• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies Inauguració de l’exposició Veus de la Mediterrània
Inauguració de l’exposició Veus de la Mediterrània Imprimir Correu-e

(24.3.10) El Museu de la Mediterrània inaugura el dissabte 27 de març a les 19 h l’exposició Veus de la Mediterrània, la major producció que ha portat a terme fins ara. Es tracta d’un ambiciós treball que mostra, per primera vegada, un estudi aprofundit de la veu —un dels patrimonis immaterials més importants de la Humanitat— com a element de comunicació entre els pobles de la Mediterrània Occidental. 

Ha estat comissariada per un dels principals especialistes en música d’arrel mediterrània, el doctor en etnomusicologia Jaume Ayats i ha estat coordinada pel músic Joaquim Rabaseda. El projecte ha comptat amb el suport del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana (Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya).

Treball de camp a 10 països
La mostra està basada en una sèrie d’enregistraments audiovisuals que són el resultat d’un laboriós treball de camp inèdit i actual —realitzat entre l’agost del 2008 i l’octubre del 2009—. Aquests documentals es poden gaudir amb tota la seva força, gràcies al format d’alta definició.

L’exposició ens ensenya com cada cultura té moltes veus i cada persona moltes maneres de dir, de parlar i de cantar. A les ribes i a les illes de la Mediterrània hi ressonen una munió d’exemples vocals que construeixen cada situació, cada moment de quotidianitat o d’emoció compartida. Les fronteres expressives són ben difícils de precisar. Més enllà de les llengües i dels accents, parlar, cantar, xisclar o plorar, tot plegat conforma un arc continuat de coloracions sonores. La varietat sonora és notable, però a cada indret, per molt lluny que sigui, retrobem el record de veus conegudes.

Àmbits expositius
La mostra està estructurada en diferents àmbits: “La veu, un artifici humà” i “Les llengües, el territori” emmarquen les tècniques d’expressió vocal i l’entorn geogràfic i social. “Les veus per a la comunitat” i “La veu per a l’altre” presenten dues vessants de la comunicació compartida: l’espai ritual i el diàleg interpersonal. Per acabar, “L’espai de les veus” submergeix el visitant en cinc situacions sonores suggestives.

Les deu llengües parlades amb continuïtat territorial al Mediterrani proper –unes derivades del llatí i les altres de la família afroasiàtica– han intercanviat durant segles gestos i entonacions, fonemes i mots, mentre els cants manllevaven melodies i timbres.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit