• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies S’obre al públic la Mina d’Aigua de Torroella de Montgrí, datada del segle XIV
S’obre al públic la Mina d’Aigua de Torroella de Montgrí, datada del segle XIV Imprimir Correu-e

(26.03.15) Les obres per fer visitable la Mina d’Aigua de Torroella de Montgrí ja han finalitzat i tot està a punt perquè aquest cap de setmana, 28 i 29 de març, pugui rebre els primers visitants. L’Ajuntament ha organitzat una jornada de portes obertes adreçada als veïns i veïnes del municipi amb visites guiades gratuïtes d’uns 20 minuts de durada. L’accés a la mina es farà entre les 11 i les 14 h, en grups de fins a 10 persones (majors de 7 anys). La inscripció prèvia s'ha de fer al Museu de la Mediterrània.

Posteriorment, hi haurà visites programades per Setmana Santa (3, 4 i 5 d’abril) i, de manera ordinària, la galeria subterrània es podrà visitar cada primer diumenge de mes, de les 10 a 14 h. Les visites es faran sempre amb un guia, prèvia reserva al Museu de la Mediterrània, i costaran 3 euros.

Amb la seva obertura aquest cap de setmana, l’Ajuntament culmina un projecte que es va començar a gestar fa gairebé una dècada, amb els primers estudis per determinar la seva viabilitat.

La galeria subterrània va ser declarada com a bé cultural d’interès local (BCIL) el febrer de 2012 i és un dels elements arquitectònics i patrimonials més desconeguts del nucli històric. Es tracta d’un canal artificial que recollia l’aigua dels torrents del Montgrí i la canalitzava cap a la vila per al seu aprofitament a través de pous i fonts. És molt possible que sense aquesta deu no s’hagués desenvolupat Torroella.

La primera referència la trobem en un document de 1368. Té el seu inici en una deu a l’exterior de la muralla i, després de recórrer el passeig de l’Església, acabava a la plaça de la Vila, on alimentava la font dels Gossos, que en aquella època era l’única font pública.

Es podran recórrer a peu uns 130 metres, una cinquena part del recorregut total. Des de l’Ajuntament volíem convertir aquest singular element en un nou recurs públic per interpretar millor la història local i per esdevenir un atractiu turístic més de la vila.

Les obres han tingut en compte tant la consolidació de la galeria, com els elements de seguretat, ventilació i il·luminació. L’adequació ha costat 132.636,48 euros, que s’han finançat amb fons propis (45.202,86 euros) i subvencions de la Diputació de Girona (52.433,66 euros) i de la Generalitat (35.000 euros).

Aquest matí s'ha fet una visita institucional prèvia de presentació de la galeria subterrània, a la qual hi han assistit regidors de l'equip de govern, tècnics municipals i de les administracions que han participat en el finançament, mitjans de comunicació i responsables de l'execució de l'obra.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit