreexplotació, la recàrrega, la contaminació i la intrusió marina que pateix el Ter. Desenvoluparà tasques de control, planificació, gestió, eficiència de regs, punts de control de la salinitat, estalvi, millora de la circulació dels cabals o programes de recàrrega, etc. En formen part 39 ajuntaments i al voltant de 1.200 usuaris.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit