• leftlayout Layout
  • rightlayout Layout
  • Increase font size
  • Default font size
  • Decrease font size

 

  • (+)

  • (+)

  • ACTIVITATS DESTACADES

Inici INICI Informació municipal Notícies La nova escola bressol de l'Estartit és el primer edifici municipal amb la màxima certificació d'eficiència energètica
La nova escola bressol de l'Estartit és el primer edifici municipal amb la màxima certificació d'eficiència energètica Imprimir Correu-e

(10.10.16) La recent estrenada llar d'infants Mar i Cel es va construir seguint criteris sostenibles i ja ha aconseguit la màxima qualificació del certificat d'eficiència energètica que concedeix l'Institut Català d'Energia (ICAEN). Aquesta certificació descriu el comportament energètic d’un edifici, tenint en compte el seu consum d’energia i les emissions de CO2 que aquest consum produeix. Entre els aspectes que es tenen en compte a l’hora de calcular la qualificació hi ha la normativa edificatòria aplicable, la zona climàtica on s'ubica l'edifici ─aquest és un factor que influeix molt per determinar la demanda energètica de l'edifici i, per tant, el seu consum i la seva qualificació final─, la "pell" de l'edifici ─façana, coberta, finestres, portes, proteccions solars, etc─ i les seves instal·lacions ─sistemes de climatització i generació d’aigua calenta sanitària. En el cas del sector terciari també es té en compte la il·luminació─.

L’etiqueta de qualificació energètica d’un edifici proporciona una classificació en lletres. La A, que és la obtinguda per la llar d'infants Mar i Cel, és la més eficient, mentre que la G és la menys eficient, atenent a dos conceptes: el consum d’energia primària i les emissions de CO2. Els edificis amb alta qualificació energètica (classe A) consumeixen fins a un 60% menys d’energia respecte als de baixa qualificació (classe D).

A curt termini, el paràmetres energètics de la llar d'infants encara milloraran més perquè l'Ajuntament posarà en marxa aviat una central de biomassa per a la calefacció, que també donarà servei a l'escola Portitxol i al polivalent de l'Estartit.

Sandra Bartomeus, regidora de Medi Ambient, recorda que «a partir de l'any del 31 de desembre del 2020, tots els edificis hauran de tenir un consum d'energia quasi zero (NZEB), un objectiu que, per als edificis que estiguin ocupats i siguin propietat d'autoritats públiques, s'avança a final del 2018. Aquest és un dels reptes que planteja la Directiva 2010/31/UE, del 19 de maig, relativa a l'eficiència energètica dels edificis, i que constitueix una refosa de la directiva 2002/91/CE. Les administracions tindran l’obligació de fer noves edificacions eficients energèticament i en aquest cas ens hem avançat en una aposta clara des de l'inici del projecte».

Bartomeus també argumenta que l'Ajuntament continuarà treballant per incrementar la classificació energètica dels equipaments municipals. El proper que es vol certificar és Can Mach, seu dels Serveis Tècnics, Urbanisme, Promoció Econòmica, Medi Ambient i Arxiu Municipal, entre d'altres.  Actualment està certificat com a C, i en aquests moments una empresa externa està elaborant una diagnosi energètica, per determinar quins aspectes cal modificar o implementar per tal d'aconseguir que sigui un edifici amb balanç energètic gairebé zero (NZEB). Aquest estudi s'està fent a través del programa Beenergi! de la Diputació de Girona. Així mateix, també s'introduiran criteris d'eficiència energètica al projecte d'ampliació de nova zona esportiva.

Canvi de model energètic municipal

L'Ajuntament de Torroella de Montgrí impulsa des de l'any 2013 un pla per promoure a escala local un canvi de model energètic. Es treballa tant en l'àmbit de les seves competències (dependències municipals i enllumenat públic), com en el foment de l'assessorament i la conscienciació ciutadana. En aquest temps s’han aplicat mesures d’estalvi i eficiència energètica en dependències i enllumenat que han permès generar un important estalvi en el pressupost municipal, al qual cal afegir la reducció dels costos ambientals associats.

Aquest treball transversal entre diferents àrees s’emmarca en el pla de contenció de la despesa municipal, però també són un pas en el compromís de l’Ajuntament per la sostenibilitat. L’Ajuntament de Torroella de Montgrí s’ha adherit al Pacte d’alcaldes i d’alcaldesses per la sostenibilitat que promou la Comissió Europea, que es proposen reduir les emissions de CO2 en un 20 % fins l'any 2020, incrementar en un 20% l'eficiència energètica i aconseguir que un 20 % del subministrament energètic procedeixi de fonts renovables. Per fer-ho possible s’ha redactat i s’està executant el Pla d’Acció per l’Energia Sostenible (PAES), un document que defineix actuacions necessàries, eminentment en matèria d'energia, mobilitat, residus i aigua.

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

peu Aj. Torroella-Estartit
peu Aj. Torroella-Estartit peu Aj. Torroella-Estartit