• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies L’Ajuntament enllesteix la coordinació del dispositiu de prevenció d'incendis forestals a Torroella de Montgrí
L’Ajuntament enllesteix la coordinació del dispositiu de prevenció d'incendis forestals a Torroella de Montgrí Imprimir Correu-e

(11.06.14) El 15 de juny començarà formalment la temporada oficial d’alt risc d’incendis, que aquest any s’allargarà, inicialment, fins al 15 de setembre. Per prevenir el risc d’incendis forestals, l’Ajuntament ha promogut diverses iniciatives o ha participat activament en els dispositius que s’activaran, especialment al massís del Montgrí, on hi ha el risc potencial més elevat.

Durant l’any s’han desenvolupat diferents actuacions preventives i comunicatives, que es complementaran amb el desplegament del dispositiu de vigilància i el tancament de l’accés motoritzat a la muntanya. Conjuntament als recursos humans que es mobilitzaran (ADF, Agents Rurals i Bombers), cal afegir-hi les tasques de manteniment de les franges de protecció perimetrals i la neteja de camins i pistes forestals, així com les cremes controlades que s’han fet per tal de reduir la càrrega de combustible en sectors especialment crítics.

Pel que fa a les actuacions desenvolupades sobre el terreny, la més important d’aquesta temporada ha estat l’obertura de la franja a la vora del camí dels Termes, just en l’àmbit que delimita els municipis de Torroella de Montgrí i l'Escala. Es tracta d’una actuació llargament reivindicada, tant pels dos ajuntaments com pels veïns de la zona. El camí dels Termes té gran importància en cas que es produeixi un incendi, ja que vertebraria la capacitat de resposta dels Bombers. Per tant, l’existència d’una franja en aquest entorn a part de garantir la seguretat dels habitatges adjacents, permetria el posicionament i el treball segur dels cossos d’extinció.

L’Ajuntament també ha continuat amb el manteniment de les franges de protecció a la Bolleria, Sobrestany, Torre Moratxa (sud) i Montgó. La llei obliga les urbanitzacions i els càmpings a disposar d’aquestes franges perimetrals. Amb tot, des del 2010 aquests treballs els realitza l’Ajuntament d’acord amb un mapa de risc amb l’objectiu de garantir-ne i agilitzar-ne la seva realització. El cost dels treballs, però, va a càrrec de les urbanitzacions i els càmpings.

Pel que fa al manteniment de vegetació, aquest any s’ha actuat al camí del Roc Ferran, amb un subvenció de la Diputació de Girona; mentre que l’ADF Montgrí ha reduït la càrrega de combustible a les vores de la pista del càmping Neus fins a Punta Milà, desbrossant la vegetació herbàcia i arbustiva en una franja de 2x2 metres. L’ADF també ha desenvolupat petites actuacions de neteja de vegetació a diverses parcel·les properes al col·legi Sant Grabriel.

Durant la temporada d’alt risc, al Montgrí hi haurà el vehicle de l'ADF Montgrí amb 3 vigilants. La vigilància, en general, serà dinàmica, malgrat tenir alguns punts de refèrencia com són el Pla de Pedrosa, Roc Ferran, la bateria dels militars a Montgó i Torre Ferrana. La vigilància es portarà a terme d’1/4 de 12  a 2/4 de 8, de dilluns a diumenge.

Aquest any, gràcies a una subvenció de la Diputació, s’ha portat a terme l’arranjament del dipòsit d’aigua de Santa Caterina, que tenia pèrdues.

Així mateix, l’Ajuntament ha renovat els 5 rètols informatius que es col·loquen en el mateix moment es tanca l’accés a la muntanya, en els principals accessos al massís: Estartit, l’Escala, Torre Ferrana, Santa Caterina i Dunes.

Cal remarcar, també, que l’ADF està portant a terme una campanya de captació de socis. L’objectiu és ampliar el nombre de col·laborador per ajudar a treballar per la seva conservació, millora, i també, en la prevenció i si cal en l’extinció dels incendis forestals de forma ordenada, en col·laboració de tots els col·lectius ADFs de la comarca i província. Per més informació poseu-vos en contacte amb l’Anselm, coordinador de l’ADF Montgrí, via tel. 628271844 o e-mail: L'adreça electrònica està protegida contra robots d'spam. Has d'activar Javascript per poder veure-la. .

L’Ajuntament ha continuat, també, enviant requeriments a propietaris de solars d’urbanitzacions i propietaris d’edificacions en sòl rústic perquè controlin la vegetació, d’acord amb la normativa vigent.

Perquè aquestes mesures siguin efectives és indispensable que tota la població s'impliqui en la lluita contra el foc i extremi les mesures de precaució. És per això que des de l’Ajuntament us demanem la vostra col·laboració.

Consulteu altres guies d'interès amb mesures de prevenció d'incendis per urbanitzacions o habitatges aïllats:

- Autoprotecció en habitatges aïllats o petits nuclis de població davant els incendis forestal.

- Els incendis forestals. Protecció a les urbanitzacions. 

- Guia "Preparació de la propietat"

- Guia "La consciència del risc"

- Guia "Viure un incendi forestal"

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit