• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

  • ACTIVITATS DESTACADES

Inici INICI Informació municipal Notícies Torroella i l'Estartit formaran part del grup de treball de destinacions europees per a la implementació dels indicadors de sostenibilitat turística
Torroella i l'Estartit formaran part del grup de treball de destinacions europees per a la implementació dels indicadors de sostenibilitat turística Imprimir Correu-e

(12.12.16) L'Ajuntament de Torroella de Montgrí s'adherirà al grup de treball que crearà la xarxa europea NECSTouR amb els municipis promotors del prova pilot per a la implementació del sistema d'indicadors de sostenibilitat i gestió turística responsable, coneguts com a ETIS. NECStouR és la Xarxa de Regions Europees per un Turisme Sostenible i Competitiu, i assumirà les tasques d'interlocució entre els municipis que han participat en aquesta prova pilot i les institucions europees. L’interès d’aquest sistema d’indicadors ha estat avalat per la pròpia Comissió Europea, que incorporarà els resultats obtinguts en un observatori a nivell Europeu (Europe Virtual Tourism Observatory) i també se’n farà ressò al Global Sostenible Tourism Councyl, vinculat a l’Organització Mundial del Turisme.

L’Ajuntament de Torroella de Montgrí va participar durant el 2014 en el projecte pilot promogut per la Unitat de Turisme de la Direcció General d’Indústria i Empresa (GROWTH) sobre una nova metodologia d’indicadors que ajudin a avaluar la sostenibilitat i competitivitat dels destins turístics europeus. Dels resultats d’aquella prova pilot van sorgir unes jornades que es van realitzar a Brussel·les el novembre del 2015, i un posterior acte de reconeixement, celebrat a l’abril del 2016, a les destinacions que més s’havien implicat en la implementació d’aquests indicadors, en el qual, l’Ajuntament de Torroella de Montgrí conjuntament amb, l’Ajuntament de Llançà, van ser guardonats com a exemples de bones pràctiques.

La regidora de Turisme, Sandra Pibernat, valora molt positivament l'oportunitat que representa de formar part d'aquest grup capdavanter a nivell europeu en la implementació d'aquest nou sistema d'indicadors. Recorda que: «A Torroella i a l'Estartit s'està desplegant un intens treball, en tots els àmbits, a per un model de reposicionament del destí que té la sostenibilitat, els valors natural i paisatgístics, com elements centrals. Per això és molt important estar present en aquests lobby europeus que fomenten el treball en xarxa i el coneixement d'experiències que ens poden ser molt útils.»

Què són el ETIS?

El European Tourism Indicators System for Sustainable Management at Destination Level (ETIS) es basa en un llistat de 27 indicadors obligatoris i 40 d’opcionals que intenten analitzar l’impacte de l’activitat en el territori a través dels següents aspectes: gestió de la destinació, impacte econòmic, impacte social i cultural i impacte ambiental. En el cas de Torroella de Montgrí i l’Estartit es van obtenir, després d'un intens treball d'avaluació, el 94,64% del total d’indicadors sol·licitats, cosa que va merèixer el reconeixement de la Comissió Europea.

Els ETIS són un procés per gestionar, monitoritzar i augmentar la sostenibilitat dels destins. El principi bàsic del sistema d’indicadors és que en l’anàlisi de l’evolució del destí i en el procés de presa de decisions es compti amb la implicació de totes les parts interessades (empreses, entitats, comunitat educativa, responsables de gestió pública, teixit associatiu, etc.).

Atès l’interès que ha despertat aquests sistemes d’indicadors a una bona part de les destinacions turístiques Europees, tant ciutats, com destinacions litorals, rurals i espais naturals protegits amb forta afluència de visitants, s’ha considerat oportú promocionar aquesta metodologia de treball de manera que vagin augmentant el número de destinacions implicades.

L’objectiu no era únicament recollir dades de les destinacions, sinó fomentar la cooperació i treball en xarxa entre les mateixes destinacions, de manera que es puguin aprofitar metodologies de treball i  experiències en la implementació del sistemes d’indicadors. En aquest sentit, la xarxa NECSTouR ha acceptat crear un grup de treball format pels municipis promotors dels Sistema ETIS, que s’integraran com a membres associats per a la implementació d’aquests indicadors. 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit