• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies El Festival de Torroella homenatjarà el pianista Joaquim Achúcarro i mantindrà la música antiga com a protagonista
El Festival de Torroella homenatjarà el pianista Joaquim Achúcarro i mantindrà la música antiga com a protagonista Imprimir Correu-e

(03.05.17) El 37è Festival de Torroella de Montgrí, que se celebrarà del 28 de juliol al 20 d'agost a l’Auditori Teatre Espai Ter, retrà homenatge al prestigiós pianista bilbaí Joaquin Achúcarro, que hi ha actuat de manera ininterrompuda en les últimes 25 edicions. A banda de la seva qualitat com a intèrpret, Achúcarro és una persona molt estimada i vinculada al festival. En reconeixement a aquest dilatat i estret lligam, enguany serà l'encarregat d'inaugurar el festival, el 29 de juliol. Ho farà interpretant el Concert per a piano i orquestra en La menor de Grieg i les , de Falla amb l’Orquestra Simfonica del Valles, dirigida per Ruben Gimeno. Així mateix, tancarà el festival el 20 d'agost, amb un concert que esdevindrà un  vetllada d’homenatge a Achúcarro protagonitzada per quatre dels seus millors deixebles, l’italia Alessio Bax, la canadenca Lucille Chung i els espanyols Marta Espinós i Daniel del Pino. Tots ells, al costat de l’Orquestra de Cambra Amadeus de la Radio Polonesa interpretaran els concerts per a un, dos, tres i quatre pianos de Bach, BWV 1056, BWV 1062, BWV 1064 i BWV 1065.

Protagonisme de la música antiga

Un any més, la música antiga tindrà un destacat protagonisme amb set concerts que giraran al voltant de tres compositors: Johann Sebastian Bach, Georg Philipp Telemann, i Claudio Monteverdi i els seus contemporanis a Venècia. A més del concert de cloenda, Bach protagonitzarà el concert que servirà de preàmbul al Festival amb el jove clavicembalista francès Benjamin Alard, que interpretarà les Variacions Goldberg. Bach també compartirà protagonisme amb Telemann, de qui aquest 2017 se’n commemora el 250è aniversari de la mort, en el concert que oferirà la prestigiosa Academy of Ancient Music, fundada el 1973 per Christopher Hogwood. El conjunt francès Ensemble La Fenice, amb el seu director Jean Tubéry, protagonitzarà, amb tres concerts, el Dia Monteverdi que el Festival de Torroella dedica a commemorar el 450è aniversari del naixement del compositor italià. Ensemble La Fenice interpretarà un dels monuments musicals de la litúrgia sacra italiana, les Vespro della Beata Vergine, i oferirà dos concerts en espais històrics de la vila amb obres dels contemporanis de Monteverdi quan ell era mestre de capella de la catedral de San Marc a Venècia. I l’Acadèmia 1750 brindarà en la seva nova visita al Festival un programa clàssic amb obres de Haydn, Mozart i Beethoven.

Música de cambra

Els joves guitarristes Jens Franke, alemany, i Jørgen Skogmo, noruec, faran reviure, recuperada de l’oblit, l’obra del compositor torroellenc Josep Ferrer i Esteve (1835-1916), eminent guitarrista i professor a París i Barcelona, en el concert en memòria d’Ernest Lluch. Un altre destacat concert de música de cambra el protagonitzarà el Cuarteto Quiroga amb un bell programa de música espanyola i llatinoamericana amb obres de Juan Crisóstomo Arriaga, Rodolfo Halftter i Alberto Ginastera. I la famosa Academy of St. Martin in the Fields, en formació de cambra, torna al Festival setze anys després de la seva última actuació per interpretar un deliciós programa amb obres de Rossini, Brahms i Schubert.

Reinterpretació contemporània del Stabat Mater

Obert a les noves modalitats de concerts, el Festival de Torroella presenta Stabat Mater. The Vivaldi Project, una reinterpretació contemporània de l’Stabat Mater de Vivaldi que proposa Soqquadro Italiano, un grup innovador en el panorama musical que barreja en els seus espectacles cant, dansa, música, teatre, arts visuals... a la recerca de l’obra d’art total. El ballarí Vincenzo Capezzuto, posseïdor d’una singular i excepcional veu de contratenor natural, protagonitza, amb el seu cant i el seu ball, aquesta innovadora proposta que compta amb coreografia de Mauro Bigonzetti, director del Ballet de la Scala de Milà, i dramatúrgia i direcció de Claudio Borgianni.

La programació del Festival de Torroella de Montgrí 2017 es complementa amb tres actuacions més: el viatge musical de Jordi Savall pel Nou Món amb el concert Folías Antiguas & Criollas, De l’Antiga Hespèria al Nou Món; un recital d’un dels més grans pianistes de l’actualitat, el rus Grigory Sokolov, un autèntic mag del so i poeta del teclat; i la poètica proposta familiar El bosc de Grimm, un viatge pels contes clàssics de la companyia La Maquiné, que ha guanyat nombrosos premis.

El Fringe, el talent musical emergent

El Fringe de Torroella 2017, que se celebrarà del 27 al 30 de juliol en diversos espais de Torroella i l’Estartit, s’interrelacionarà aquest any de forma directa amb el Festival. Per primera vegada, les dates del Fringe Festival coincideixen amb els primers dies del Festival de Torroella per facilitar, d’aquesta manera, la possibilitat que els joves músics emergents puguin establir relacions amb els professionals consolidats.

Diverses institucions educatives col·laboren amb el Fringe des de la seva creació i enguany se n’hi uneixen: l’Escola Superior de Música Reina Sofia de Madrid i l’INJUVE –Instituto de la Juventud de España– a través dels seus ajuts a la creació jove amb la presentació d’obres del compositor Pablo Peula. També s’incorpora el Cabal Musical, projecte de música comunitària del Taller de Músics.

El Festival de Torroella i el Fringe ofereix un ventall de concerts i propostes artístiques amb repertoris inèdits o poc freqüents que conviuen amb altres propostes més innovadores amb la intenció d’explorar nous llenguatges i augmentar la capacitat crítica del públic. Una aposta que vol obrir ponts de diàleg, d’enriquiment mutu entre els artistes d’arreu i el nostre teixit cultural. Aquesta modalitat va més enllà dels noms propis, inclou tots els valors musicals i dona visibilitat tant a figures consolidades com a talents musicals emergents.

Aquest matí s'ha presentat la nova edició del festival al Palau Marc de Barcelona, seu del Departament de Cultura. D’esquerra a dreta, Albert Bardolet, director de l’Àrea de Música de l'Institut Català de les Indústries Culturals (ICEC); Montse Faura, directora artística del festival; Josep Maria Rufí, alcalde de Torroella de Montgrí; Xavier Díaz, director de l'Institut Català de les Indústries Culturals (ICEC) i Albert Bou, president de Joventuts Musicals de Torroella.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit