• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies Tot a punt per a la 621 Fira de Sant Andreu els dies 29 i 30 de novembre
Tot a punt per a la 621 Fira de Sant Andreu els dies 29 i 30 de novembre Imprimir Correu-e

(24.11.14) La 621 Fira de Sant Andreu, que se celebrarà els dies 29 i 30 de novembre, arribarà un any més amb un atapeït programa que manté l’estructura habitual, però inclou novetats, especialment remarcables en l’apartat de xerrades sectorials vinculades al món agrícola, la Festa dels Cavalls, l’animació infantil i el concurs de Gossos d’Atura, que canvia d’emplaçament.

L’epicentre de la fira se centrarà en la mostra comercial, que s’estructura entre el cos central de l’Espai Ter i una carpa complementària de 1.000 metres quadrats, en la qual hi participaran uns 60 expositors. Enguany, l'envelat exterior se situarà en paral·lel a l'Espai Ter gràcies a l'anivellament de l'esplanada que ha ralitzat l'Ajunament per millorar l'entorn i optimitzar els espais. A l’exterior de l'Espai Ter i la carpa es distribuiran unes 220 parades entre el passeig de Catalunya, que acollirà el Mercat de Sant Andreu i la Mostra de vehicles nous i d’ocasió; i el passeig Vicenç Bou, on hi haurà la fira d’artesans i l’exhibició de maquinària agrícola.

Les places de la Vila i Pere Rigau seran l’escenari de la Mostra d’entitats, una molt bona oportunitat que tal que el teixit associatiu local doni a conèixer les seves activitats i puguin captar nous membres. També es converteix en una plataforma per fomentar la relació entre els diferents col·lectius.

XXIII Concurs de Gossos d’Atura
Un dels actes més esperats serà el Concurs de Gossos d’Atura, que se celebrarà el diumenge, i que cada any aplega un públic molt nombrós provinent d’arreu de Catalunya. Enguany estrenarà escenari al camp de la urbanització Mas Déu (davant del polígon industrial). Amb el nou emplaçament es millorarà notablement la imatge general que oferirà la retransmissió del concurs per part de TV3 (el tornarà a emetre, en diferit, per Nadal), ja que en tot moment tindrà el Montgrí com a teló de fons. També es millorarà l’accés per a vehicles. La prova es disputarà d’acord amb el mateix format introduït el 2012 per convertir-lo en un híbrid del concurs tradicional i el concurs especial border collie. Es tracta d’una modalitat més internacional i espectacular per al públic.

XIV Fira en el Record
El contrapunt cultural, però a la vegada lúdic i divulgatiu, tornarà a recaure en la Fira en el Record, una activitat plenament consolidada, que se centra en la promoció i divulgació del patrimoni cultural, arquitectònic, paisatgístic i històric de Torroella de Montgrí. Cada any proposa una visita tematitzada, que pot ser lliure o guiada per espais emblemàtics de la vila, alguns d’ells inaccessibles durant l’any, com són els palaus i casals de diferents estils i èpoques, que ens acosten a diferents aspectes del passat local. Aquest any ens permetrà conèixer com era la vila a l’Edat Mitjana. Ens proposa un viatge que anirà de la primera “villa Torrocella” de l’any 888 a l’establiment de la vila reial de Torroella de Montgrí l’any 1272 i la concessió del privilegi de fer la Fira de Sant Andreu per part del rei Joan I l’any 1393. Un viatge que ens conduirà a l’inici del feudalisme i al primer castell que va tenir Torroella, a conèixer quins eren els límits de les primeres muralles que va tenir la vila i a conèixer perquè els Torroella, senyors de la vila, van passar de prestar obediència als comtes d’Empúries a sotmetre’s al comtat de Barcelona. Veurem la fi del règim senyorial i el naixement d’una nova forma d’organització municipal.

Horaris: d’11 a 14 h i de 17 a 20 h / Visites comentades: Dissabte 29: a les 12 h i a les 18 h i Diumenge 30; a les 12 h i a les 18 h / Preu de les visites comentades: 3 € (nens dins a 11 anys gratuïts) Compra de les entrades el mateix dia al Museu de la Mediterrània

Recorregut:
1.    Museu de la Mediterrània: inici del recorregut
2.    Torre de les bruixes: les muralles de Torroella
3.    La Cellera: l’estructura urbana a l’alta edat mitjana
4.    Palau lo Mirador: els comtats catalans
5.    Església de Sant Genis: l’església a l’Edat Mitajana
6.    Plaça de la Muralla: la socialització de la gent
7.    Palau Solterra: el poder comtal a la baixa edat mitjana

Festa dels Cavalls
Un dels apartats que més es reforcen enguany és el de la Festa dels Cavalls, activitat que se centralitzarà a l’esplanada de davant de l’Espai Ter, especialment condicionada per a l’ocasió. S’han incrementat el nombre d’exhibicions de diferents modalitats (doma, pony games, salts, carruatges, horseball, etc). Destacarà, un any més, l’espectacle del conegut Santi Serra, que presentarà un nou muntatge de doma en llibertat (dissabte, a les 19 h i diumenge a les 18.30 h).

Xerrades adreçades al sector agrícola i ramader
També s’ha reforçat l’apartat agrícola i ramader, amb la celebració de diferents xerrades.  El divendres se celebrarà, a l’Auditori del Museu de la Mediterrània, la XV Jornada Tècnica de la Poma-Pomatec. Enguany tractarà sobre la fructicultura a les zones de muntanya i els costos de producció, i sobre la situació del sector davant els nous mercats. Hi pronunciarà una conferència el conegut economista Santiago Niño Becerra.
El dijous, a les 20.30 h, a Casa Pastors, s’ha programat una conferència del Coordinador Nacional d’Unió de Pagesos, Joan Caball, sota el títol «Política agrària per a un nou estat». Així mateix,  el dissabte al matí, a l’Auditori de la Mediterrània, es farà una Jornada Tècnica sobre la gestió dels recursos hídrics al Baix Ter, organitzada per l’IRTA, la Fundació Mas Badia, el Museu de la Mediterrània i l’Ajuntament.

Actes diversos
Com a novetat, també cal destacar que els més petit també tindran un nou espai de diversió, ja que el dissabte i diumenge es muntarà un parc infantil a la plaça Quintana i Combis. Així mateix, tindran al seu abast diferents activitats i tallers que es desenvoluparan durant tot el cap de setmana.
Entre els nombrosos actes programats en el marc de la fira, es tornaran a celebrar el  Campionat de Catalunya de Coloms de Raça (Local comecial de la carretera de Palafrugell, 5) i el prestigiós Expofil (Museu de la Mediterrània), que organitza l’Associació Filatèlica i Numismàtica de Torroella.
A tot això cal afegir-hi un ampli ventall d’actes complementaris com cercaviles, animacions infantils, concerts, el Gran Recapte d’Aliments o la visita de La Grossa de Cap d’Any, entre d’altres.

621 anys d’història
La Fira de Sant Andreu de Torroella de Montgrí és una de les més antigues de Catalunya —va quedar constituïda el 1393 per privilegi reial— i ha esdevingut, juntament amb la Festa Major de Sant Genís, l’altra gran celebració anual de la vila. Està estructurada com una veritable fira multisectorial, amb nombrosos actes de caire lúdic i cultural que són complementaris a la mostra comercial, agrícola i ramadera, veritable eix vertebrador i originari de la fira tradicional. La seva celebració transcendeix l’àmbit estrictament promocional. Ha esdevingut una veritable festa en el seu sentit més ampli i una mostra de la vitalitat cívica del teixit associatiu, cultural i econòmic del municipi.

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit