• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

Inici INICI Informació municipal Notícies Torroella de Montgrí acull una exposició que fomenta la sensibilització sobre la cooperació internacional
Torroella de Montgrí acull una exposició que fomenta la sensibilització sobre la cooperació internacional Imprimir Correu-e

La mostra «Les raons de la cooperació», es podrà visitar al Museu de la Mediterrània, del 20 al 30 de gener.

(19.01.17) El Museu de la Mediterrània inaugura aquest divendres 20 de gener, a les 18 h, a l’Espai Montgrí, l’exposició «Les raons de la cooperació», una mostra que pretén fomentar la reflexió i donar arguments a favor de les polítiques de cooperació al desenvolupament que des de fa molt temps es duen a terme a nivell municipal per contribuir a la lluita contra la pobresa i les desigualtats més enllà del propi territori. L’exposició està produïda per l’Ajuntament de Molins de Rei a partir del contingut de la guia per a la defensa de la cooperació al desenvolupament que ha elaborat el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament.

L’exposició, que s’ha programat des de l’Àrea d’Acció Social i Ciutadania de l’Ajuntament de Torroella de Montgrí, està formada per 10 plafons tipus roll-up que volen ajudar a revertir alguns dels perjudicis o tòpics desfavorables que envolten les accions de cooperació internacional. Per aquest motiu, es posa l’accent en explicar com la cooperació local és una aportació molt necessària per garantir drets universals, com els de la salut, l'educació i una vida digna, i avançar cap a una societat més justa i solidària.

Roser Font, regidora de l’Acció Social i Ciutadania, defensa la importància de la cooperació internacional i argumenta que: «Torroella té una llarga tradició en aquest àmbit, a través de les associacions socials i entitats que treballen solidàriament amb voluntariat. Durant molts anys la Comissió Nord Sud ha exercit la promoció de la cooperació internacional i l'agermanament amb la ciutat nicaragüenca de San Juan del Sur en va ser un bon exemple.»

El nostre municipi participa actualment en quatre projectes de cooperació internacional, dos de Creu Roja i dos del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, un dels quals és d'ajuda al trànsit per Europa dels refugiats. Les proposta de projectes per determinar on es destinen les subvencions municipals les acorda el Consell Municipal de Solidaritat i Cooperació, i posteriorment les aprova el Ple. Enguany l’import de l’ajuda puja a uns 9.000 euros.

En l’exposició es destaquem arguments positius sobre la necessitat de fomentar la cooperació internacional. En el cas dels immigrants, es deixa clar que són persones que han marxat del seu país empesos per la pobresa, i que si se’ls ajuda a través del desenvolupament del seu lloc d'origen, no n'hauran de marxar. També es recalca que la cooperació treballa a través del codesenvolupament, és a dir, d’afavorir un desenvolupament humà i sostenible dels països empobrits.

En relació amb la crisi de refugiats, Font argumenta que la manera com els governs europeus estan gestionant la situació posa en qüestió el compromís amb la justícia social i la solidaritat humana, i assegura que des del municipi hem de fer possible l'acollida quan truqui a la nostra porta.

També recorda que la cooperació té un vessant de sensibilització a la població en matèria de Drets Humans i d'educació en valors que és la base per una actitud de solidaritat amb la gent que pateix una situació d'emergència per desastres naturals, guerres o subdesenvolupament econòmic. Aquí també hi ha molta necessitat, per tant la premissa ha de ser posar recursos per a fer-ho tot i per a tothom. Els pressupostos municipals s'han de fer ressò de la necessitat de polítiques publiques de cooperació.

Pel que fa a l'ajuda que s'envia, s'ha de gestionar de forma transparent, s'ha d'avaluar i justificar degudament. Aquesta és una de les funcions del Fons Català de Cooperació pel Desenvolupament.

Cal una millor difusió dels projectes per generar en la població la sensació que el que es fa des del municipi de forma col·lectiva té impacte en la vida de les persones que reben l'ajuda. A vegades no n'hi ha prou en enviar fons i és molt més interessant crear vincles entre persones i organitzacions que s'ajuden mútuament com és el cas dels agermanaments entre els pobles.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit