• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies L’ajuntament adjudica l’aprofitament de la fusta, les pastures i la cacera per millorar la gestió del Montgrí
L’ajuntament adjudica l’aprofitament de la fusta, les pastures i la cacera per millorar la gestió del Montgrí Imprimir Correu-e
(25.10.13) L’Ajuntament ha adjudicat l’explotació de la fusta, les pastures i la cacera al massís del Montgrí, en l’àmbit que és propietat municipal, concretament 2.395 hectàrees. D’aquesta manera l’Ajuntament aconsegueix un doble objectiu: disposar de recursos econòmics per invertir en la millora d’aquest territori i millorar l’ordenació del bosc, la conservació de la biodiversitat i la prevenció d’incendis forestals.
 
Les tres concessions, que s’han concretat d’acord amb el Parc natural del Montgrí, les Illes Medes i el Baix Ter, representen la culminació d’un llarg procés d’estudis preparatius que permetran portar a terme una gestió més racional, eficient i reglada d’un espai tan sensible com és el Montgrí. Es tracta d’un entorn de gran valor natural, que està sotmès a important pressió humana i que, per tant, requereix d’una determinada regulació per poder fer compatibles els usos tradicionals amb la preservació dels seus valors.
 
Actualment, l’àmbit disposa de tres documents marc on es regula què s’hi pot fer i com volem que sigui la muntanya: pla d’ordenació forestal (POF), pla de prevenció d’incendis forestals (PPIF), pla tècnic de gestió cinegètica (PTGC) i pla de gestió pastoral integrada (PGPI). En aquests Plans s’hi estableixen, a més de les mesures de conservació i valorització, una planificació a mitjà-llarg termini per tal de dur a terme les actuacions que en ells s’hi estableixen.
 
L’aprofitament de la fusta s’emmarca també en el sistema de millora, estalvi i eficiència energètica municipal, ja que l’estella generada servirà per alimentar la central de biomassa que aquest curs s’ha posat en marxa al Col·legi Guillem de Montgrí. Aquesta concessió s’ha formalitzat amb l’empresa Marc Figueras, de l’Escala, pel termini de 8 anys i 5.000 euros anuals.
 
En el cas de les pastures es van posar a concurs 22 parcel·les definides pel Pla de Gestió Pastoral Integrada, coincidents amb les zones de pastura prioritària al massís del Montgrí, amb una superfície total de 759,65 ha, inclosa al parc natural. S’han adjudicat 7 lots al pastor José Antonio Amezcua (235 ha) i 9 lots al pastor Jordi Muxach (204 ha), pel termini de 5 anys. L’ingrés anual per l’ajuntament serà de 1.088 euros. Les pastures són un element clau ja que permeten mantenir a llarg termini totes les actuacions que es vagin realitzant. Tant la prevenció d'incendis com la millora de la biodiversitat es basen en el manteniment dels boscos nets i en la creació d'espai oberts.
 
Pel que fa a la cacera, si es millora l’estat de la fauna cinegètica, es millora també l’estat de la fauna protegida. A la vegada, la concessió permetrà contractar un servei de guarda perquè vetlli pel desenvolupament de la cacera i definir correctament els drets i els deures de l’Ajuntament i de la societat adjudicatària. L’aprofitament cinegètic s’ha adjudicat, pel termini de 9 anys, en l’àmbit de l’Àrea Local de Caça, que engloba la muntanya pública municipal, la muntanya pública de la Generalitat (dunes) i unes quantes parcel·les privades (superfície total 3.383,20 ha, situades dintre i fora del parc natural). La concessió s’ha formalitzat amb la Societat de Caçadors del Montgrí per 6.766,5 euros anuals.
 
La regidora de Medi Ambient, Sandra Bartomeus, assegura que la formalització de les concessions era una prioritat per a l’Ajuntament i representaran un punt d’inflexió en la gestió del Montgrí tal com s’ha vingut fent fins ara. En aquest sentit, està convençuda que hi haurà un abans i un després en la gestió integral d’aquest espai tan sensible del municipi perquè: «A banda de garantir uns recursos i el desenvolupament de les actuacions previstes en el diferents plans de gestió, disposarem d’un marc regulat on es fixaran drets i obligacions per totes les parts.»

Tancament de pastures
Les pastures es portaran a terme en espais oberts i zones delimitades amb tancament cinegètic o elèctric. Precisament, fa pocs dies que han finalitzat els treballs de tancament que s’han portat a terme en parcel·les de 5 àmbits del Montgrí: Mala Terra, Roc Ferran, Mas Sec, Mas Sec Oest i Còrrecs de mar.També s'ha instal·lat un pas canadenc i dos abeuradors. La seva execució ha estat finançada amb una aportació de prop de 30.000 euros de la Generalitat en el marc de la convocatòria d’ajuts per a actuacions en espais naturals protegits de Catalunya.
 

 
Les actuacions estan pensades per facilitar un tipus de pastura que afavoreix encara més la reducció de la massa arbustiva i la recuperació de pastures. En els tancats els animals dormen i pasturen més intensament. A més, es produeix una major aportació de nutrients per una major concentració de fems i es facilita que obrin més l’estrat arbustiu. Tot plegat té vàries funcions:
·    Ajudar a la prevenció d’incendis amb la creació de boscos adevesats, oberts, esclarissats, amb menor combustible en forma de matollar. Els tancats estan en espais prèviament definits com prioritaris per actuar en la prevenció dels incendis forestals.
·    Ajudar a mantenir la biodiversitat, ja que els espais oberts amb prats i pastures són rics en moltes plantes com les orquídies o en insectes com les papallones. A més, contribueix al manteniment dels hàbitats prioritaris per a conservar les poblacions de conill i perdiu. Per tant, les pastures afavoreixen les espècies cinegètiques i la cacera.
·    El manteniment o millora de les poblacions de conill i perdiu roja facilita la conservació de l’àguila cuabarrada que es troba amenaçada a Catalunya i que cria en el massís del Montgrí.
 

La combinació dels projectes engegats per l’Ajuntament per a l’aprofitament de la fusta, les pastures i la cacera, juntament amb els treballs de millora que realitza la Societat de Caçadors  i els projectes que també executa el parc natural permeten incidir en la millora de la prevenció del incendis forestals, la millora del paisatge forestal i de la biodiversitat del massís.
 
La forest Muntanya Gran està formada majoritàriament per pinedes de reforestació i àmplies zones de garriga i es  tracta d’espais majoritàriament de propietat pública. Les peces més grans es reparteixen entre l’ajuntament de Torroella de Montgrí (Muntanya Gran) i la Generalitat de Catalunya (duna continental) i es troben dins de l’àmbit del Parc del Montgrí, les Illes Medes i aiguamolls del Baix Ter i de la Xarxa Natura 2000.
Aquest entorn és un Perímetre de Protecció Prioritària per la prevenció d’incendis forestals i disposa de POF (pla d’ordenació forestal)  i PPIF (pla de prevenció d’incendis forestals) aprovats i revisats. Ambdós concreten la pastura amb aquest règim com el mètode adient de gestió de la vegetació.
 
La proposta de tancaments per a pastures encaixa amb el POF i PPIF aprovats i també amb el l Pla Biennal de Gestió Pastoral Integrada del massís, un instrument encarregat pel parc natural. De fet, els tancaments donen compliment a una de les actuacions contemplades en l’esmentat Pla Biennal.
 
La implantació de la pastura contribueix a la conservació d’hàbitats d’interès comunitari com els prats  mediterranis, les espècies presa (conill i perdi roja) de l’àguila cuabarrada (Aquila fasciata);  que es troba en perill d’extinció a Catalunya i a la directiva d’aus i de la que crien dues parelles en el parc natural. Aquesta rapinyaire és prioritària per llur estat de conservació desfavorable. A més, el projecte  contribueix  a la prevenció dels incendis forestals.
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit