• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies Torroella de Montgrí, l'Escala i la Bisbal d’Empordà reclamaran conjuntament la perllongació de la canonada del Pasteral
Torroella de Montgrí, l'Escala i la Bisbal d’Empordà reclamaran conjuntament la perllongació de la canonada del Pasteral Imprimir Correu-e

(20.01.17) Els alcaldes de Torroella de Montgrí, l'Escala i la Bisbal d'Empordà reclamaran conjuntament que es faci arribar la canonada d'aigua del Pasteral fins als tres municipis. Josep Maria Rufí, Víctor Puga i Lluís Sais coincideixen que aquesta seria la solució definitiva a les tensions d'abastament d'aigua que pateixen els tres municipis a l'estiu, quan la població, especialment de Torroella i l'Escala, es multiplica per tres. A més, l'aportació d'aigua del Pasteral permetria reduir la pressió actual de l'aqüífer del Baix Ter, d'on es proveeixen al voltant d'una trentena de municipis. Els tres batlles s'han reunit aquest matí a l'ajuntament de Torroella de Montgrí per tractar aquesta i d'altres qüestions d'interès compartit.

Les tres poblacions formen part de la Junta Central d'Usuaris d'Aigües del Baix Ter i, juntes, sumen, el major nombre d'usuaris de boca de l'entitat, per la seva població resident, uns 35.000 habitants, i per la flotant, que a l'estiu pot arribar als 100.000 habitants. Josep Maria Rufí, que també és president de la Junta Central d'Usuaris d'Aigües del Baix Ter, argumenta que aquesta realitat fa que les tres poblacions tinguin una problemàtica singular, que incideix, de manera molt important, en el conjunt de l'aqüífer del Baix Ter. Recorda, a més, que l’increment de consumidors i la disminució de les pluges fa minvar cada estiu el cabal disponible, de manera que facilita la pressió del mar i el risc de salinització. Per aquest motiu, els tres alcaldes mantenen que a banda de pal·liar aquest dèficit hídric, la prolongació de la canonada del Pasteral tindria repercussions econòmiques i mediambientals molt clares. No cal oblidar, a més, la component turística que té bona part d'aquest territori, per la qual cosa és fonamental disposar d'un abastament d'aigua amb garanties, perquè és un servei estratègic.

Tot i compartir la mateixa problemàtica en relació a les necessitats de quantitat d'aigua per atendre moments punta, en el cas de la Bisbal d'Empordà la situació actual és una mica més complexa, perquè s'hi afegeix un problema de qualitat. Actualment la capital empordanesa s'abasteix d'un pou situat a Fontanilles (Baix Ter) i d'un altre situat a Castell d'Empordà (Conca del Daró), que pateix moltes oscil·lacions i és molt vulnerable en època de poques pluges. Això va fer que aquest estiu hagués de declarar l'aigua de la xarxa pública no apta per al consum per la presència de dos productes fitosanitaris. En aquest cas, la situació es resoldria incrementant la captació al Baix Ter i poder prescindir, quan fos necessari, del pou de Castell d'Empordà.

Els ajuntaments es reuniran properament amb l'Agència Catalana de l'Aigua i amb el Consorci de la Costa Brava amb qui han trobat molt bona predisposició per abordar la problemàtica i trobar solucions definitives.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit